CAMPANII

NEXT LEVEL în lupta cu AMBROZIA: Membri ai grupului de lucru privind combaterea ambroziei o stârpesc cu afișe, pliante și acțiuni de informare…

 

 

În municipiul Arad, ambrozia a depășit de mult cotele de alertă având în vedere suprafețele mari pe care se întinde, zonele din oraș invadate și, cel mai grav, numărul mare de persoane afectate și care manifestă forme grave de alergie, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, nicio autoritate locală nu ia măsuri concrete pentru combaterea și stârpirea acestei plante. ÎNCĂ suntem la faza de „grup de lucru” care se rezumă la acțiuni de informare. Departe de noi gândul de a critica acest demers. Este bine ca elevii să fie informați cu privire la pericolul pentru sănătate generat de ambrozie, dar totuși, ceva acțiuni concrete se pot face? Sunt mulți copii și părinți afectați deja de alergii cumplite și care pot explica mai mult decât teoretic  pericolul pentru sănătate. „Grupul de acțiune privind combaterea ambroziei în județul Arad”, nu mai bine ar acționa în sensul de a conștientiza autoritățile locale despre  pericolul pentru sănătate și să le oblige la respectarea propriilor obligații (inclusiv prin aplicarea de amenzi proprietarilor de terenuri care nu le curăță de ambrozie etc) și respectarea legislației în vigoare sau a hotărârilor de consilii locale? Nu mai bine ar identifica locațiile unde planta e scăpată de sub control, ar anunța autoritatea locală și poliția locală pentru a se putea interveni?…

*******

[COMUNICAT DE PRESĂ – CONSILIUL JUDEȚEAN ARAD]

Informare a elevilor privind combaterea ambroziei

Membri ai grupului de lucru privind combaterea ambroziei în județul Arad au desfășurat o acțiune de informare a peste 100 de elevi de la Școala Generală ,,Caius Iacob” cu privire la pericolul pentru sănătate generat de ambrozie.

„În cadrul acţiunii am pus accent pe recunoaşterea plantei. Le-am prezentat copiilor o plantă, pe care am izolat-o într-o cutie de plastic pentru a nu împrăştia polen în atmosferă. Este important să conştientizeze riscul de a deveni alergici şi ce anume ar putea face pentru a reduce cantitatea de polen din aer. De asemenea, am împărţit pliante şi am pus afișe la avizierul şcolii. Prin aceste măsuri ne dorim să creştem gradul de informare şi conştientizare, atât al copiilor, cât şi al părinţilor prin copii, despre problemele pe care le poate cauza ambrozia”, a declarat Paul Hac, specialist în ecologie în cadrul Asociaţiei Excelsior Arad şi membru al grupului de lucru pentru combaterea ambroziei.

Grupul de lucru privind combaterea ambroziei, iniţiat la Consiliul Judeţean Arad, în parteneriat cu Asociaţia Excelsior, universități din Arad și Timiș, cadre medicale, reprezentanți ai societății civile, s-a remarcat cu succes la nivel naţional. Amendamentele formulate în cadrul grupului au fost incluse în textul legii, contribuind astfel în mod esențial la reușita proiectului legislativ privind combaterea ambroziei.

 

Sasha Romanov, 13 septembrie 2018 12:05

campanie_ambrozie-3campanie_ambrozie-2campanie_ambrozie-1