O carte importantă despre „Tezaurul de monede dacice de la Feniș (jud. Arad)” a fost lansată la Muzeul Țării Crișurilor Oradea

tezaur fenis scaled
Distribuie:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

„Tezaurul de monede dacice de la Feniș (județul Arad). Studiul ștanțelor aplicat monedelor de tip Mit Bartkranzavers/Toc-Chereluș” 

Autori: Corina TOMA, numismat, Dr. Florin MĂRGINEAN, arheolog expert
 
„O realizare de excepție pentru numismatica din România, o contribuție de certă importanță pentru cercetarea prezenței monetare nord-dunărene în complicata perioadă a ultimului veac al erei precreștine”. 
Dr. Theodor Isvoranu, cercetător științific la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române București
tezaur1.jpg
Cartea „Tezaurul de monede dacice de la Feniș (jud. Arad). Studiul ștanțelor aplicat monedelor de tip Mit Bartkranzavers/Toc-Chereluș”, editată cu sprijinul financiar al Complexului Muzeal Arad și al Consiliului Județean Arad, a fost prezentată în premieră cercetătorilor și publicului la Muzeul Țării Crișurilor Oradea.
Volumul a fost publicat la finalul anului 2021 de către Corina TOMA, numismat la Muzeul Țării Crișurilor Oradea și dr. Florin MĂRGINEAN, arheolog al Complexului Muzeal Arad în perioada 2004 – 2020, în prezent arheolog expert la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca.
Invitat special al evenimentului este profesor emerit dr. Radu ARDEVAN de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care, în calitate de specialist în numismatică antică, a făcut o prezentare a cărții, publicată la editura Mega din Cluj-Napoca.
tezaur fenis 2
Cartea a fost prefațată de dr. Theodor ISVORANU, cercetător științific la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din București, care apreciază că acest studiu monografic al tezaurului de la Feniș este „o realizare de excepție pentru numismatica din România, o contribuție de certă importanță pentru cercetarea prezenței monetare nord-dunărene în complicata perioadă a ultimului veac al erei precreștine”.
Prin amploarea sa, tezaurul descoperit în etape la Feniș, jud. Arad, începând cu mijlocul celui de-al șaptelea deceniu al secolului XX, reprezintă însă cu siguranță principala descoperire de referință pentru acest tip monetar imitativ de inspirație târzie greco-macedoneană, ilustrativ pentru zona de nord-vest a Daciei preromane în primele decade ale secolului I a.Chr., cele 471 de piese păstrate echivalând cu peste 75% din totalul monedelor Toc-Chereluș cunoscute în prezent.
Studiul monografic al tezaurului de la Feniș este completat de o bogată ilustrație, de foarte bună calitate, uneori dublată, pentru o mai bună lizibilitate, de desene digitale respectiv amplificarea imagistică a unor detalii relevante.
tezaur fenis 1
Mai multe detalii despre lansarea cărții 
„Tezaurul de monede dacice de la Feniș (jud. Arad). Studiul ștanțelor aplicat monedelor de tip Mit Bartkranzavers/Toc-Chereluș”
Serviciul proiecte,
educație muzeală și marketing cultural
COMPLEXUL MUZEAL ARAD
Categorie: Cultură
Etichete: Complexul Muzeal Arad, Corina TOMA numismat, Dr. Florin MĂRGINEAN arheolog expert, Feniș (județul Arad), „Tezaurul de monede dacice de la Feniș (județul Arad). Studiul ștanțelor aplicat monedelor de tip Mit Bartkranzavers/Toc-Chereluș”
Distribuie:
Articolul anterior
PSD insistă ca facturile la electricitate și gaz să intre sub incidența măsurilor suplimentare de plafonare/compensare
Articolul următor
Omul de afaceri Adrian Luca insistă ca Primăria Arad să accepte schimbul pentru cele două terenuri din Zona Industrială – VEZI DOCUMENTUL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie