Preotul din Susani a descoperit un TEZAUR constând în trei săculeți cu 599 de DENARI ROMANI îngropați în Sebiș înainte de Hristos!

tezaur monetar sebis 2023
Distribuie:

Dorel Ancuța, preot al Parohiei ortodoxe din satul Susani, pasionat, printre altele, de arheologie, a descoperit, într-una dintre documentările sale care transcend amatorismul,  ceea ce ar putea fi cel mai important tezaur desoperit în acest secol în județul Arad cel puțin: 599 de denari romani republicani fabricați și aflați în circuțație înainte de Hristos.

[COMUNICAT DE PRESĂ]

La sfârșitul lunii martie, Dorel Ancuța din orașul Sebiș (județul Arad), deținător autorizat al unui detector de metale, a descoperit cu ajutorul acestuia, în afara localității, mai multe monede din argint. Acesta a păstrat monedele la fața locului și a anunțat instituțiile abilitate, oferind astfel șansa rară de a dezveli, prin tehnici de săpătură arheologică, un tezaur monetar.

tezaur monetar sebis 2023

În punctul în care a fost făcută descoperirea,

arheologii Complexului Muzeal Arad au săpat o casetă, reușind să stabilească faptul că monedele au fost depuse în trei grupuri alăturate, probabil trei săculeți confecționați din pânză ori din piele, materiale care s-au descompus. După documentare, monedele au fost extrase.

tezaur monetar denari republicani sebis 2023

Analiza primară efectuată asupra acestora oferă, pentru moment, următoarele informații:

Descoperirea este de tip tezaur monetar, compus din 599 de denari romani republicani, din argint, uneori în aliaj cu cantități variabile de metale inferioare.

Monedele, prezentând grade diferite de uzură, au fost emise de-a lungul mai multor decenii, începând cu a doua jumătate a secolului al II-lea î.Hr., până către ultimul sfert al secolului I î.Hr., când probabil au și fost îngropate.

tezaur monetar sebis 2023

Cea mai apropiată analogie pentru această descoperire este tezaurul de la Bârsa
(județul Arad), scos la iveală în anul 1862.

Mai multe surse contemporane vorbesc de câteva sute, chiar peste o mie de monede din argint, însă din păcate, la acel moment, s-a reușit recuperarea a doar 29 de denari romani republicani; perioada de emitere a acestora și momentul îngropării lor sunt similare cu cele ale tezaurului descoperit recent la Sebiș.

Cercetările arheologice ale specialiștilor Complexului Muzeal Arad s-au desfășurat cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Direcției Județene pentru Cultură Arad, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, Primăriei Orașului Sebiș.

Complexul Muzeal Arad

Categorie: Știri
Etichete: Complexul Muzeal Arad, denari romani republicani, descoperire arheologică, detector de metale, satul Susani, Sebis, tezaur monetar
Distribuie:
Articolul anterior
Procurorul Lucian Rus părăsește Structura Centrală a DNA și revine la Timișoara în funcția de Procuror european delegat
Articolul următor
Incendiu la o anexă gospodărească din Curtici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie