O mare neglijență culturală a administrației locale: Arădeanul Mircea Vasile Stănescu, fără însemn mortuar

mircea stanescu1
Distribuie:

 

O MARE NEGLIJENȚĂ CULTURALĂ: ARĂDEANUL MIRCEA VASILE STĂNESCU FĂRĂ ÎNSEMN MORTUAR

Cine a fost Mircea Vasile Stănescu? Am omagiat, împreună cu Doru Bogdan și Romulus Hațegan, profesorii preparandiali (E. Găvănescu, V. Popeangă, N. Roșuț, P. Pipoș, T. Ceontea, P. Jurița etc.), iar la un moment dat, istoricul Doru Bogdan ne indică o fundație de ciment, acoperită cu buruieni și frunze și dosită între colțurile altor morminte. Aici, zice profesorul, este înmormântat MIRCEA VASILE STĂNESCU, i-a dispărut crucea și, în curând, nimeni nu va mai ști unde și-a găsit mormântul de veci.

Pe aleea scriitorilor de lângă Palatul cultural, se regăsește acest bust, iar dacă a fost pus să marcheze o graniță culturală, pesemne că a fost o personalitate importantă în cultura arădeană. A scris despre el și faptele sale, Daciana Marinescu (Gura satului (1868 – 1971) – o „foaie” din Austro-Ungaria, 2015), iar Claudia Maria Mercurean și-a susținut doctoratul cu o teză despre „Gura satului” (2012); despre M. V. Stănescu, au scris O. Lupaș, Figuri arădene: Mircea V. Stănescu (1841 – 1888) (Arad, 1936) și Ioan Suciu, Despre Mircea V. Stănescu (Timișoara, 1930).

mircea stanescu2

Mircea Vasile Stănescu s-a născut în Arad (23 febr. 1841), a locuit cu familia la Ghioroc, unde tatăl său a fost preot, strămutat, mai apoi, în Micălaca. Orfan de mamă, a crescut în Arad la bunicul său matern, paroh. Mircea V. Stănescu a urmat Liceul maghiar din Arad, apoi dreptul la Universitățile din Viena și Pesta, precum și Institutul Teologic din Arad, finalizat în 1864. Peste 2 ani, se căsătorește, fiind apoi recunoscut ca publicist, folclorist, avocat și membru important al Partidului Național Român.

A avut în Cabinetul său de avocatură pe Ioan Slavici, Ioan Suciu, Mihai Veliciu; a fost coordonator al Almanahului literar „Muguri” (1859), precum și editor al câtorva ziare politico-satirice din Arad: Tutti Frutti
(1861), Strigoiul, Umoristul, Gura Satului (1868 – 1871), Calendarul babelor. Publică poezii și povești populare. A fost membru al Partidului Național Român, fiind ales, din partea acestuia, deputat în Dieta Ungariei.

gura satului

Moare în 30 dec. 1888, fiind înmormântat în Arad, în locul „pierdut” pentru contemporani printre buruieni. Placa comemorativă așezată, în memoria sa, de pe Clădirea Școlii Române de Fete, acolo unde politicianul a locuit, a dispărut, singurul însemn rămânând Bustul său din Parcul George Enescu.

Menirea acestui articol este de a atrage atenția autorităților să se preocupe de amenajarea mormântului acestui important intelectual al orașului nostru, întemeietor de presă, politician important român, scriitor (autor de gramatică românească) și avocat ilustru. Fotografiile indică stadiul în care se află acum mormântul lui M. V. Stănescu, jignit de atitudinea comunității arădene față de o importantă personalitate a culturii noastre.

mircea stanescu3

mircea stanescu4

Categorie: Cultură
Etichete: mircea vasile stanescu, Parcul George Enescu, scriitor
Distribuie:
Articolul anterior
IN MEMORIAM Vasile Popeangă – 100 de ani de la naștere
Articolul următor
Deputații Mihai Fifor și Adrian Alda vor reprezenta interesele ARADULUI în Comisiile de Apărare și Agricultură ale Parlamentului ROMÂNIEI!

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie