M.A.I. propune un proiect legislativ pentru întărirea autorității polițistului

ipj arad noiem 2017 1
Distribuie:

 

Astăzi, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Arad (I.P.J. Arad) a avut loc o conferință de presă, unde inspectorul șef al IPJ Arad, cms.șef de poliție Tamas Ioan Marcu, a prezentat principalele prevederi ale unui    proiect legislativ al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) pentru întărirea autorității polițiștilor. Aceste noi prevederi, dacă vor fi adoptate,  urmează să intre  în vigoare din primăvara anului 2018.

Este vorba despre un pachet de propuneri legislative ale M.A.I., supuse dezbaterii publice, referitoare la cele mai frecvente proceduri de acțiune ale polițiștilor care privesc direct interacțiunea cu cetățenii – legitimarea, încătușarea și conducerea la sediul poliției, precum și situațiile în care se justifică luarea acestor măsuri”, a spus inspectorul șef al IPJ Arad.

Modificările urmăresc întărirea ordinii publice și asigurarea unui climat de siguranță pentru cetățenii onești. De aceste modificări trebuie să se teamă infractorii și nu cetățenii cinstiți și corecți”, a mai precizat cms.șef de poliție Tamas Ioan Marcu.

Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul Afacerilor Interne, poliţiştii vor putea reţine la sediu şi 24 de ore un cetăţean suspect fără acordul procurorilor.

Totodată, polițiștii vor putea intra în locuinţă fără consimțământul persoanei, în timp ce mai multe contravenţii devin infracţiuni.

Proiectul prevede majorarea limitelor amenzilor până la 1.500 de lei în cazul refuzului unei persoane de a se legitima sau de a se prezenta la sediul poliţiei, fapte sancționate până acum cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Fapta persoanei care continuă încălcarea legii, prin ignorarea avertismentelor lansate de poliţist devine infracţiune”, se mai arată în proiectul de lege.

Proiectul prevede introducerea unor trei noi infracţiuni, şi anume:

1. Devine infracțiune împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu referitoare la luarea unor măsuri pentru:

a) constatarea săvârșirii, în flagrant, de infracțiuni sau contravenții,

b) ocrotirea vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol,

c) legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat.

Pedeapsa propusă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

2. Întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

3. Continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni sau 2 ani.

Cele mai dese situații, se referă la: – redarea de muzică, la intensitate mare, în imobile cu destinația de locuinţe; – organizarea de petreceri cu caracter privat în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.

LEGITIMAREA

Legea stabilește dreptul polițistului de a legitima și de a stabili identitatea persoanelor, iar în acest proiect sunt enumerate explicit și detaliat situațiile în care se justifică această măsură:

• persoana încalcă dispozițiile legale ori există suspiciunea că pregătește sau a comis o faptă ilegală; • există suspiciunea că fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;

• persoana solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție, ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive, ori a altor asemenea circumstanțe, necesită sprijinul organelor abilitate;

• persoana este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice;

• persoana încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat; • cu ocazia unor controale sau razii;

• există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.

CONDUCEREA UNEI PERSOANE LA SEDIUL POLIŢIEI se va realiza în următoarele situaţii:

• nu s-a putut stabili identitatea acesteia;

• din cauza locului, circumstanţelor, bunurilor aflate asupra sa, ori comportamentului, conduce la suspiciunea că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;

• periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, ordinea publică sau alte valori sociale;

• a fost prinsă în flagrant săvârşind o infracţiune;

• persoana este dată în urmărire;

• a evadat, a fugit dintr-un centru educativ, centru de detenţie sau din unitatea în care executa măsura internării medicale;

• nu respectă măsura luării în custodie publică.

La sediul poliţiei, persoana va fi informată cu privire la drepturile ce îi revin:

– va avea dreptul de a fi asistată de un avocat şi de a nu da nici o declaraţie fără prezenţa acestuia;

– va avea dreptul de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane;

– va avea dreptul de a solicita informarea reprezentanţilor diplomatici ai statului de provenienţă;

– va avea dreptul de a fi consultată de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa;

– va avea dreptul de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare.

