joi, decembrie 8, 2022

„O schimbare profundă printr-un program realist și eficient”. Interviu cu Florin Galiș, candidat ALDE Arad la Senatul României

 

R: V-ați hotărât. Candidaţi.

Florin Galiș: Candidez.

 

R: Ce v-a determinat să intraţi în cursă? Şi de ce ALDE?

F.G: Am intrat în această cursă, cum spuneţi dumneavoastră, deoarece consider că Aradul, dar nu numai, ci toată România se regăsește, cum a fost și în trecut probabil, într-o perioadă în care nu știe care e drumul pe care să meargă. Are, în mod manifest, o lipsă de obiectiv. Cred în programul vizionar al ALDE în ceea ce priveşte colţul nostru de rai, cu obiective clare şi realizabile. Consider că experienţa mea pe scena politică, dar şi în mediul de afaceri, poate aduce plusvaloare. Pentru că despre plusvaloare vorbim. Această experiență m-a făcut să înțeleg ceva mai bine care sunt posibilitățile, capacitățile de a mă mobiliza pentru un efort major. În pofida faptului că există mulți români care consideră că semenii lor poate nu sunt suficient de harnici, sunt delăsători, sunt indiferenți, eu văd contrariul. Am văzut opusul total al acestei atitudini, am văzut un Arad capabil să se mobilizeze în forță și să dea dovadă de capacitățile sale. Am văzut un oraş care a reușit să-și pună în valoarea inteligența, creativitatea, cu alte cuvinte resursa cea mai de preț, și anume resursa umană. Chiar dacă, în ultimii ani, această resursă a fost, în mare parte, ignorată şi trecută pe un plan dincolo de secund. Cât despre apartenenţa mea la ALDE, pot spune că această formaţiune reprezintă acum adevăratul liberalism, cel pe care l-am îmbrăţişat de la o fragedă vârstă. Structura numită PNL nu mai are, din păcate, nici o legătură reală cu valorile liberale. Nu doresc să intru într-un clinci doctrinar, însă o apartenenţă a liberalilor la popularii creştin democraţi europeni e o jignire la adresa tradiţiei şi liniei liberale. ALDE reprezintă continuitatea, fără compromisuri doctrinare. Ca formaţiune, ALDE se situează pe axa europeană a liberalismului autentic. Şi să ştiţi că nu doar eu am ales ALDE ci, în primul rând, ALDE m-a ales pe mine. Sunt onorat să candidez pentru Senat, dar nu acesta a fost mobilul principal al venirii mele în ALDE. Candidatura e mai degrabă o conjunctură care parțial reflectă implicarea mea în gestionarea imaginii partidului, dar au fost și alti factori pe care cei din interior îi cunosc, și asupra cărora nu e cazul să insist acum.

 

R: Așadar, să înţeleg că vechii liberali din noul PNL nu înţeleg valorile liberalismului? Vă întreb asta mai ales pentru că unul dintre contracandidaţii dumneavoastră direcţi este un PNL-ist cu vechi state în partid.

F.G: Foştii mei colegi liberali, care au rămas în acea structură, sunt de esenţă liberală. Ba mai mult, am întâlnit și între cei care proveneau din fostul PDL oameni de bună factură umană și liberală. Liberalii din vechiul PNL înţeleg valorile și principiile liberale, doar că au ales să nu le urmeze. Cel puțin nu acum sau nu încă. Cât despre motivații, e bine să îi întrebaţi pe dânşii.

 

R: Câteva cuvinte despre ceea ce propuneţi electoratului.

F.G: În primul rând, ţin să vă mulţumesc pentru folosirea termenului „propunere”. Este mult mai adecvat decât „promisiune”. Într-adevăr, ALDE propune un program realist, bazat pe fapte şi care are premise reale, palpabile, nu lucrate în pix, de teoreticieni care nu au văzut vreodată o situaţie reală, în complexitatea ei. Am să fiu oarecum succint, deoarece am de gând să revin cu materiale dedicate în special programului ALDE. Ce doresc a spune acum este că avem de gând să continuăm reforma instituţională a statului român, acea schimbare profundă, pe care o aşteptăm de un sfert de secol. Această reformare presupune nu doar o schimbare efectivă, ci şi modernizare, o deschidere către nou. Situaţia românilor este grea. Patruzeci la sută, zic sondajele (eu, personal, cred că vorbim de un procentaj mai mare), trebuie să ia împrumuturi pentru a se putea descurca cu plata utilităţilor. Sunt în joc educaţia, şi sănătatea, şi cercetarea, şi imixtiunea politicului în justiţie, dar şi tristul revers al medaliei. E cercul vicios al funcţionarului de la stat, coruptibil, slab pregătit, dar şi foarte slab motivat. Sunt foarte multe aspecte de discutat. Toate aceste lucruri presupun un efort major care trebuie să devină un proiect la nivelul întregii societăți, care să angreneze cele mai importante instituții ale statului și nu numai. Toate autoritățile statului angrenate în acest efort, societatea civilă, de asemenea, presupun o astfel de reformă, o consultare largă. Fără o consultare largă pentru a obține susținerea societății, un astfel de proiect nu se poate realiza.  Programul ALDE surprinde, după părerea mea, toate aceste aspecte și, la fel, surprinde prin gândirea unor soluţii de o eficienţă evidentă. Pe lângă programul ALDE veți întâlni în propunerile mele mai multe puncte specifice locului, cum s-ar zice, adică orașului și județului nostru cât și unor categorii socio-profesionale pe care îmi asum să le reprezint.

 

R: Eficienţă de tip tehnocrat?

F.G: Nu, eficienţă liberală.

 

R: Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes.

F.G: Vă mulţumesc și eu.

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news