Nutriționistul-dietetician Alina Ciceu: Incredibilele beneficii ale consumului de varză murată

varza murata
Distribuie:

 

Varza murată este un aliment probiotic, cu efect anticancerigen, hepatoprotector şi antiinflamator care prezintă numeroase beneficii pentru sănătate. Aceasta este bogată în antioxidanţi (vitaminele C, A, E, zinc), fibre alimentare 3 g%, minerale, potasiu (250 mg %), magneziu (16 mg%), fier (1,1 mg%), calciu (60 mg%) şi acid lactic (reglator al microflorei intestinale şi un conservant ideal), bacterii probiotice (Lactobacili) benefice pentru întărirea sistemului imunitar şi sănătatea colonului.

 ÎN CE AFECŢIUNI ESTE INDICATĂ VARZA MURATĂ?

 Obezitate. Varza murată are puţine calorii (20 kcal/100 grame), dar multe fibre alimentare, determinând instalarea mai rapidă a saţietăţii, stimulează eliminarea toxinelor.

 Dislipidemie – ateroscleroză – boli cardiovasculare. Anumiţi compuşi din varză scad concentraţia colesterolului rău (LDL) prevenind apariţia plăcilor aterosclerotice. În cazul hipertensivilor şi suferinzilor de boli renale se recomandă o desărare prealabilă a verzei murate.

 Surmenaj intelectual şi fizic. Aceasta este un neurotonic şi miotonic natural întărind sistemul nervos şi muscular prin bogăţia de vitamine, minerale şi alţi factori biologic activi.

Menopauza. Varza murată stimulează secreţia hormonilor estrogeni şi creşte sensibilitatea receptorilor acestora, atenuând simptome precum: bufeuri, nervozitate şi apariţia prolapsului uterin, cancerului ovarian şi osteoporozei.

 Infecţii respiratorii. Datorită conţinutului de vitamina C (50-60 mg%) naturală, chiar mai multă decât în portocale, varza are un puternic efect antioxidant, potenţat şi de vitaminele A şi E şi de către mineralele zinc, magneziu, potasiu, calciu, întărind sistemul imunitar şi rezistenţa la viroze, inclusiv la diferitele forme de gripă. Varza murată este indicată şi persoanelor cu disbioză determinate de tratamentele cu antibiotice de sinteză, pentru restabilirea microflorei intestinale şi combaterea efectului imuno-supresor al acestor medicamente. S-a constatat că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie.

Hepatite. Sulforafanul din varza murată, fibrele alimentare, antioxidanţii, au efecte hepatoprotectoare, stimulând sinteza unor enzime implicate în fazele I şi II de detoxifiere hepatică.

Cancere. Varza murată natural are efecte anticancerigene. Prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism. Glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale, iar flavonoidele protejează pereţii arterelor de leziunile oxidative.

Îmbunătăţirea digestiei. Conţinutul important de minerale şi fibre alimentare din varza murată îmbunătăţesc digestia grăsimilor şi proteinelor, aceasta fiind indicată la mesele la care se servesc mâncăruri grele. Antioxidanţii din murături previn şi apariţia nitrozaminelor cancerigene rezultate în urma digestiei cărnurilor sau a preparatelor din carne, precum şi oxidarea grăsimilor alimentare. Grăsimile oxidate sunt agenţi pro-cancerigeni recunoscuţi. Combate constipaţia, amplificând detoxifierea corpului.

Efect anti-aging. Varza murată stimulează detoxifierea organismului are efecte benefice asupra menţinerii tinereţii şi încetinirii proceselor naturale de îmbătrânire.

Consumul de varză murată este indicat mai ales în timpul sezonului rece pentru efectele revitalizante, remineralizante, de întărire a sistemului imunitar, de optimizare a digestiei şi microflorei intestinale, de stimulare a detoxifierii şi de creştere a rezistenţei generale a corpului la agresiunile de mediu.

 

………………………………………………………………………………………

Alina Ciceu

Calificarea: Nutriționist

Domeniile de competență: Nutriție și dietetică

Serviciile oferite: Evaluarea compoziției corporale. Monitorizarea pe termen lung a statusului nutrițional. Managementul greutăţii. Consiliere nutriţională personalizată atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele cu diverse patologii: obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni hepatice, renale, intestinale etc.

Categorie: Știri
Etichete: alimentație, nutriție, nutriționist, sănătate
Distribuie:
Articolul anterior
Deputatul Glad Varga acuză Ministerul Culturii că încalcă legea pe modelul „contracte dedicate”
Articolul următor
România (prin) obiectiv: Iarna s-a pierdut prin Cheile Râmețului…

4 comentarii. Leave new

  • avatar of lincan mariana
    Lincan Mariana
    13 ianuarie 2017 9:09

    Copii pot manca varza murata?Adica un copil de doi ani sj jumatate

    Răspunde
    • avatar of nutritionist alina ciceu
      Nutritionist Alina Ciceu
      13 ianuarie 2017 14:07

      Varza murată poate fi introdusă în alimentația copiilor după vârsta de 1 an, cu mențiunea ca aceasta să fie desărată; pentru a o desăra se lasă în apă câteva ore.

      Răspunde
  • Ce facem cu sarea? Varza murata este foarte sarata este ok?

    Răspunde
    • avatar of nutritionist alina ciceu
      Nutritionist Alina Ciceu
      13 ianuarie 2017 14:12

      Pentru a diminua conținutul de sare, varza murata poate fi pusă la desarat în apa rece cateva ore.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie