ȘTIRI

Nici la muzicieni nu-i armonie! Negocierile dintre SINDICATUL și CONDUCEREA Filarmonicii de Stat Arad au EȘUAT

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Având în vedere blocarea negocierilor privitoare la CCMI, Sindicatul Artiștilor Interpreți din Filarmonica Arad dorește să facă următoarele precizări:

1. Negocierile precedente care au avut loc in perioada 2017 – 2018 au eșuat din cauza faptului ca managerul instituției a modificat unilateral mai multe clauze convenite și asumate de părți. Din acest motiv filarmonica a rămas fără un Contract colectiv valid încă din anul 2016 deși acest lucru reprezintă o cerință legală.

2. Noile negocieri începute la solicitarea sindicatului au fost amânate câteva luni, managerul tergiversând începerea negocierilor. Acestea au fost demarate doar în urma unor sesizări făcute la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad.

3. Lipsa de buna credinta a managerului s-a manifestat încă de la începutul negocierilor, cand în echipa de negociatori a conducerii au fost desemnate pe lângă manager două persoane doar cu numele.

Pe lângă faptul că niciuna din persoanele numite nu au fost prezente la nicio ședință de negociere, ele nici măcar nu au fost anunțate. Este de prisos sa amintim ca din punct de vedere legal aceste persoane nici nu aveau dreptul sa facă parte din comisie.

La aceste motive se adaugă și faptul ca managerul refuză orice fel de propunere avansata de sindicat. Trebuie să menționăm ca propunerile făcute sunt normale si firesti, ele regasindu-se in toate celelalte instituții din țară.

In urma acestor refuzuri și a întreruperii pentru perioade lungi de timp a negocierilor sindicatul a organizat o ședintă de mediere la Inspectoratul Teritorial de Munca Arad.

Si aceste negocieri au eșuat, situație în care sindicatul poate declanșa oricând acțiuni de protest.

Avand în vedere toate aceste argumente, în data de 04.06.2019  sindicatul declanșează o grevă de avertisment pentru a da un semnal conducerii instituției și autorităților privitor la amânările repetate ale negocierii Contractului Colectiv de Munca.

Menționăm că încă din luna februarie a acestui an am atenționat autoritățile despre situația din filarmonică.

Președinte S.A.I.F.Arad, Dogaru Mihai, 
Vicepreședinte S.A.I.F.Arad, Varyas Tiberiu

 

 

Lucian Valeriu, 4 iunie 2019 12:49