Panourile solare monocristaline – Ce sunt și de ce să le alegi

panouri-solare-monocristaline
Distribuie:

Majorarea costurilor de electricitate au îndemnat românii să își îndrepte atenția către surse de energie regenerabile. În prezent, pentru consumatorii casnici, panourile fotovoltaice constituie cea mai bună soluție atât pentru susținerea consumului din gospodărie, cât și pentru reducerea amprentei de carbon asupra mediului.

Cu atât de multe opțiuni disponibile pe piață, alegerea sistemului de panouri poate deveni provocatoare. De aceea, astăzi vom discuta despre panourile monocristaline, pentru a facilita această decizie pentru tine.

Ce sunt panourile solare

Panourile solare fotovoltaice sunt tehnologii care permit transformarea radiațiilor UV, acaparate de la soare, în energie electrică.

Un astfel de sistem este alcătuit din panourile on grid (montate pe acoperiș, care acaparează razele soarelui), un invertor (care transformă această energie în energie electrică) și o cutie de rețea sau baterii (pentru stocarea energiei).

Ce sunt panourile solare monocristaline 

Panourile solare monocristaline sunt cea mai populară opțiune care se regăsește pe piață la momentul actual, fiind și cea mai eficientă celulă solară. Deși prețurile sunt mai ridicate pentru acest tip de tehnologie, celulele monocristaline asigură niveluri optime de eficiență, indiferent de condițiile meteorologice.

Panourile solare monocristaline pot fi ușor identificate după celulele fotovoltaice negre cu margini rotunjite. Fiecare celulă fotovoltaică este alcătuită dintr-un singur cristal de siliciu, de aici provenind și sufixul de -mono.

Spre deosebire de alte tipuri de panouri fotovoltaice, panourile cu celule monocristaline au o eficiență mare de conversie (22-27%), producând astfel mai mulți kWh de electricitate pentru gospodăria ta. Totodată, chiar și în zilele când soarele este acoperit cu nori, panourile solare monocristaline vor funcționa optim în continuare, deci nu trebuie să îți faci griji în privința capacității de furnizare a energiei electrice.

Cum funcționează panourile fotovoltaice monocristaline

În componența fiecărui panou se regăsesc celule alcătuite dintr-un singur cristal de siliciu. Pentru că siliciul pur este un material semiconductor, acesta nu poate produce energie sub soare, motiv pentru care în momentul topirii este amestecat cu un element chimic pozitiv, cum ar fi borul. Acest proces poartă denumirea de dopaj.

La câteva zile după topire, celula este acoperită pe o parte cu un element cu sarcină negativă, precum fosforul. Astfel, combinația de siliciu dopat pozitiv pe o parte și siliciu dopat negativ pe cealaltă creează ceea ce este cunoscut sub numele de joncțiune pozitivă și negativă, creând astfel efectul fotovoltaic.

Când soarele este strălucește pe partea negativă a panoului solar monocristalin, unii electroni cu sarcină negativă sunt eliberați de atomii lor. De aici, ei călătoresc prin joncțiunea pozitivă-negativă până în partea pozitivă a panoului solar, unde sunt disponibile spații în care să se potrivească.

Tot acest proces are ca rezultat generarea de curent continuu, care se deplasează ulterior sistemul de cablare sau direct în bateria care are rol de acumulare și stocare a energiei electrice produse.

De ce să le alegi

Deși costurile panourilor solare monocristaline te-ar putea pune pe gânduri înainte de a face o astfel de investiție, trebuie să știi că prezintă o serie de avantaje față de celelalte panouri solare disponibile pe piață:

  • Au cel mai ridicat nivel de eficiență de conversie (22-27%)

  • Au nevoie de mult mai puțin spațiu pentru a fi instalate

  • Sunt cunoscute ca fiind cele mai durabile tipuri de panouri fotovoltaice, iar de multe ori furnizorii oferă o garanție de 25 de ani

  • Comparativ cu alte tehnologii, funcționează mai bine la niveluri scăzute de lumină solară, făcându-le ideale pentru zonele înnorate

Concluzie 

Panourile solare monocristaline sunt o adevărată investiție în calitate și eficiență atunci când discutăm despre randamentul unui sistem solar. La Glasspandoor îți punem la dispoziție pachete cu panouri monocristaline la prețuri avantajoase astfel încât să te poți bucura de independență energetică!

Categorie: Advertorial
Etichete: cea mai eficientă celulă solară, eficiență energetică, energie electrică, Glasspandoor, independență energetică, Panourile solare monocristaline
Distribuie:
Articolul anterior
Germania – țara ce dă tonul care face muzica în România – legalizează posesia și consumul de cannabis. Noi, tot cu dependența de Rafila, Dâncu, Abraham și „farmacia inimii”…
Articolul următor
Alte acțiuni ale polițiștilor rutieri în municipiu și județ, sâmbătă noaptea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

campanii-glasspandoor

Glasspandoor: De Crăciun suntem mai buni…

Anul 2022 a fost și este un an în care Glasspandoor s-a implicat activ în foarte multe proiecte, majoritatea alături de minunatul ONG „Cetatea Voluntarilor Arad”, care ne-a oferit oportunitatea…