MIHĂIŢĂ CALIMENTE: „ALDE înseamnă liberalism şi, în curând, va însemna PNL. Pentru că nu ai cum să fii amestecat cu „portocaliii” şi să spui că eşti urmaşul lui Brătianu!”

calimente
Distribuie:

 

 

Bună ziua, domnule Calimente

Bună ziua.

Prima întrebare. Candidaţi. O să reuşiţi?

În mod sigur. Pentru că, dacă nu eram sigur că voi reuşi, stăteam acasă.

Ce v-a determinat să candidaţi?

Ce m-a determinat să candidez… Dincolo de faptul că am deja patru mandate de parlamentar, hotărâtor este faptul că a fost pusă în balanţă, în cadrul Partidului Naţional Liberal, activitatea mea versus activitatea domnului Falcă. Eu consider că, în toţi aceşti ani, am fost un parlamentar onest, un om corect, mi-am îndeplinit întotdeauna îndatoririle, atât faţă de cetăţeni, cât şi faţă de partid, aşa cum mi-a dictat conştiinţa. Am fost, la un moment dat, chiar una dintre imaginile partidului, şi consider că punerea în balanţă a persoanei mele cu Gheorghe Falcă a fost cea mai mare jignire care mi-a fost adusă vreodată.

 Se vorbesc o grămadă de lucruri prin lumea politică şi prin presă. O să vă pun o întrebare oarecum ciudată, dar pe care nu pot să o evit. Care este relaţia dumneavoastră cu SIE?

Este o relaţie normală, absolut firească, pe care o are un parlamentar dintr-o comisie specială de control a unei instituţii de acest tip. Ştiţi foarte bine că atribuţiile noastre sunt foarte limitate, în sensul în care noi nu putem controla nici pe operativi, nici pe cheltuirea directă a bugetului serviciului. Având în vedere şi specificitatea lui, prin faptul că se desfăşoară în proporţie de 99% în afara teritoriului naţional, avem un acces limitat la ceea ce fac efectiv domniile lor. Şi, dincolo de asta, oricum, vorbim despre un serviciu de spionaj, nici măcar toţi ofiţerii din sistem nu cunosc toţi agenţii, nu cunosc toate operaţiunile, darămite noi ca parlamentari. În acest sens, aş putea să vă povestesc o întâmplare simpatică, dar relevantă: atunci când am fost numit, din partea PSD-ului, pentru că, în acea perioadă, eram împreună la guvernare, ca USL, domnul Ponta a avut unele reţineri la numirea mea de către Crin Antonescu în această funcţie. Şi, nu ca o glumă, ci cât se poate de serios, Crin i-a spus: „Lasă, măi Victore, să mai fie şi un civil acolo”.

Trecem mai departe. Relaţia cu PSD.

Această relaţie a evoluat constant. M-am înscris în Partidul Naţional Ţărănesc în 1990, tocmai pentru că descoperisem atunci, în 6 ianuarie, că FSN-ul este un continuator al Partidului Comunist. Relaţia a fost destul de încordată până orin 2004, tocmai pentru că personaje care reprezentau clar comunismul erau prezente în Partidul Social Democrat. Relaţia mea cu PSD s-a normalizat după aceea, pentru că am descoperit că, între timp, oamenii tineri şi valoroşi care au venit în rândurile social democraţilor nu mai aveau legături cu foştii comunişti, erau oameni care erau acolo pentru că aveau idei de stânga, iar social democraţia este un curent european absolut onorabil, ca şi celelalte curente politice paneuropene. De altfel, chiar şi Ţuţea spunea că dacă la 18 ani nu eşti de st’nga şi la 40 de dreapta, ai trăit oarecum degeaba. Aşa că, la ora asta, am o relaţie normală cu PSD, am şi câţiva prieteni, şi oameni pe care îi apreciez în Partidul Social Democrat. Sigur, am şi oameni care mă nemulţumesc, cum sunt sigur că există oameni care nu au foarte multă simpatie faţă de liberalii din ALDE.

La ora actuală, cine înseamnă liberalism, ALDE sau PNL?

ALDE înseamnă liberalism şi, în curând, va însemna PNL. Pentru că nu ai cum să fii amestecat cu portocaliii, şi să spui că eşti urmaşul lui Brătianu. Este o asociere ilogică, având în vedere şi rădăcinile de stânga ale PD-L, şi avându-l înaintea ochilor pe Traian Băsescu, omul care, după mine, este cel care  a adus România în situaţia dezastruoasă de azi, atât economică, cât şi socială şi, mai ales, a fracturat societatea românească. Îi imput direct această ură, pe care n-am mai văzut-o de la mineriade. Traian Băsescu este cel mai găunos personaj politic pe care l-a avut România. Acest om a vrut să desfiinţeze Senatul României, iar acum candidează la Senat.

 Analiştii spun că lupta ALDE se dă cu PMP. Sunteţi de acord?

În principiu, da. Pentru că nu ne putem bate, de la egal la egal, nici cu PNL, nici cu PSD. Lupta noastră se dă cu PMP şi cu partidul domnului Plicuşor Ban. Cred că va fi o victorie pentru ALDE.

Şi acum, pentru că sunteţi vestit pentru „definiţiile” pe care le daţi diverşilor oameni politici, o să rostesc câteva nume, iar dumneavoastră o să emiteţi o părere despre omul politic în cauză. Ce ziceţi?

Să-i dăm drumul.

Alina Gorghiu.

Un tânăr politician care, din păcate, şi-a arătat mult prea repede limitele.

Mihai Fifor.

Este unul din oamenii din PSD cu care am o relaţie foarte bună, un om civilizat şi educat, un om care, chiar dacă este de stânga, îmi face plăcere să stau de vorbă cu el.

Nicuşor Dan.

Singurul termen cu care-l pot caracteriza este: autist.

Şi, ultima persoană din această listă. Gheorghe Falcă.

Ali Baba şi cei patruzeci de hoţi.

Vă mulţumesc pentru interviu.

Eu vă mulţumesc.

 

 

Categorie: Știri
Etichete: ALDE, alegeri parlamentare, Mihăiță Calimente, parlamentar, politica
Distribuie:
Articolul anterior
Lacrimile de crocodil ale angajatorului român
Articolul următor
Ce se mai întâmplă la 2.30 noaptea, în gară? I-a furat telefonul în timp ce vorbea la el și a fugit. L-au prins jandarmii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie