Nutriționistul-dietetician Alina Ciceu: De ce este bine să consumăm portocale?

portocale
Distribuie:

Sărace în calorii și pline de nutrienţi, portocalele contribuie la întărirea sistemului imunitar şi previn apariţia ridurilor. O singură portocală are în compoziţie nu mai puţin de 170 de substanţe fitochimice şi peste 60 de flavonoide, compuşi despre care studiile afirmă că au reale efecte antiinflamatoare şi antioxidante.


Care sunt afecțiunile în care este indicat consumul de portocale?
Boli infecţioase

Portocalele ar trebui incluse permanent în alimentaţia celor care suferă de boli infecţioase sau a celor care vor să prevină apariția acestora. În acest sens, se recomandă consumul a cel puţin patru portocale pe zi (circa 250 mg de vitamina C). Este important de notat că vitamina C sau consumul de portocale nu poate preveni răceala sau gripa. Totuşi s-a dovedit că acestea reduc severitatea simptomelor.

Portocalele au următoarele efecte asupra infecţiilor, datorită combinaţiei de vitamina C şi alți compuși biologic activi:

-stimulează capacitatea globulelor albe de a lupta împotriva bolii

-cresc numărul şi longevitatea globulelor albe; acest fapt este pus pe seama efectului combinat al acidului folic şi al vitaminei C

-încetinesc, dar nu opresc în întregime, dezvoltarea virusurilor în celulele umane

-stimulează producerea de interferon, o proteină antivirală produsă în organism. Astfel, consumul zilnic de portocale este recomandat nu numai în caz de răceală sau gripă, ci şi în cazul oricărei boli infecţioase.


Tromboză, ateroscleroză şi boli cardiovasculare

Portocalele ajută sângele să fie mai fluid şi îmbunătăţesc circulaţia, în special la nivelul creierului şi al inimii.     De asemenea, portocalele au un puternic efect antioxidant. Dozele mari de vitamina C (1 g pe zi timp de 6 săptămâni) reduc tensiunea arterială.

Pulpa portocalei, inclusiv pieliţa interioară sau mezocarpul, este bogată în pectine, un tip o fibră solubilă care reduce nivelul colesterolului. Consumul regulat de portocale cu tot cu pulpă si chiar cu mezocarp (pieliţa albă interioară) este asociat cu un nivel scăzut al colesterolului din sânge si al tensiunii arteriale şi un risc scăzut de arterioscleroză, de tromboză arterială și de afecţiuni cardiovasculare.


Constipaţie

Portocalele ajută la vindecarea constipaţiei si a atoniei intestinale prin două mecanisme:

  • stimulează golirea vezicii biliare (efect colagog)
  • fibra lor vegetală moale stimulează mișcarea peristaltică a intestinului. Pe lângă faptul că ameliorează constipaţia, portocalele atenuează hemoroizii care adesea o însoţesc.

Alergii

Persoanele care au un nivel ridicat de vitamina C în sânge suferă mai puţin de alergii. Aceasta se datorează probabil faptului că aceasta combate parţial efectele histaminei, substanţa care iniţiază crizele de alergie. Consumul a patru sau cinci portocale pe zi contribuie la prevenirea apariţiei reacţiilor alergice, precum rinita sau astmul bronşic.


Demineralizare

Cu cele 30-40 mg de calciu la suta de grame, portocalele sunt citricele cele mai bogate în acest mineral (laptele conţine 119 mg). In plus, acidul citric din portocale crește absorbţia calciului în intestin. De asemenea, portocalele conţin magneziu şi fosfor. Vitamina C este un factor esenţial în creşterea şi conservarea oaselor, dinţilor şi cartilajului. Portocalele sunt recomandate în caz de osteoporoză, rahitism şi ori de câte ori este necesar un aport crescut de săruri minerale.


Excesul de acid uric (guta)

Cura cu portocale este foarte eficientă în dizolvarea şi eliminarea depozitelor de acid uric de la încheieturi, care produc artrita urică. Calculii renali (pietrele la rinichi) se pot dizolva cel puţin parţial printr-o cură cu portocale. Toate acestea se datorează efectului alcalinizant al portocalelor şi al tuturor citricelor în general. Deşi pare paradoxal, portocalele sunt un excelent alcalinizant al sângelui, în ciuda gustului lor acid.


Afecţiuni ale ochilor

Datorită conţinutului lor bogat de cerotenoizi şi alţi antioxidanţi, portocalele sunt utile în prevenirea degenerescenţei maculare a retinei, cauza principală a orbirii la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.


Prevenirea cancerului

Vitamina Care efect anticancerigen, la fel ca substanţele fitochimice din portocale şi din alte citrice. Numeroase studii au arătat că prin consumul minim al unei portocale sau al unui alt fruct citric pe zi pot fi prevenite unele tipuri de cancer.


Cum putem consuma portocalele?

Portocalele se pot consuma în stare proaspătă sau sub formă de suc. Ideal este să consumăm suc din portocale proaspăt stoarse deoarece vitamina C îşi pierde eficacitatea din cauza expunerii la lumină. Sucul de portocale conservat pierde o parte din vitamina C naturală, chiar dacă unii producători îl îmbogăţesc cu vitamina C sintetică. Compoziţia sucului de portocale este similară cu aceea a portocalei, doar că nu conţine aceeași cantitate de calciu şi fibre. Aceşti doi nutrienţi se găsesc în principal în pulpa fructului.


Alina Ciceu

Calificarea: Nutriționist

Domeniile de competență: Nutriție și dietetică

Serviciile oferite: Evaluarea compoziției corporale. Monitorizarea pe termen lung a statusului nutrițional. Managementul greutăţii. Consiliere nutriţională personalizată atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele cu diverse patologii: obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni hepatice, renale, intestinale etc.


 

Categorie: Sănătate
Etichete: alimentație, nutriție, portocale, sănătate
Distribuie:
Articolul anterior
8 Decembrie – Ziua Constituției României
Articolul următor
[ELECTORAL] De ce să votezi PMP? Argumente de la Traian Băsescu, Florin Remețan, COTAR şi Camera Taximetriştilor

1 comentariu. Leave new

  • avatar of cristea gheorghita
    Cristea Gheorghita
    4 ianuarie 2017 10:26

    Mi s-au parut foarte interesante sfaturile dumneavoastra si utile in acelasi timp, de aceea le-am distribuit prietenilor mei!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie