O invitație turistică în Maramureș

maramures
Distribuie:

 

O filă specială în turismul de la noi din țară o reprezintă Maramureșul, zona situata în nordul țării, o zonă întinsă și încărcată de istorie. Tradiția și portul popular se regăsesc cel mai bine în această zonă ce se întinde până în Ucraina. Relieful depresiunii Maramureșului cuprinde coline împădurite, munți și ape de la munții Rodnei și Gutâi pâna pe malurile Tisei și a Izei. Despre turismul în Maramureș s-au scris cărți, articole și filme documentare, e cunoscută zona ca patria lemnului ce face din Maramureș o zonă rustică. Lemnul e prezent în construcțiile localnicilor, celebrele porți maramureșene sunt cunoscute în țară și străinătate.

Maramuresul este o zona pitoreasca plina de pensiuni turistice, gata sa gazduiasca turistul la nivelul unitatilor de cazare din occident, dar intr-un cadru mult mai pitoresc, chiar daca sunt moderne cu toate facilitatile  necesare turistului. Cu alte cuvinte aceste pensiuni maramures,  ofera cazare maramures pentru cei care doresc asta.

poza maramu

Pentru a vedea tot Maramureșul ai nevoie de câteva zile ca turist în ținutul Maramureșului. O vizită în Mramureș e recomandat să înceapă din Baia Mare, orașul reședință de județ ce are la rândul său numeroase. De aici se fac ramificații pe diferite subzone fie spre Sighetul Marmației cândva reședința județului sau spre Cavnic, o locație ce atrage iubitorii sporturilor de iarnă. Maramureșul e o zonă de vizitat tot timpul anului. Cimitirul Vesel de la Săpânța se află nu departe de Baia Mare și este printre punctele de atracție ce nu trebuiesc ratate. Așa după cum probabil ați mai citit, fiecare mormânt are inscripționat pe cruce o povestioară despre cel ce a plecat dintre noi. Sculptorul Stan Ioan Pătraș a avut această idee unică în țară, iar tradiția e dusă mai departe de către o rudă a acestuia. Există și o casă memorială a sculptorului amintit. În zona sugestivă a Lăpușului, Maramureșul oferă câteva zone naturale protejate, Lacul Albastru este numai unul dintre atracții situat spre Baia Sprie. Pentru cei ce agreează pelerinajul și turismul religios, atunci Maramureșul e destinația potrivită, Mănăstirea Bârsana e numai unul din exemple. Frumusețile naturii se pot admira foarte frumos de pe Valea Vaserului acolo unde poți face o plimbare cu Mocănița trenul pe ecartament îngust tras de o locomotivă cu aburi pe un traseu de poveste. Un drum dus-întors poate dura și 6-7 ore cu pauză la capăt de linie pentru un prânz copios. În drum spre Mocănița e firesc să faci un popas la Cascada Cailor. Satul Breb este o zonă de referință a maramureșului cu oameni gospodari și ospitalieri. Bucatele tradiționale din zonă, precum și mesele îmbelșugate fac din maramureșeni gazde deosebite. Zonele frumoase și ospitalitatea gazdelor au dus la dezvoltarea turismului. Maramureșul e legat de restul țării atît pe calea rutieră cât și pe calea ferată. La 8 kilometrii de orașul Baia Mare se află aeroportul. Pentru transportul cu trenul poți opta pentru destinații precum Baia Mare, Vișeul de Jos sau Sighetul Marmației. În Baia Mare poți ajunge dinspre Transivania prin Bistrița, Crișana sau Moldova – Bucovina.

satul maramuresean

Foto-coverhttps://www.britannica.com/place/Maramures

Categorie: Știri
Etichete: Baia Mare, cazare, cazaremaramures.ro, Maramureș, pensiunimaramures.ro
Distribuie:
Articolul anterior
Mijlocașul de 19 ani, Călin Popescu, e jucătorul UTA-ei
Articolul următor
[ALEGERI LOCALE 2020] 40,33 % dintre arădeni au votat până la ora 19.00. Municipiul este, în continuare, codaș…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie