Acasă REPORTAJE MUZEUL ȚĂRII ZĂRANDULUI a fost inaugurat în cea mai veche casă din...

MUZEUL ȚĂRII ZĂRANDULUI a fost inaugurat în cea mai veche casă din orașul Sebiș [GALERIE FOTO]

Muzeul are tot ce trebuie să aibă un muzeu adevărat: un spațiu adecvat, exponate originale, un circuit coerent, personal calificat și, deloc în ultimul rând, o administrație aproape

0

Când ai în oraș un muzeu, o bibliotecă publică și o sală de concerte care poate găzdui cu succes o gală de operă, poți spune că ești la nivelul următor ca cetățean; nu-i totuna să-ți vină un musafir de departe, să te întrebe „care-i explicația acestui loc?” și „ce se poate face aici?” iar tu să-i răspunzi din memorie și să-i arăți niște poze pe telefon – cu să-l duci la muzeu.

8 iunie, 2022 este data de naștere oficială a MUZEULUI ȚĂRII ZĂRANDULUI din Sebiș

– un spațiu cultural în toată accepțiunea definiției, care chiar are ce să prezinte și își merită argumentat titulatura.

Clădirea este cea mai veche, atestată documentar, din Orașul Sebiș. Are o istorie care curge misterios de la contele Gabriel von Waldstein și Ludwig van Beethoven până la Gheorghe Feieș și Giuț Coșeri – iar dacă nu e foarte sigur că „Titanul muzicii” a avut aici o întâlnire de taină cu una dintre marile sale iubiri, e absolut sigur că, dintr-un mic castel „tapetat” cu toate aceste povești, nu foarte demult sediul celui mai important post de radio din acest județ și pe cale să ia soarta „castelelor” de după colț, merită să faci un muzeu!

Muzeul are tot ce trebuie să aibă un muzeu adevărat: un spațiu adecvat, exponate originale, un circuit coerent, personal calificat și, deloc în ultimul rând, o administrație aproape… FOARTE APROAPE.

Inaugurarea a fost una tipică – o atmosferă de fericire rezultată din realizarea unui lucru important,

presărată cu ironii aproape indetectabile în afară de cei de-ai casei.
Discursurile celor prezenți au fost interesante, neratând nicio idee și pline de nuanțe.

Fostul primar al orașului, Gheorghe Feieș, actualul primar, Cristian Feieș, subprefectul județului Arad, Doru Sinaci, directorul Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga, vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Bulbuc (i-am enumerat respectând ordinea contribuției lor la acest proiect) au consfințit administrativ ZIUA DE NAȘTERE a MUZEULUI ȚĂRII ZĂRANDULUI.

Să fie într-un ceas bun această reușită – nu exagerăm – istorică!

Exit mobile version