Front 7 PLEDOARII

Mică pledoarie despre un interlop-butaforie

 

nu vezi că și Cinemax-ul dă Nașul la greu!… fratello… scrie despre Topa!”
(rugăminte de la un băiețaș)

Definiția pe care o dă DEX-ul termenului de BUTAFORÍE este „Ansamblu de obiecte (sculpturi, vase, copaci etc.) confecționate din paste maleabile, din hârtie și clei, folosite la realizarea decorurilor și a recuzitei de teatru, în cinematografie etc. – [Din rus. butaforiia – E: rs бyтaфopия] ”.
Ei bine, nu este Topa un ansamblu de obiecte (haine, mașini, tatuaje etc.) confencționate din prafuri, ierburi și tot felul de chestii interzise, folosit la realizarea decorurilor și a recuzitei de teatru în lumea interlopă [din dialectul micălăceano-bihorean Topa]?
Cum să nu fie?… Fix asta-i Topa!

În ceea ce mă privește, big like Topa!

(Infr)acțiunile lui Topa au avut ca efect mai puține lacrimi și suspine decât amuzament colectiv și fericite destine

Pe un cont mai vechi de YouTube, cred că sunt primul care l-a făcut celebru pe micul procuror Lucian Dolcu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, azi marele procuror de la DNA Timișoara, acum 8 ani, când nimeni n-auzise de el… și nici măcar eu n-aș fi auzit de Dolcu dacă nu-l aresta pe Topa… (având noroc inclusiv că o fugit prostu… după aia alt noroc că l-o prins Ciucu fix când o trebuit)  – așa că să fie clar: pe  procurorul DNA Lucian Dolcu l-a făcut celebru nimeni altul decât Topa… singurul interop din lume care o bătut cântărețul în restaurant (și încă pe Tinu Vereșezan – nu orice fraier!) pentru că nu-i plăcea repertoriul.

 

ARADUL ĂSTA ÎI ESTE DATOR LUI TOPA – NU TOPA ARADULUI!

De pușcăria lui Topa au profitat organele statului infinit mai mult decât bietul Topa. Dacă pentru un deținut „obișnuit”, statul cheltuiește 3000 de lei, lui Topa, la ieșire, ar fi trebuit să-i dea statul bani ca la campionii olimpici în Grecia antică: o casă (și-așa n-are), plus de mâncat și de băut tot restul vieții. La cât a făcut pentru cariera polițiștilor și magistraților care s-au ocupat de (în fond) micile sale găinării – că ce-a făcut, de fapt: a devastat (nu singur!), într-o noapte de iunie, un birt predestinat devastării…

– la cât a făcut el pentru organele statului, zic, ar trebui să trimită „domnul Luci” pe cineva la Londra să-i arunce niște chiftele cu praștia printre gratii zilnic, iar la ieșire să-l aștepte cu BMW-ul ăla, de i s-a răsturnat la dracu-n praznic în Bistrița, cu Uțu cu tot (vezi articol asociat, care nu știi), reparat, revopsit și cu o blondă de la „servicii” în el! Plus pe Tinu Vereșezan, să-i cânte tema din „Nașul”! 

Până și de tatuajele pe care Topa și le-a făcut imediat ce a ieșit din pușcăria cauzată de incidentul foto de mai sus au profitat infinit mai mult alții/altele decât el: polițiștii britanici când au găsit un portbagaj cu 40 de kile de marujuana la unul cu tatuaje cu Lucky Luciano și Vito Genovese, frate… au avut cam același gen de orgasm pe care l-au încercat (cică) sute de „spartane” la „contactul liber-consimțit” cu „this bad-guy”!
Omu-i o legendă în lumea lui – un fel de „Robin fucking Good of Micălaca”, cum te uiți spre West End. 

Cum dreaq să nu-ți placă de Topa?… acest Umberto Eco al semioticii de pușcărie

De vreo două ori și jumătate dacă m-am intersectat personal cu Topa în viața mea (e maestru în „ținut legătura prin interpuși”)… dar de fiecare sfert de dată experiența a fost cvasiminunată. N-am plecat niciodată cu capul gol și n-am pierdut absolut nimic – ba dimpotrivă. De la Topa (prin altcineva, dar direct, totuși) am învățat cum se trimit mesaje din pușcărie absolut indetectabile și, totodată, pline de o poezie și un farmec al comunicării că nici măcar literatura lui Nabokov nu ajunge până acolo.
Pe mine unul (aceasta este o pledoarie subiectivă – nu generalizez nimic!) Topa m-a învățat în materie de semiotică la fel de multe câte m-a învățat Umberto Eco.

Fii atent cum se face: pe o bandă lungă de hârtie de lățimea unui bilet de tramvai se scrie un mesaj în „limba pechineză” pe care să-l poată descifra numai destinatarul; după aceea, se rupe banda în bucăți mici… cât unghia de la degetul mare; grămada astfel formată se introduce în buzunare… de-a luda, așa; când se trece prin sistemul de securitate al penitenciarului se ia un aer absent și se oferă buzunarele la control și pipăit la liber – nu se va observa nimic, iar dacă chiar se va ști, se vor închide ochii – că nu stă nimeni să te dezbrace-n curu gol și să aranjeze puzzle-ul ăla că nu știu ce deținutul lu pește i-o trimis la mândră-sa un mesaj prin frate-so gen; apoi mergi la o masă fără camere, te întâlnești cu destinatarul și refaceți împreună banda; nu vorbiți cu glas tare despre asta, iar după ce o citești îi dai foc.
Așa se face.

 

Articole asociate:

Interlopul Adrian Topa și-a întors BMW-ul peste cap cu Uțu Rohozneanu cu tot, după ce s-a speriat de un camion pe un drum din Bistrița [FOTO]

Cunoscutul interlop arădean Adrian „Topa” Arba a fost arestat de autoritățile britanice pentru trafic de droguri

Lucian Valeriu, 10 aprilie 2018 1:23

joye_de_vivretopa5topa4topa3topa2topa1topa-1