Nutriționistul-dietetician Alina Ciceu: Vitamina C – vitamina imunității

vit c
Distribuie:

 

 

Vitamina C este esenţială pentru sănătatea organismului, fiind un puternic agent antioxidant. Aceasta neutralizează radicalii liberi şi stresul oxidativ, acţionează în sinergie cu vitamina E şi cu betacarotenul și stimulează activitatea superoxid dismutazei.

Vitamina C întărește imunitatea prin acţiunea de anihilare a virusurilor şi a bacteriilor. Potrivit ultimelor studii, anticorpii acţionează mai eficient dacă în organism există cantităţi suficiente de vitamina C. Cei care consumă în mod regulat cantităţi de vitamina C au un sistem imunitar mai bine dezvoltat, fiind protejaţi împotriva virusurilor şi a răcelii. Vitamina C este un nutrient demonstrat ca având un impact semnificativ pozitiv asupra sănătăţii umane. Cercetătorii de la Universitatea din Texas au arătat că numărul celulelor din sânge care protejează organismul împotriva viruşilor a crescut, după ce cei 12 subiecţi au consumat câte 1 gram de vitamina C pe zi timp de două săptămâni.

Vitamina C este utilă în producerea hormonilor antistres şi previne apariţia unor alergii prin inhibarea acţiunii histaminelor. De asemenea, această vitamină creşte şi cantitatea de interferon, un anticorp important care acoperă suprafeţele celulare şi previne pătrunderea viruşilor.

Fiind solubilă în apa din organism, acesta nu este capabil să stocheze această vitamină în cantităţi adecvate. Prin urmare, este important să vă luaţi doza necesară de vitamina C zilnic. În mediul poluat de astăzi, este important ca organismul dumneavoastră să aibă o apărare puternică împotriva tuturor tipurilor de substanţe toxice.

Necesarul de vitamina C este de aproximativ 1,25 mg/kg corp/zi pentru adultul sănătos. Aportul nutriţional zilnic recomandat variază în funcţie de vârstă şi anumite condiţii fiziologice, fiind de 30-45 mg la copii, 50-60 mg la adulţi şi 70-90 mg în sarcină şi în perioada de alăptare.

Necesarul de vitamina C este mai mare în cazul copiilor, femeilor gravide şi al celor care alăptează, în diverse stări patologice: infecţii virale, tumori, boli cardiovasculare, stres, intervenţii chirurgicale, accidente. De asemenea, pacienţii care urmează tratament cu aspirină, medicamente corticoide, tetraciclină, contraceptive orale sau alte tipuri de medicamente, fumătorii şi cei care locuiesc în zone cu temperaturi prea scăzute sau prea ridicate necesită un aport crescut de acid ascorbic.

La fumători, nicotina împiedică absorbţia vitaminei C în proporţie de 30% şi scade ascorbemia chiar în prezenţa unui aport alimentar normal de vitamina C. În cazul acestora se recomandă un aport mai mare de 120 mg pe zi de vitamina C.

Surse de vitamina C

Vitamina C se găsește în diferite fructe şi legume, cum ar fi: conopidă, portocale, fructe de padure, kiwi, usturoi, pătrunjel, varză, ardei roşu, papaya, broccoli, cartofi, spanac, varză de Bruxelles, roșii etc. Acestea acţionează prin creşterea celulelor albe din sânge, precum şi a anticorpilor din organism.

Câteva metode pentru asigurarea unui aport optim de vitamina C

-Consumați 2-4 porţii de fructe şi legume zilnic.

-Vitamina C se pierde în timpul gătirii, dar şi în contact cu aerul. Pentru a evita acest lucru păstrați fructele şi legumele în loc răcoros şi la întuneric. Gătiți legumele în coajă sau la abur (permite păstrarea unei cantităţi mai mari de vitamina C).

-Nu ţineți fructele fructele şi legumele multă vreme în apă.

-Nu tăiați legumele mărunt, deoarece suprafaţa prin care se pierde vitamina C se măreşte.

-Nu gătiți îndelung legumele şi nu le fierbeți într-o cantitate prea mare de apă.

 

………………………………………………………………………………………

Alina Ciceu

Calificarea: Nutriționist

Domeniile de competență: Nutriție și dietetică

Serviciile oferite: Evaluarea compoziției corporale. Monitorizarea pe termen lung a statusului nutrițional. Managementul greutăţii. Consiliere nutriţională personalizată atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele cu diverse patologii: obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni hepatice, renale, intestinale etc.

Categorie: Știri
Etichete: alimentație, nutriție, sănătate, vitamina C
Distribuie:
Articolul anterior
Ultima excursie virtuală organizată de Biblioteca Județeană Arad în acest an se organizează în Argentina
Articolul următor
Ca între găozari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

zeno moldovan

A murit doctorul Zeno Moldovan

Domnul Dr. ZENO MOLDOVAN a fost nominalizat în lista personalităților arădene cărora în acest an li se va conferi Titlul de excelență (domeniul SĂNĂTĂȚII) –  pentru activitatea prodigioasă desfășurată în…