Front 8 PLEDOARII

Plătim asigurare obligatorie de sănătate doar ca să fie siguri că MURIM

 

Încă o tragedie s-a întâmplat sub ochii noștri închiși de prea mult timp

 Încă o tragedie posibilă doar din cauza nepăsării generalizate, din cauza acceptării acelui mizerabil „merge și așa”, din cauza nesimțirii și a corupției, din cauza politizării până la os a spitalelor (politizare din partea tuturor partidelor, fără excepție!), din cauza medicilor care tac să nu-și supere „sponsorul politic” ca să nu-și piardă „locul călduț”, din cauza jurnaliștilor care în loc să tragă semnale de alarmă se complac să propage comunicate politice mincinoase despre „mari realizări” etc. 
Din nou, toți suntem responsabili de ceea ce s-a întâmplat la spitalul din Piatra Neamț. Fără excepție, TOȚI! Pentru că alegem să tăcem, să nu ne implicăm, să închidem ochii, pentru că acceptăm prea ușor „puțin”, pentru că punem botul la comunicate politice bombastice despre zeci și sute de milioane de euro investiții în spitale [ la Arad, Iustin Cionca (PNL) este „doctor” în asemenea comunicate de propagandă exclusiv politică și  mizerabile, iar singura formă de protest pe care o avem la îndemână este să NU i le publicăm. Facem referire la Iustin Cionca pentru că el este în ultimii ani la butoane și am face referire la oricare altă persoană, din oricare alt partid dacă ar fi cazul. El a fost cel care transmitea comunicate despre „marea realizare a spitalului TBC Grădiște” – spital nou, la care, în primele săptămâni din pandemie, i-a cedat instalația electrică și doar datorită faptului că ISU Arad a instalat de urgență un generator nu s-a întâmplat vreo tragedie]. 
Câte tragedii trebuie să se întâmple să luăm totul în serios în tot ceea ce ține de serviciile publice?
Când încetăm să mai facem campanie electorală cel puțin pe teme de sănătate și educație care intră în fișa postului de ales sau de demnitar? Un singur medic-EROU (Medicul Cătălin Denciu) am avut și noi în ultimii 30 de ani și l-am trimis spre Belgia să fie tratat. O rușine mai mare pentru o națiune care se consideră europeană, NU EXISTĂ!
Din nefericire, vor urma exclusiv asemenea tragedii. De ce? Din trei motive simplu de intuit
În primul rând pentru că 99% din spitalele din România sunt vechi. Cu instalații care sunt suprasolicitate și care nu au fost niciodată înlocuite și adaptate nevoilor. Pentru că spitalele vechi din România sunt neautorizabile (la rigoare) dar întotdeauna se găsesc metode să „se fenteze” legea.
În al doilea rând pentru că 100% din investițiile și lucrările de reabilitare a spitalelor din România s-au făcut prost, s-au economist bani la materiale de calitate/ sisteme noi etc și s-au „pompat” în partea de achiziție a aparaturii pentru că prin aceste „proceduri” s-a putut fura.
În al treilea rând pentru că în noul context de criză, spitalele (care aveau oricum infrastructura deficitară!) sunt suprasolicitate și e o chestiune de timp când vor ceda și nu de „dacă” vor ceda.
Pentru asta plătim asigurări obligatorii de sănătate în România? Plătim asigurare obligatorie de sănătate doar ca să fie siguri că MURIM…
 FOTO: Adevărul / Imagine din interiorul secţiei mistuite de flăcări – FOTO ISU

Sasha Romanov, 15 noiembrie 2020 10:45

incendiu_spital_isu

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/criticar/public_html/wp-includes/functions.php on line 3783