duminică, martie 26, 2023

Nu e banc și nici poezie patriotică: ANTARCTICA – PĂMÂNT ROMÂNESC! Revendicăm 15% din continentul de la Polul Sud

 

Frați români, ne-am scos: dacă nicicum și nicicum nu mai merg lucrurile în țara asta, avem o ultimă, dar minunată șansă: ne putem muta cu arme si bagaje în cel  mai pur, incoruptibil, sigur și pașnic teritoriu de pe planetă: în Antarctica! Nu-i bai că-s minus 60 de grade și că numai pinguinii și National Geographic o frecventează… suntem căliți și adaptabli la condiții chiar mai vitrege…

Serios:

Pe 30 ianuarie 1820, englezul Edward Bransfield a descoperit Antarctica. La 197 de ani de la acel moment, un lucru mai puțin cunoscut este faptul că țara noastră poate avea o colonie pe acest continent cu o suprafață de zece ori mai mare față de suprafața actuală a României, care măsoară doar 238.391 de kilometri pătrați.

„Este vorba de un teritoriu de 15% din Antarctica, continent pentru care se desfășoară procese internaționale îndelungate de revendicare”,  au precizat oameni de știință care l-au cunoscut pe Teodor Negoiță, explorator român decedat în 2011 și care a făcut incursiuni pe continentul de la Polul Sud.

Există opt state care au revendicări asupra unor teritorii din Antarctica (Argentina, Marea Britanie, Chile, Norvegia, Noua Zeelandă, Australia, Franța și Brazilia). Aceste țări și-au amplasat în cadrul propriilor teritorii baze de observație și studiu științific.

Antarctica, revendicată doar simbolic

Reamintim că Emil Racoviță a explorat acest continent descoperit în 1820 în anul 1897 în cadrul unei expediții internaționale. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe ne-au precizat că o astfel de idee nu este posibilă.

„Antarctica are un regim juridic special, guvernat de Tratatul Antarcticii (Washington, 1 decembrie 1959), la care este parte și România.  Tratatul prevede că teritoriul Antarcticii poate fi folosit doar pentru scopuri pașnice și stabilește libertatea de cercetare științifică în Antarctica. Dispozițiile tratatului nu afectează revendicările teritoriale formulate până la momentul adoptării sale (respectiv cele ale Argentinei, Australiei, Chile, Franței, Marii Britanii, Noii Zeelande și Norvegiei). În același timp, în conformitate cu art. IV al Tratatului de la Washington, pentru perioada de valabilitate a Tratatului nu este permisă nicio nouă revendicare teritorială”, este poziția MAE.

România este implicată în activitățile de cercetare științifică desfășurate în Antarctica, în baza unui Memorandum de Înțelegere semnat cu partea australiană, putând utiliza în acest scop baza Law (căreia i s-a atribuit și titulatura „Racoviță-Negoiță”), sub administrare australiană.

La fel, alți experți în diplomație  se îndoiesc de reușita unei astfel de inițiative.  Chiar și dacă s-ar face acest lucru, revendicarea va fi una simbolică pentru că în Antarctica nu locuiesc decât cercetători. Însă în viitor, statele care dețin suprafețe pe acest continent pot obține controlul efectiv al teritoriului și administrarea apelor maritime. Așa cum încearcă în acest moment Marea Britanie.

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news

2 COMENTARII

  1. Cuiva ii este foame , a mancat un cuvant , oare ce lipseste de aici : ” … țara noastră poate avea o colonie pe acest continent cu o suprafață de zece ori mai față de suprafața actuală a României, … ”

Comentariile sunt închise.