La rândul lui, poliţistul îl va putea reţine pe „suspect” 24 de ore la secţie pentru verificări. După verificarea situaţiei persoanei şi luarea măsurilor legale, poliţistul are obligaţia de a permite acesteia să părăsească sediul poliţiei. Mai mult, la expirarea termenului, persoana are dreptul de a părăsi sediul poliţiei, chiar dacă identitatea sa nu a putut fi stabilită.

Controlul corporal și al vehiculului

• Persoana condusă la sediul poliției este supusă, în toate cazurile, controlului corporal, al bagajelor şi vehiculului, în scopul identificării unor arme, obiecte sau substanțe, ce pot fi folosite împotriva polițistului, a altor persoane sau pentru autovătămare, ori a căror prezență este de natură să creeze un pericol pentru ordinea publică.

• Controlul corporal și al bagajelor persoanei legitimate, precum și a vehiculului utilizat de aceasta se face în scopul ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise sau care pot fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară.

• Controlul corporal este sumar şi se realizează cu respectarea demnității umane.

ÎNCĂTUȘAREA

Polițistul are dreptul de a utiliza cătușe sau alte mijloace de imobilizare adecvate:

• împotriva persoanei ce face obiectul măsurii conducerii la sediul poliției;

• persoana este cunoscută cu un comportament violent la adresa sa, a persoanelor sau bunurilor;

• a comis sau este suspectă de săvârșirea unei infracțiuni cu violență ori de terorism;

• a evadat din starea legală de reținere sau deținere ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate;

• dotările mijlocului de transport utilizat sau itinerariul de deplasare nu permit adoptarea altor măsuri care să prevină săvârșirea unor acțiuni violente sau fuga;

• față de aceasta a fost dispusă o măsură privativă de libertate în vederea înlăturării unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Nu se folosesc cătușele împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi copiilor, cu excepția cazurilor în care aceștia înfăptuiesc un atac armat sau în grup, care pune în pericol viața sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane.

Pe de altă parte, poliţistul are dreptul de a pătrunde într-o locuinţă sau orice spaţiu delimitat în orice mod, fără acordul persoanei, în mai multe situaţii:

– dacă există indicii că în acel spaţiu este pusă în pericol viaţa unei persoane sau este o persoană decedată;

– în acel spaţiu se află autorul unei infracţiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante, prin violenţă, ori de către o persoană mascată sau deghizată;

– în acel spaţiu se află autorul unui act terorist.

După înlăturarea pericolului ori prinderea autorului infracțiunii sau actului terorist, polițistul are obligația de a părăsi spațiul respectiv, cu excepția situației în care obține consimțământul de a rămâne. Cu această ocazie nu se efectuează acte specifice percheziției domiciliare.

În situația în care este necesară luarea unor măsuri de conservare a locului săvârșirii infracțiunii şi de ridicare sau conservare a mijloacelor materiale de probă, polițistul are dreptul să îndepărteze temporar persoanele din spațiul respectiv sau să solicite acestora să rămână pe loc până la identificarea lor.

 

Categorie: Știri
Etichete: autoritatea politistului, cms.șef de poliție Tamas Ioan Marcu, conducerea la sediului politiei, IJP ARAD, incatusarea, Legitimarea, Ministerul Afacerilor Interne, proiect de lege
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Arădenii au preferat, duminică seara, Festivalul Vinului. La protest au fost circa 200 de persoane, la festival peste 1500
Articolul următor
Actorul Dan Antoci a împărtășit din „Secretele Zeilor”

1 comentariu. Leave new

  • Domnu Tamas, da cand veti organiza o conferinta de presa in care sa prezentati ce ati facut si ce veti face pentru identificarea autorilor miilor de fapte penale cu autori necunoscuti, dosare pe care le tineti sub pres, asteptand prescriptia? Cand veti face lucrul asta si cand va veti recunoaste incompetenta si neputinta solutionarii acestor dosare? Pentru voi, cea mai benefica modificare legislativa ar fi aceea care sa prevada ca pagubitul sa intreprinda toate demersurile pentru identificarea si prinderea faptuitorului si, evident, predarea lui in bratele voastre! Asa cum, de fapt, sugerati in mod frecvent!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie