Front 7 ȘTIRI

O personalitate marcantă a Aradului s-a stins: BUJOR BUDA (1935 – 2018)

 

Personalitate marcantă a Aradului, om al cetății și amfitrion voluntar al oricărei discuții despre clădirile orașului Arad, Bujor Buda s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani.

Scurtă carte de vizită

A fost inginer chimist, dar s-a remarcat ca realizator de emisiuni la InfoTV și la Radio Arad, colaborator al ziarelor Observator și Glasul Aradului și, nu în ultimul rând, ca fondator și președinte al Asociației Pro Urbe, preocuparea sa principală fiind istoria și protejarea patrimoniului arhitectural arădean. A fost cel care a militat pentru construirea Bisericuței Ortodoxe din curtea Spitalului Județean Arad, iar în ultimii săi ani de viață a făcut parte din Board-ul Aradului, fiind consultat în legătură cu probleme ce țineau de arhitectura urbană arădeană. Timp de un an, împreună cu ceilalți membri ai asociaţiei Pro Urbe, a identificat şi studiat toate clădirile vechi din Arad, inventariind peste 200 de edificii.

Bujor Buda s-a născut pe data de 24 octombrie 1935 la Pâncota şi a urmat toate şcolile dictate de Reforma Învăţământului din 1948. A absolvit Institutul Politehnic din Iaşi, promoţia 1958.

Îndrăgostit de istoria oraşului de pe Mureş, Bujor Buda a devenit cunoscut şi îndrăgit de către arădeni după ce a reuşit să salveze mai multe clădiri de patrimoniu, cu o valoare semnificativă în istoria oraşului.

În anul 2011, cu ocazia Zilelor Aradului, a fost distins de către Primăria Municipiului Arad cu Titlul de Excelenţă pentru atitudinea civică şi promovarea valorilor Aradului.

Priveghiul se va derula în această seară și mâine, de la ora 18:00, la Capela Kuki de pe strada Cocorilor. Slujba de înmormântare va avea loc luni, tot la Capela Kuki, la ora 11:00, iar înmormântarea la ora 12:30, la cimitirul Pomenirea de pe calea Bodrogului.

Redacția cotidianului online criticarad.ro își exprimă condoleanțele adresate familiei, împreună cu întreaga considerație pe care o poartă memoriei celui ce a fost un mare om, prieten și coleg pentru noi.

Critic Arad, 10 martie 2018 2:58