miercuri, august 17, 2022

Ministrul Sănătății a anunțat EPIDEMIE DE GRIPĂ la nivel național! „Decizia închiderii școlilor, după terminarea vacanței, se ia de către inspectoratele locale la nivel local”

 

Autoritățile au constatat că este epidemie de gripă la nivel național. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea. „Gripă avem în fiecare an, nu cred că este cazul să ne panicăm”, a precizat ea. Ministrul a mai spus în conferința de presă că decizia închiderii școlilor, după terminarea vacanței, se ia de către inspectoratele locale la nivel local.
Medicii sfătuiesc părinții să nu-i ducă pe copii în locuri aglomerate.

***

Satistica vizând cazurile de gripă înregistrate la nivel național în luna ianuarie este ALARMANTĂ: 

Săptămâna 31.12.2018 – 06.01.2019
Infecţii respiratorii acute: 52.991
Gripă clinică: 349

Săptămâna 07.01.2019 – 13.01.2019 (prima săptămână epidemică)
Infecţii respiratorii acute: 90.963
Gripă clinică: 1.155

Săptămâna 14.01.2019 – 20.01.2019 (a doua săptămâna epidemică)
Infecţii respiratorii acute: 117.576
Gripă clinică: 4625

Săptămâna 21.01.2019 – 27.01.2019 (a treia săptămână epidemică)
Infecții respiratorii acute: 134.201
Gripă clinică: 3393

Principalele declarații ale ministrului Sorina Pintea:

„Deși aseară aveam o parte din datele pe care DSP le-a transmis inspectoratelor, aceastea nu au fost concludente pentru că nu toate spitalele anunțaseră toate cazurile de gripă diagnosticate clinic, astfel încât am refăcut raportul și putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică.
Existând o succesine de cel puțin trei săptămâni epidemice se constată că vorbim de o evoluție epidemică a gripei. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere regională în zona de sud și cu focare locale și cazuri sporadice în celelalte zone.
De la începutul sezonului au fost 54 de decese confirmate cu virus gripal. Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever decât cel precendent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme față de sezonul precedent.
Diferența este că avem un număr mai mare de cazuri și un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa activează pe tot teritoriul țării, chiar dacă la intensitate diferită.
Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme ușoare și medii de manifestare.”

„Se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unitățile sanitare, în special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor cu materiale antivirale necesare pentru tratamentul infecțiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții pacienților internați, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante.
Avem și recomandări pentru populație. Și acestea au fost transmise începând din 17 ianuarie. Gripă avem în fiecare an. Gripa evoluează în mod ciclic cu număr mai mare sau mai mic de cazuri. Nu cred că e cazul să ne panicăm. Trebuie doar să aplicăm măsurile pe care le am comunicat de la începutul sezonului gripal.”

 

„Inspectoratele școlare împreună cu DSP-urile pot să ia decizia suspendării cursurilor unde absenteismul depășește 20% la clasă sau în școală” – a completat ministrul Sănătății.

Surse: digi24.ro; AGERPES

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news