INTERNATIONAL

Profilul „teroristului ucigaș” de la München: David Ali Sonboly, autoporeclit „Psycho”, în vârstă de 18 ani, dependent de jocuri video, hater și fan Brevik

 

Tânărul de 18 ani, care a pus pe jar toată poliția germană și a îngrozit Europa după ce a deschis focul vineri, 22 iunie,  în centrul comercial Olympia din capitala Bavariei, München,  îi admira pe autorii crimelor în masă şi era dependent de jocurile video violente, scrie presa germană, citând surse din anturajul lui. Poliția a stabilit clar că atacul comis de tânăr, în care nouă oameni au murit şi 27 au fost răniţi, nu are nicio legătură cu terorismul. Este vorba despre un caz clasic de persoană dezechilibrată mintal care comite o crimă în masă – scrie digi24.ro.

David Ali Sonboly (foto reprezentativ – lorientlejour.com) era fiul unor iranieni care au primit azil în Germania la sfârșitul anilor ’90

Locuia împreună cu mama, vânzătoare, şi tatăl, șofer de taxi, într-un complex de locuinţe sociale din Munchen.

„Este născut în Germania. Probabil că este musulman şiit, nu sunnit. Pe de altă parte, prenumele David nu se potriveşte, verificăm dacă nu cumva s-a convertit la creştinism, avem indicii că este posibil. Potrivit părinţilor lui, nu era deloc religios”, a declarat Thomas de Maiziere, ministrul german de interne.

David Ali Sonboly studia la o şcoală profesională, dar nu se descurca prea bine şi dădea vina pentru asta pe colegii lui arabi şi turci, care îl tachinau neîncetat.

Coincidență sau nu, trei dintre victimele sale sunt de origine turcă, trei proveneau din familii din Kosovo, iar o alta era de origine greacă.

Băiatul nu vorbea aproape cu nimeni şi petrecea ore în şir în faţa computerului, cu jocuri video violente. Folosea porecla „Psycho” pe internet şi imaginea lui Anders Breivik  drept fotografie de profil la Whatsapp. Ca şi Breivik, a folosit un pistol Glock 17 în timpul atacului. Îl admira şi pe tânărul german de 17 ani care a ucis 16 oameni la o şcoală din Stuttgart în 2009.

Potrivit presei, pistolul şi l-a cumpărat probabil ilegal (avea numărul de serie șters) din cei  90 de euro pe lună pe care îi câştiga împărţind ziare.

Între timp, scena atacului a devenit loc de pelerinaj.

Un bărbat a avut puterea să vină acolo unde fiul lui şi-a trăit ultimele clipe: „El era fiul meu. Avea 21 de ani”.

Şapte dintre cei nouă oameni ucişi de Sonboly sunt adolescenţi, cei mai tineri având 14 ani. Atacatorul şi-a ales deliberat victimele dintre adolescenţi. I-a adunat pe tineri după ce a publicat un anunţ pe Facebook, de pe un cont piratat, în care spunea că la fast-foodul de lângă centrul comercial Olympia sunt reduceri.

Critic Arad, 24 iulie 2016 11:27