Nutriționistul-dietetician Alina Ciceu: Cancerul mamar

cancermamar
Distribuie:

Cercetătorii cred că estrogenul, hormonul sexual feminin, este principalul vinovat de multe cazuri de cancer la sân. Estrogenul favorizează dezvoltarea celulară în ţesuturile sânului şi în organele de reproducere, iar cancerul este o boală în care creşterea celulelor scapă de sub control. Mai mult, unii dintre factorii de risc cunoscuţi ai cancerului de sân includ apariţia menstruaţiei înainte de nouă ani, menopauza după cincizeci şi cinci de ani, primul copil după vârsta de patruzeci de ani şi faptul că femeia a născut puţini copii sau niciunul. Singurul lucru pe care îl au în comun aceşti factori de risc este faptul că din ei rezultă o expunere a sânilor la mai mult estrogen, pe o perioadă mai lungă de timp.


Studiile efectuate asupra efectelor pesticidelor continuă şi sunt mulţi medici care recomandă evitarea acestora, căci efectele lor le pot simula pe cele ale estrogenului.

Poate exista o legătură între obezitate şi un risc crescut de apariţie a cancerului de sân, în special pentru femeile de peste 50 de ani. Totuşi, este o problemă complexă. Riscul pare să varieze în funcţie de istoricul vieţii personale a femeii: dacă a fost obeză în copilărie sau a luat excesiv în greutate la maturitate. Un studiu publicat în revista Cancer a arătat că pentru femeile care au luat în greutate mai mult de 10 kg după adolescenţă riscul de a face cancer la sân este de două ori mai mare. Riscul crescut ridicat de obezitate poate fi legat tot de estrogen. Femeia obeză tinde să aibă un nivel mai crescut de estrogen în corp decât femeile slabe.

Un studiu făcut în Mexic a ajuns la concluzia că un consum exagerat de carbohidraţi creşte riscul de cancer de sân. Într-un alt studiu, acelaşi lucru a fost constatat si în ceea ce le priveşte pe femeile din Franţa. Femeile la postmenopauză care consumau carbohidraţi care se absorb mai rapid (carbohidraţi cu încărcătură glicemică mare) şi care erau supraponderale, cu o circumferinţă a taliei mai mare ca rezultat al grăsimii depuse pe abdomen, aveau un risc mai crescut de cancer de sân.

Pentru femeile care au cancer de sân, o dietă săracă în grăsimi, care are ca rezultat o scădere în greutate, are un efect protector în privinţa recurenţei bolii. Femeile din acest studiu au consumat circa 22% din calorii din grăsime şi au pierdut cam 3 kilograme. Mulţi doctori cred că aportul de grăsimi se numără printre cei mai importanţi factori de risc. Ei consideră că, dacă o femeie consumă o dietă bogată în grăsimi şi săracă în fibre, face organismul să producă mai mult estrogen. Fibrele din cereale şi din fructe par să reducă şansele de a face cancer de sân. Deşi este posibil ca o femeie să se îmbolnăvească de cancer de sân la orice vârstă, boala este mai întâlnită la femeile de peste 40 de ani, mai ales la cele care au trecut de menopauză.


Recomandări

Urmaţi o dietă bogată în fibre, bazată pe fructe şi legume proaspete, plus cereale, păstăi cu boabe, nuci şi alune proaspete (cu excepţia arahidelor) şi seminţe. Foarte importante sunt legumele crucifere, ca broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida şi legumele galbene/portocalii, cum sunt morcovii, dovleacul și cartofii dulci. Mâncaţi legume crude sau fierte puţin la aburi. Mâncaţi cereale, ca orezul brun, meiul, ovăzul şi grâul. Mâncaţi numai cereale integrale. Dacă este posibil, consumaţi numai alimente crescute organic. Pesticidele şi alte chimicale au fost legate de apariţia cancerului de sân (pot simula efectul estrogenului în organism).

Includeţi în dietă mere crude, cireşe, struguri, prune proaspete şi toate tipurile de fructe de pădure.

Lignanii sunt o clasă de fitoestrogeni (estrogeni din plante) care par să reducă riscul de cancer mamar. Aceste substanţe se găsesc în seminţe (mai ales în cele de in), în cereale integrale, fructe de pădure, fructe, legume (mai ales în broccoli şi germeni) şi în nuci.

Asiguraţi-vă că dieta conţine o cantitate suficientă de acizi graşi esenţiali. Acizii graşi omega-3 (se găsesc în peşte și în seminţele de in) şi omega-9 scad riscul de cancer. Suplimentele cu ulei de peşte procesat sunt o soluţie. S-a afirmat că este posibil ca uleiul de peşte să încetinească creşterea tumorii.

Beţi în fiecare zi suc din broccoli, conopidă, morcovi, varză creaţă, legume cu frunze verzi-închis şi măr, toate crescute organic. Sunt bogate în substanţe chimice ca indol-3-carbinol (1-3C) şi ajută la combaterea cancerului de sân.

Limitaţi aportul de grăsimi, alimentele arse sau prăjite.

Când consumaţi carne, pui şi produse lactate, alegeţi produse organice, fără hormoni. Alimentele crescute cu hormoni pot conţine reziduuri de hormoni estrogeni care li se dau animalelor ca să le stimuleze creşterea. Carnea roşie a fost asociată cu risc crescut de cancer de sân, în unele studii.

Nu consumaţi alcool, cafeină, alimente nesănătoase, alimente rafinate procesate, grăsimi saturate, sare, zahăr sau făină albă. Studiile au arătat că femeile care mănâncă predominant carbohidraţi (62% sau mai mult din cantitatea de calorii) sunt de două ori mai expuse riscului de cancer de sân decât cele care nu consumă carbohidraţi. Nu toţi carbohidraţii sunt obligatoriu dăunători, totuşi. Cel mai mare risc vine de la sucroză (zahăr de masă) şi fructoză (care se găseşte, mai ales, în răcoritoarele nedietetice). Evitarea zahărului rafinat şi a răcoritoarelor va avea, deci, efecte benefice.

Luaţi zilnic suplimente de fibre. Fibrele blochează absorbţia reziduurilor toxice în sânge. Tarațele de psyllium 1 sunt recomandate. Colonul trebuie ţinut curat şi intestinele trebuie să lucreze zilnic.

Notă: Luaţi întotdeauna suplimentele de fibre separat de alte suplimente şi medicamente.


 

Categorie: Sănătate
Etichete: alimentație, Alina Ciceu, cancer mamar, dietetician, nutriție, sănătate
Distribuie:
Articolul anterior
Un mesaj de Ziua Mondială a Sănătăţii
Articolul următor
Atentatul terorist din Sankt Petersburg – parte a războiului asimetric declanșat de Califatul Terorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie