Leonard Cohen a murit

leonard cohen
Distribuie:

 

Leonard Cohen a murit la vârsta de 82 de ani. Anunţul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a artistului.

„Mai am ceva treabă de făcut. Să pun lucrurile în ordine. Sunt pregătit să mor. Sper doar să nu fie prea inconfortabil acel moment. Totul s-a cam terminat pentru mine“, declara în urmă cu doar câteva luni muzicianul, poetul şi romancierul canadian.

„Cu profundă tristeţe vă informăm de decesul poetului, compozitorului şi artistului legendar Leonard Cohen“, a scris agentul său pe pagina de Facebook a muzicianului la ora 4 dimineața (ora României).
It is with profound sorrow we report that legendary poet, songwriter and artist, Leonard Cohen has passed away.
We have lost one of music’s most revered and prolific visionaries. A memorial will take place in Los Angeles at a later date. The family requests privacy during their time of grief.

„Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai prolifici şi respectaţi ai lumii muzicii“, scrie în comunicat, totodată anunţând că o ceremonie va fi organizată la Los Angeles „la o dată ulterioară“. „Am fost binecuvântat cu prietenia sa şi am fost privilegiat să lucrez cu el. Lasă moştenire o muncă ce va inspira şi, totodată, va alina multe generaţii de acum încolo“, a spus managerul Robert Kory.

Într-un interviu publicat recent în „The New Yorker“, artistul a discutat cu resemnare şi calm despre moarte

Cohen a dezvăluit atunci şi că are o colecţie de poezii nepublicate şi de versuri neterminate. „Marea schimbare este apropierea morţii. Sunt un om ordonat, îmi place să termin lucrurile. Dar dacă totuşi nu se poate, asta e. Dar eu încerc pe cât posibil să termin proiectele pe care le încep“, a mărturisit artistul. Cohen spunea că i-au mai rămas puţine preocupări, în comparaţie cu alte perioade din viaţă: „Acum sunt în măsură să mă concentrez mai bine şi să am continuitate faţă de perioada în care aveam datoria să-mi asigur existenţa, să fiu soţ, să fiu tată. Acele distrageri s-au diminuat radical acum. Singurul lucru care mă împiedică să am o productivitate maximă este starea corpului meu“. Artistul s-a declarat un om extrem de norocos: „Dintr-un motiv ciudat, încă sunt sănătos din punct de vedere psihic. Am multe resurse – fiica mea şi copiii ei locuiesc la parter, fiul meu stă la două blocuri distanţă. Aşa că sunt extrem de binecuvântat. Am o asistentă care este devotată şi pricepută. Am un prieten sau doi care îmi fac viaţa mai bogată. Aşa că într-un fel niciodată nu mi-a fost mai bine. Într-un anumit punct al vieţii, dacă eşti în deplinătatea facultăţilor mintale şi nu te confrunţi cu probleme financiare serioase, ai o şansă să fii împăcat cu asta. E una dintre cele mai reconfortante activităţi, iar beneficiile sunt incalculabile“.

Către muza muribundă

Moartea a fost prezentă în universul artistului în ultima parte a vieţii sale. În august, Cohen i-a dedicat gândurile sale, într-o scrisoare emoţionantă, muzei sale aflate pe patul de moarte, Marianne Ihlen.

 „Marianne, am ajuns în acest moment când suntem foarte bătrâni, iar corpurile noastre cedează. Cred că te voi urma foarte curând. Sunt în urma ta, atât de aproape, încât dacă ţi-ai întinde mâna, cred că m-ai putea atinge. Ştii că te-am iubit întotdeauna pentru frumuseţea şi înţelepciunea ta, dar nu trebuie să mai spun nimic despre asta, pentru că ştii deja. Însă, acum, vreau doar să îţi urez o călătorie foarte frumoasă. La revedere, prietenă dragă. Cu dragoste infinită, pe curând“, scria artistul în urmă cu câteva luni.

Primele melodii semnate de Leonard Cohen, mai ales cele de pe albumul „Songs of Leonard Cohen“, lansat în 1967, au fost ancorate în muzica folk. Începând din anii 1970, sursele din care se inspira s-au multiplicat: muzică pop, de cabaret şi varietăţi. Din anii 1980, Leonard Cohen a cântat acompaniat de sintetizatoare şi corişti. În toate operele sale, Leonard Cohen reia teme ca iubirea, pasiunea, religia, singurătatea, sexualitatea şi complexitatea relaţiilor umane. Artistul canadian şi-a asumat, de asemenea, depresia cronică de care suferea de multă vreme, pe care nu a ascuns-o niciodată. Poeziile şi cântecele lui Leonard Cohen au influenţat numeroşi scriitori, compozitori şi cântăreţi, iar piesele sale au generat peste 1.500 de coveruri pe plan mondial. Artistul canadian a primit de-a lungul anilor numeroase premii şi distincţii internaţionale. În 2008, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, iar opera sa poetică a fost recompensată în 2011 cu premiul Prinţul de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai prestigioase distincţii culturale spaniole.

Surse: adevarul.ro, Facebook

 

 

Categorie: Știri
Etichete: a murit, dance me to the end of love, Leonard Cohen
Distribuie:
Articolul anterior
Cel mai mare eveniment cultural al Aradului se desfășoară în perioada 12 – 20 noiembrie, la Teatrul de Stat Arad. PROGRAM și RECOMANDĂRI
Articolul următor
De ce vine Băsescu la Arad?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie