O avere demnă de COMORILE PIRAȚILOR a fost descoperită la doi dintre angajații Universității „Vasile Goldiș” în dosarul „Diplome false pentru studenți străini”: 64.200 de euro, 31.000 de dolari, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elvețieni, 500 g. de aur, 110 g. de perle, 200 g. de rubine și 2 inele cu diamant. 120 de oameni au fost audiați

4af7340b 3553 491f 9695 c2d8f2f1c27e
Distribuie:

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au ridicat 64.200 de euro, 31.000 de USD, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elvețieni, 500 g. de aur, 110 g. de perle, 200 g. de rubine și 2 inele cu diamant, de la persoane cercetate pentru fapte de corupție. 120 de cadre didactice și studenți dintr-o instituție de învățământ superior din Arad au fost audiate.

[COMUNICAT DE PRESĂ – POLIȚIA ROMÂNĂ]

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au continuat, în perioada 6 -10 noiembrie a.c., activitățile de urmărire penală în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări față de cadre didactice implicate în promovări frauduloase de examene.

120 de persoane, cadre didactice și studenți din cadrul unei universități din Arad, au fost audiate, fiind cercetate sub aspectul săvârșirii de infracțiuni de corupție.

Totodată, au fost puse în executare 3 mandate de percheziție asupra a 3 casete de valori deținute de către doi dintre cei cercetați în cauză, la unități bancare de pe raza județelor Arad și Timiș, în urma cărora au fost indisponibilizate mai multe bunuri, pentru a fi confiscate.

Astfel, polițiștii au ridicat 64.200 de euro, 31.000 de USD, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elvețieni, 500 de grame de aur, 110 grame de perle, 200 de grame de rubine și 2 inele cu diamant.

Bunurile urmează a fi evaluate patrimonial, în vederea confiscării.

Reamintim că, la data de 26 iulie a.c., polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice și ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au efectuat 106 percheziţii domiciliare, într-o cauză în care 36 de persoane sunt cercetate pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați peste 350.000 de euro, înscrisuri și sisteme informatice utile cauzei.

Ca urmare a administrării probatoriului, 6 persoane au fost reținute, dintre care 3 au fost ulterior arestate preventiv și 3 arestate la domiciliu, iar față de alte 9 persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.

Din anchetă a reieșit că, în cadrul unor instituții de învățământ superior, s-ar fi constituit rețele infracționale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenți la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor.

De asemenea, în acest mecanism, studenți care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alți colegi.

În anumite cazuri, banii oferiți în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsați la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relații de prietenie cu cadrele didactice.

În fapt, cadrele didactice ar fi pretins și primit bani și bunuri de la studenți pentru a le oferi lucrări de licență deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenți străini, înscriși la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceștia să înțeleagă limba.

Totodată, informaticienii instituțiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidența situațiilor școlare și ar fi modificat rezultatele obținute de unii dintre studenți ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

La acțiune au participat și polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate, a Direcției de Investigații Criminale și a Direcției de Poliție Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române și polițiști ai inspectoratelor de poliție județene Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, precum și jandarmi.

ARTICOL ASOCIAT:

[ACTUALIZARE 5] Prima condamnare în cazul DIPLOME FALSE PENTRU STUDENȚI STRĂINI. Profesorul de morfopatologie de la „Goldiș” Lucian PĂIUȘAN a primit 2,6 ani cu suspendare pentru o MITĂ de 1850 de euro de la 11 studenți arabi

Categorie: Știri
Etichete: comoara, diplome false, perle, poliția română, rubine, studenti straini, universitatea de vest vasile goldis arad, uvvg
Distribuie:
Articolul anterior
Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” din Arad a împlinit 125 de existenţă… dar puterea locală n-a onorat evenimentul cu prezența
Articolul următor
Primăria a stabilit amplasamentele pentru activităţile comerciale de Moş Nicolae

2 comentarii. Leave new

  • Iara ?

    Răspunde
  • avatar of virgil florea
    Virgil Florea
    12 noiembrie 2017 22:06

    Profesorii nu au nici o vină. Sistemul este în așa fel conceput și construit pentru a strânge fonduri de acest tip. Ceea ce se întâmplă acum e un fel de: Mircea fă-te că lucrezi…. Banii astfel adunați se duc către mulți alții aflați în imersiune dar care decid în sistem. Sigur că ancheyta trebuie dată la presă pentru ca populația să afle cât de tare sunt instituțiile statului dar mai ales justiția pe care unii o „masacrează”. Toată treaba e o mascaradă. Un sistem de învățământ performant scoate absolvenți la cererea economiei. Spre exemplu: e nevoie de 5000 de aconomiști în anul 2018, atunci școlarizăm puțin peste 5000. La fel în sistemul sanitar: Cu amendamentul că va trebui să atragem în finanțare pe cei care îi vor și folosi după absolvire pe meseriași.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie