Premiul Nobel pentru CHIMIE le-a fost acordat CONSTRUCTORILOR DE MOLECULE care au pus bazele CHIMIEI-CLICK

nobel chimie 2022
Distribuie:
Premiul Nobel pentru Chimie – 2022, acordat cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless pentru munca lor care a produs „un instrument ingenios pentru construirea de molecule”, a anunțat miercuri, 5 octombrie comitetul Nobel

Barry Sharpless și Morten Meldal au primit Premiul Nobel pentru Chimie din 2022 pentru că au adus chimia într-o eră a funcționalității și au pus bazele „chimiei click”. Cei doi împart Premiul Nobel pentru Chimie cu Carolyn Bertozzi, care a adus „chimia click” într-o nouă dimensiune și a început să o folosească pentru a cartografia celule.

 

nobel chimie 2022

Reacțiile „bioortogonale” obținute de Carolyn Bertozzi contribuie acum la tratamente inovatoare împotriva cancerului.

Aceste reacții sunt folosite acum la nivel global pentru a explora celule și procese biologice. Folosind reacțiile „bioortogonale”, oamenii de știință au îmbunătățit medicamentele pentru cancer, care sunt momentan testate în studii clinice.

Chimia a ajuns într-o nouă eră a funcționalității

„Chimia click” și reacțiile „bioortogonale” au adus chimia într-o nouă eră a funcționalității, iar asta aduce cel mai mare beneficiu umanității.

„Premiul Nobel pentru Chimie de anul acesta are de-a face cu lucrurile simple și ușoare. Moleculele funcționale pot fi construite chiar și prin adoptarea unei strategii directe”, a spus Johan Åqvist, președinte al Comitetului Nobel pentru Chimie, potrivit comunicatului oficial de presă.

Beneficii în lumea reală în dezvoltarea produselor farmaceutice

„Chimia click” permite reacții rapide și directe, în care „blocurile de construcție moleculare se împletesc rapid”, a mai precizat Comitetul Nobel. Principiul poate aduce beneficii în lumea reală în dezvoltarea produselor farmaceutice.

Chimiștii au fost mult timp conduși de dorința de a construi molecule din ce în ce mai complicate. În cercetarea farmaceutică, acest lucru a implicat adesea recrearea artificială a moleculelor naturale cu proprietăți medicinale. Acest lucru a dus la multe construcții moleculare admirabile, dar acestea sunt în general consumatoare de timp și foarte costisitoare de produs.
Barry Sharpless – care este laureat al Premiului Nobel pentru Chimie și în 2001 – pentru catalizatorii chirali, când a împărțit premiul cu alți doi cercetători chimiști, Ryoji Noyori  și William S. Knowles – a început „jocul”.
În jurul anului 2000, el a inventat conceptul de chimie click, care este o formă de chimie simplă și de încredere, unde reacțiile apar rapid și se evită subprodusele nedorite.
La scurt timp după aceea, Morten Meldal și Barry Sharpless – independent unul de celălalt – au prezentat ceea ce este acum bijuteria coroanei chimiei clicului: cicload-alkyne catalizatdition. Aceasta este o reacție chimică elegantă și eficientă, care este acum în uz larg. Printre multe alte utilizări, acesta este utilizat în dezvoltarea produselor farmaceutice, pentru cartografiarea ADN-ului și crearea de materiale mai potrivite scopului.
Carolyn Bertozzi a dus chimia clicului la un nou nivel. Pentru a cartografia biomolecule importante, dar evazive de pe suprafața celulelor – glicane – ea a dezvoltat reacții de clic care funcționează în interiorul organismelor vii. Reacțiile ei bioorthogonale au loc fără a perturba chimia normală a celulei.
Aceste reacții sunt acum folosite la nivel global pentru a explora celulele și a urmări procesele biologice. Folosind reacțiile bioorthogonale, cercetătorii au îmbunătățit țintirea produselor farmaceutice pentru cancer, care sunt acum testate în studiile clinice.
Click-chimia și reacțiile bioortogonale au dus chimia în era funcționalismului, iar acest lucru aduce cel mai mare beneficiu omenirii.
Reacțiile celor trei cercetători la anunțarea

 

Sursa: NobelPrize.org

Categorie: Cultură
Etichete: Carolyn R. Bertozzi, cartografia celulelor, K. Barry Sharpless, Morten Meldal, Nobel Chimie 2022, reacțiile „bioortogonale”, „Chimia click”, „instrument ingenios pentru construirea de molecule”
Distribuie:
Articolul anterior
Ziua Recoltei și Festivalul Vinului, la Consiliul Județean Arad
Articolul următor
În contextul numărului mare de pacienți diagnosticați cu diabet, conducerea Spitalului Județean Arad a decis să înființeze încă un cabinet destinat consulturilor pentru pacienții cu această afecțiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie