INTERNATIONAL

[NEWS ALERT] ATENTAT terorist pe Manchester Arena. 22 de MORȚI și 59 de RĂNIȚI. Atentatorul a murit în explozie

 

Orașul Manchester a fost zguduit, luni noaptea, în jurul orei locale 22.30, de o explozie produsă pe finalul concertului susținut de cântăreața americană Ariana Grande. Poliția britanică a anunțat că tratează tragedia de pe Manchester Arena pe un atac terorist. Cel puțin 19 persoane au fost rănite iar alte aproape 60 au fost rănite. Regatul Unit a trecut la al doilea cel mai sever nivel de alertă, premierul Theresa May convocând comisia pentru planuri de urgență Cobra.

Evenimentul s-a petrecut la ora locală 22.30 (00.30 ora României), în timpul unui concert susținut de cântăreața Ariana Grande (SUA), pe „Manchester Arena”, o sală cu o capacitate de 21.000 de locuri. Din primele informații oferite de autorități, au avut loc două explozii, dar deocamdată nu se cunoaște modul în care au fost provocate. Bilanțul  este tragic: 19 pesoane au decedat, iar peste 50 au fost rănite. Circulația pe liniile de metrou care duc spre „Manchester Arena” a fost suspendată.

Poliția a făcut cunoscut că în zonă mai există un obiect suspect și că va efectua o explozie controlată la câteva zeci de metri de locul deflagrației ucigașe. Dacă ipoteza unei acțiuni teroriste se confirmă, atunci acesta este cel mai grav atentat pe teritoriul britanic de la atacurile din 7 iulie 2005 de la Londra, când 52 de oameni și-au pierdut viața și aproape 700 au fost răniți.

Martorii au afirmat inițial că au auzit o bubuitură puternică, iar în rețelele sociale de pe internet au fost postate imagini cu spectatori fugind de la concert.

Explozia s-a produs aproape de ieșirea din Manchester Arena spre stația de metrou Victoria.

O femeie a povestit la Radio BBC că era la concert împreună cu fiica ei de 14 ani. Pentru a evita aglomerația obișnuită de la încheierea concertului, au decis să plece un pic mai devreme și să-și facă loc spre ieșire. „În timp ce mergeam, am auzit o explozie puternică. Întâi m-am gândit că am pierdut ceva din scenariul concertului. Dar când m-am întors, am văzut o scenă teribilă de oameni care se călcau în picioare în timp ce coborau scările, oameni care zăceau pe jos… Mi-am luat fiica și am fugit pur și simplu. Erau oameni prăbușiți pe jos”, a povestit martorul.

O martoră oculară povestește pe Facebook că s-a aflat la doar câțiva metri de locul exploziei. În câteva secunde, zona s-a umplus de sânge și fâșii de piele umană. „Erau peste tot. Pe geantă, în părul meu. (…) Acele scene cu oameni răniți care alergau dezorientați nu-mi vor ieși prea repede din minte”, a scris Abby Mullen pe contul său de Facebook.

Serviciul de Ambulanţă din Marea Britanie a anunțat că au la spitalele din oraş au fost transportate 59 de victime, dar și că multe altele au fost tratate la faţa locului. Cel puțin 60 de ambulanțe s-au deplasat la locul atentatului.

Ariana Grande, solista care concerta pe Manchester Arena, a scris pe Twitter că este devastată de cele întâmplate. „Din adâncul inimii mele vă spun că îmi pare extrem de rău. Nu am cuvinte”, a scris cântăreața pe Twitter.

Ministerului român de Externe a precizat că, din informațiile primite de la fața locului până la această oră, printre persoanele decedate sau rănite nu s-ar afla și cetățeni români. Ambasada României în Marea Britanie este pregătită să acorde asistenţă cetăţenilor români dacă au fost afectaţi de explozia de la Manchester Arena.

„Misiunea diplomatică română a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii privind circumstanţele producerii incidentului, precum şi date cu privire la naţionalitatea victimelor.  Ancheta autorităţilor britanice cu privire la acest incident este în desfăşurare.  Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord monitorizează cazul şi menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări.  Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328;0044 20 76036694; 0044 20 76025193; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice 0044 7738716335.  Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret şi condoleanţe pentru numeroasele pierderi de vieţi omeneşti şi întreaga speranţă pentru recuperarea rapidă a persoanelor rănite, în urma puternicei explozii care a avut loc astăzi, 22 mai, la Manchester. În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprimă întreaga solidaritate cu poporul britanic”.

Critic Arad, 23 mai 2017 8:18