[NEWS ALERT] Nu mai e paranoia: ne apropiem de o EPIDEMIE de GRIPĂ! Ministrul Sănătății spune că DSP-urile și medicii de familie TREBUIE să facă cereri pentru suplimentarea VACCINURILOR ANTIGRIPALE

h1n1
Distribuie:

 

18 oameni au fost răpuşi de virusul H1N1, şapte dintre ei  în doar  24 de ore. Ministrul sănătății, Sorina Pintea, avertizează că ne apropiem de o epidemie. Aradul se alfă pe un trist loc I la capitolul „decese cauzate de gripă” la nivel național. 

„Încă două persoane au murit din cauza gripei, bilanțul ridicându-se acum la 14 morți. Ultimele victime sunt:un bărbat în vărstă de 69 ani, din județul Timiș și altul de 71 de ani din București. Ambele victime erau nevaccinate antigripal și aveau condiții medicale preexistente. Acesta este al patrulea deces cauzat de gripă în judeţul Arad, iar numărul pacienţilor confirmaţi ca fiind afectaţi de virusul gripal a ajuns la 12”, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Daniela Cârnaţu, a declarat că pacienta care a murit ieri a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean Arad cu complicaţii, fiind internată direct la Terapie Intensivă.

„Pacienta nu era vaccinată şi nu s-a prezentat la medic după primele simptome, alegând să se trateze la domiciliu”, a precizat sursa citată.

Potrivit Direcției de Sănătate Pulblică, este al patrulea deces cauzat de gripă în judeţ, de la începutul sezonului, fiind vorba de un bărbat de 33 de ani, altul de 40 de ani, unul de 82 de ani şi femeia de 81 de ani, toţi fiind nevaccinaţi.

Până vineri, în judeţ fuseseră confirmate, prin analize, 12 îmbolnăviri de gripă, dar şi numărul virozelor şi pneumoniilor se menţine peste media anilor trecuţi, pentru această perioadă a anului. Astfel, în ultima săptămână, medicii arădeni au înregistrat 1.300 de viroze, cu 57 de internări şi 456 de pneumonii, cu 72 de internări.

„Medicul de familie este obligat să facă vaccinul antigripal gratuit persoanelor din grupa de risc de pe lista lui, adică pacienților bolnavi cronic, copiilor, femeilor gravide. Medicul de familie nu este obligat să facă vaccin persoanelor din afara categoriei de risc decât dacă pacientul respectiv vine cu vaccinul cumpărat din farmacie. Programul Național de Vaccinare are reguli foarte clare. Chiar dacă pacientul este o persoană cu venituri mici și nu-și permite să-și cumpere vaccinul din farmacii, medicul de familie nu i-l poate face gratis, pentru că pacientul nu este în grupa de risc”, a explicat ministrul sănătății, Sorina Pintea, la Digi24.

„Vaccinul antigripal are un preț acceptabil. Vaccinul trivalent este în jur de 26 de lei, iar cel tetravalent este în jur de 56-60 de lei”, a declarat la Digi24 dr. Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie din București.

Dr. Sandra Alexiu spune însă că medicii de familie au epuizat deja stocurile de vaccinuri antigripale gratuite distribuite de Ministerul Sănătății.

În replică la această situație, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că așteaptă eventuale cereri de suplimentare – justificate – din partea medicilor de familie și a direcțiilor de sănătate publică.

În data de 6 ianuarie erau aproximativ 1.200.000 de  persoane vaccinate, prin urmare în jur de 100.000 de doze ar fi trebuit să existe în stocurile direcțiilor de sănătate publică sau ale medicilor de familie, a arătat ministrul Sorina Pintea. „Am discutat cu cei de la Asistență Medicală din cadrul Ministerului Sănătății și am solicitat cererile concrete pe care medicii de familie le-au mai făcut sau le vor mai face în continuare direcțiilor de sănătate publică. La începutul sezonului gripal, numărul de doze de vaccin antigripal a fost suplimentat cu 300.000. Dacă se constată sau există estimări care să mă facă să suplimentez aceste doze, eu aștept cererile. Nu s-a mai întâmplat asta”, a spus Sorina Pintea.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Daniela Cârnaţu:

„Facem apel arădenilor să pună accent pe igiena individuală, îi sfătuim să evide colectivitățile, iar la primul semn de afectare a stării de sănătate să se adreseze medicului pentru a fi evaluați corect. Este greu ca cineva neavizat să facă diferența între o viroză și o gripă, iar unii speră să nu fie grav, stau acasă, iau o aspirină și merg apoi la servici, sau părinții își trimit copiii la școală și pun astfel în pericol și pe cei în rândul cărora ajung cei răciți. La majoritatea dintre cei care au decedat a durat destul de mult timp de la debutul bolii, până la acordarea serviciilor de îngrijire medicală. Este foarte important ca oamenii să se prezinte la medic, pentru că semnele pot fi depistate încă de la început de medic.

De asemenea, recomandăm ca la primele semne de răceală, persoana respectivă să stea în casă, să bea ceaiuri, să aibă grijă ce mănâncă, să evite băuturile alcoolice, să nu mai fumeze pe perioada respectivă… sunt măsuri simple. Iar partea cu spălatul pe mâini după ce frecventează colectivitățile este absolut utilă!

În plus, menționăm că în spitale s-a restricționat accesul pacienților. Știm că arădenii sunt oameni călduroși și vor să fie alături de membrii familiei, dar în această perioadă, dacă vor binele prietenilor și rudelor, trebuie neapărat să respecte orele de vizită.”

Categorie: Știri
Etichete: Daniela Cârnaţu, DSP Arad, epidemie de gripa
Distribuie:
Articolul anterior
Tronsonul Pâncota – Seleuș e despre „sifonare”, „proastă calitate”, „firme de casă” și, nu în ultimul rând, „pericol pentru viețile oamenilor”! [FOTO]
Articolul următor
Dragostea pentru Arad în vremea holerei administrative [FOTO]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

incendiu turnu

Incendiu la un lan de grâu, în satul Turnu

În aceste momente pompierii acționează pentru stingerea unui incendiu la un lan de grâu, în localitatea Turnu la iesire spre orașul Pecica. Intervin pompierii militari ai Detașamentului Arad cu o…
actiune santana4 large

Acțiune a polițiștilor, la Sântana

Polițiștii orașului Sântana a desfășurat o acțiune, la data de 21 aprilie a.c., împreună cu polițiștii orașului Pâncota, Serviciul Rutier și Secția 3 Rurală Chișineu-Criș. În cadrul acțiunii, desfășurată pe…