Acasă CULTURĂ O sâmbătă în acorduri camerale

O sâmbătă în acorduri camerale

0

 

Sâmbătă 24 Iunie 2017 ora 19.00

Colegiul de arte Sabin Drăgoi

Recital cameral

László Fenyö – violoncel

Roxana Ardeleanu – pian

 

Program

Franz Schubert Lieduri (transcripţii pentru violoncel şi pian)

Franz Schubert Sonata în la minor Arpeggione D821

Johannes Brahms Scherzo

Johann Sebastian Bach/Zoltan Kodaly  3 Preludii – coral

 

Violoncelistul de renume mondial László Fenyö revine la finalul  lunii iunie la  Filarmonica din Arad cu un program cameral, care îi pune în valoare personalitatea artistică, tehnica uluitoare şi adaptabilitatea impresionantă la stiluri şi epoci muzicale.

În Sala festivă a Colegiului de arte Sabin Drăgoi, în seara de sâmbătă,  24 Iunie 2017, cu începere de la ora 19.00, noua întâlnire cu László Fenyö completează în lista de prime audiţii ale Filarmonicii, partituri de Franz Schubert, Johannes Brahms şi Zoltan  Kodaly, titluri de o atractivitate extremă, care traduse prin extraordinara muzicalitate a violoncelistului se detaşează de audiţia comună şi de experienţa unui repertoriu frecvent asimilat.

László Fenyö se bucură  şi de această dată  de suportul pianistic al Roxanei Ardeleanu, cea care i-a fost alături de-a lungul celor nouă ediţii ale claselor de  măiestrie  susţinute de violoncelist la Timişoara şi în programele demonstrative, însoţitoare ale cursurilor.

În ierarhia Concursului internaţional Pablo Casals, László Fenyö a întrunit în 2004 unanimitatea voturilor de juriu.  Cariera mondială a violoncelistului a fost lansată în contextul prestigioasei competiţii, unde i-au fost atribuite prima poziţie şi premiul pentru interpretarea unei lucrări dedicate evenimentului: Variaţiunile de Graciane Finzi.

Violoncelistul a urmat cursurile Academiei de Muzică Franz Liszt  din Budapesta  şi  şi-a desăvârşit performanţele insutrumentale la Lübeck, sub competenţa  lui David Geringas. Au urmat stagii de perfecţionare la cursurile îndrumate de Miklos Perenyi, Siegfried Palm şi Bernard Greenhouse, intercalate cu participări la competiţii de interes naţional sau internaţional. Premiul I la Concursul de violoncel de la Budapesta  a fost urmat de premiul special Pierre Fournier  de la Geneva, iar la Kronberg, aşa numita “capitală mondială a violoncelului” a reuşit să se afirme încă odată în faţa unor personalităţi ilustre: Mstislav Rostropovich, Natalja Gutman şi Kurt Masur.

László Fenyö este prim violoncelistul orchestrei Radiodifuziunii din Frankfurt. Este invitat permanent al celor mai importante scene de concert din Europa, SUA, China şi Israel şi participă la cele mai mari festivaluri, precum Pablo Casals (Prada) sau Schlesswig Holstein. A concertat în locaţii precum Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall din Londra sau Gasteig din München. A cântat acompaniat de orchestre precum Orchestra simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică din Coreea, Orchestra Radio din Frankfurt, Orchestra Beethoven din Bonn, Staatskapelle Weimar, Filarmonica Hungarica, Orchestra Metropolitană din Lisabona,   Orchestra Simfonică din Lancaster, Orchestra Filarmonicii din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Bogota, Orchestra Filarmonicii din Sofia şi Sinfonietta din Cracovia. A apărut de mai multe ori pe scenă sub bagheta dirijorului Krzysztof Penderecki. În Ungaria, László Fenyő este unul dintre cei mai apreciaţi solişti, performanţele lui  – recitaluri solo, concerte de muzică de cameră şi concerte cu orchestra  – sunt transmise în direct şi înregistrate de Radiodifuziunea Maghiară. A cântat cu majoritatea orchestrelor ungare şi dirijorii acestora,  în 2005 a primit înalta distincţie Premiul Franz Liszt, acordat de Ministerul Culturii din Ungaria, iar trei ani mai târziu a câştigat premiul Junior Prima.

În ultimii ani, violoncelistul şi-a îndreptat tot mai mult atenţia spre cariera didactică. Predă cursuri de măiestrie în toată lumea, iar în prezent este profesor la Musikhochschule Karlsruhe – Germania.

În 2007 Fenyő László a lansat două CD-uri: unul cu muzică de cameră, acompaniat de  pianistul Oleg Poliansky şi  produs de Aulos/Musikado, iar al doilea care cuprinde Concertul  în re major pentru violoncel şi orchestră de Joseph Haydn şi Concertul nr. 1 de Dimitri  Sostakovici, realizat în colaborare cu Orchestra Radio  din Frankfurt, sub conducerea lui Grant Llewellyn şi produs de hr-musik.

Fenyő László cântă pe un violoncel realizat de Matteo Goffriller în 1695.

Născută la Baia Mare, Roxana Ardeleanu a început studiul pianului la Şcoala Generală nr. 20 cu program suplimentar de muzică din localitate, la clasa prof. Magdalena Cardoş, urmând apoi studiile liceale la Liceul de muzică din Cluj-Napoca, la clasa prof. Monica Noveanu. Studiile universitare le-a desfăşurat la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea pian, la clasa prof. univ. dr. Ninuca Oşanu Pop, iar muzică de cameră, la clasa prof. Ferdinand Weiss.        Pregătirea universitară a continuat-o la Facultatea de muzică din Timişoara, la clasa prof. univ. dr. Felicia Stancovici, unde a susţinut şi examenul de licenţă.

Activitatea profesională cuprinde numeroase recitaluri solo, de muzică de cameră şi concerte cu orchestra, pe care le-a susţinut în ţară şi în străinătate, începând din anii de liceu şi până în prezent. A făcut parte din trio Triade, cu care a desfăşurat o bogată activitate concertistică. În anul 2002 a înregistrat un CD la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta, cu titlul „Das Klavier. Instrument der Virtuosen”, alături de Toomas Vana – pian şi Europe Festival Orchestra, dirijor Walter Hilgers, produs de Kreuz Plus Musik. Începând din anul 1995, colaborează cu orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara, în concerte de stagiune şi în turnee internaţionale.

A asigurat acompaniamentul la 9 ediţii ale clasei de măiestrie îndrumate de Fenyő László şi a susţinut la fiecare ediţie recitaluri alături de violoncelist, în Timişoara şi Sânnicolau Mare. Este cadru universitar titular al Facultăţii de Muzică din Timişoara începând din 1997, în prezent ocupând funcţia de lector universitar doctor. Începând din anul 2015 colaborează cu Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely şi cu Teatrul German de Stat din Timişoara, la spectacolele Hair, Moliendo Café, Die Fuchsiade, Cabaret şi Biedermann und die Brandstifter

 

Exit mobile version