Programul candidatului Ciprian Luca pentru Arad

cipri luca
Distribuie:

 

Programul cu care mă prezint în fața arădenilor este un răspuns la problemele Aradului, pentru a face din orașul nostru un loc mai bun și mai potrivit cu dorințele și așteptările fiecăruia dintre noi. Am identificat soluții pentru fiecare din punctele mele pe care vi le propun, pentru că Aradul are nevoie de fapte, nu de vorbe. Sunt Ciprian Florin Luca, unul dintre voi și am decis să candidez la Primărie pentru că știu că pot face din Arad un oraș așa cum îl merităm!

I. ECONOMIC

  1.  Reducerea taxelor și impozitelor locale spre limita minimă impusă de Noul Cod fiscal.

Anual, Aradul are excedent bugetar. Conform bugetului local pentru anul 2016, taxele și impozitele locale pe clădiri pentru persoane fizice înseamnă 4 % din buget, iar pe terenurile din intravilan deținute de persoane fizice, 2 %. Reducerea acestora la limita minimă prevăzută de Codul Fiscal ar avea deci o influență de un procent din bugetul local, suportabilă fără probleme și ar conduce la îmbunătățirea nivelului de trai al arădenilor.

  1. Simplificarea birocrației legate de autorizarea și vizarea anuală a autorizațiilor de funcționare și a taxei de orar pentru agenții economici care activează pe raza municipiului Arad.

La ora actuală, regimul de autorizare și avizare a activităților economice la nivelul municipiului Arad este birocratic, redundant și dificil de parcurs de către agenții economici. Implementarea unui sistem mai relaxat, cu reducerea birocrației și regândirea nivelului taxelor percepute ar contribui la sprijinirea micilor intreprinzători din Arad și ar duce la ocuparea spațiilor comerciale actualmente închise de pe raza municipiului Arad. Este vorba despre măsuri fără costuri de implementare dar care ar aduce, prin consecințele lor, fonduri bugetului local de la firmele care și-ar continua activitatea în loc să se desființeze sau să intre în suspendare de activitate și ar plăti taxe și impozite către bugetul local.

  1. Rezolvarea căilor de acces pentru decongestionarea traficului din Zona Industrială Vest a Aradului.

Există posibilitatea realizării a alte două căi de acces, ceea ce ar conduce la decongestionarea traficului rutier. De asemenea, reluarea traficului pe linia de tramvai spre Zona Industrială ar fi o altă posibilitate de rezolvare a situației pentru a încheia coșmarul celor peste 20.000 de arădeni care pierd zilnic multe zeci de minute de nervi și stres pe drumul lor spre și de la locul de muncă. Adoptarea acestor soluții s-ar dovedi benefică atât pentru angajați cât și pentru patronii firmelor din acest spațiu, ceea ce ar încuraja și alte investiții în Arad

  1. Valorificarea potențialului ștrandului „Neptun”.

Soluțiile pentru a readuce gloria Ștrandului arădean există și nu sunt dificil de aplicat. Desființarea gardului de pe ștrand și introducerea unei taxe unice, decente de intrare pentru tot ștrandul. Intrarea gratuită pe ștrand după ora 19.00. Realizarea de foraje de apă termală și transformarea ștrandului într-un Aquaparc termal. Sprijinirea agenților economici de pe ștrand. Viitorul ștrandului trebuie corelat cu cel al Cetății, într-o perspectivă comună după preluarea acesteia de la Armată. Organizarea unor festivaluri de renume, cu participarea unor artiști celebri. Partea comercială, cu terase și cu un regulament de funcționare care să împiedice excesul de decibeli după orele înserării poate asigura din nou fondurile necesare întreținerii complexului de agrement Ștrandul „Neptun”.

  1. Rigoare și eficiență în ceea ce privește întreținerea și repararea drumurilor din municipiul Arad.

Arădenii merită să circule pe străzi bine întreținute tot timpul, nu doar din patru în patru ani când, înaintea campaniilor electorale, se repară la scară mare străzile care au fost lăsate să se degradeze. Programul de reabilitare a străzilor din Arad trebuie să se desfășoare riguros, inclusiv prin impunerea de condiții de calitate și garanție pentru firmele care efectuează lucrările, care să asigure durabilitatea în timp a lucrărilor efectuate.

  1. Amenajarea trotuarelor și a spațiilor dintre blocuri.

Trotuarele trebuie să ajungă și ele grija autorităților locale, deoarece până acum au fost neglijate în multe zone din Arad. Spațiile dintre blocuri trebuie amenajate corespunzător, inclusiv prin inițierea de parteneriate public-privat cu asociațiile locative pentru întreținerea lor.

  1. Regândirea unui sistem de parcare eficient și prietenos pentru arădeni.

Adaptarea tarifelor pentru parcare la un nivel mai potrivit (la ora actuală, tarifele practicate în Arad sunt mai mari decât în alte orașe de categorie superioară Aradului). Reducerea timpului de taxare a parcării în intervalul 8-17, cu eliminarea taxării în week-end, sărbători legale și cu ocazia unor sărbători de interes local (Zilele Aradului, de exemplu). Practicarea sistemului de parcare plătită doar la nivelul zonei centrale a orașului (Bulevardul Revoluției și străzile adiacente) plus parcările special amenajate.

  1. Construirea parcărilor în municipiul Arad.

Construirea de parcări special amenajate, inclusiv în sistem supra-etajat în zone centrale dar și în cartiere. Reamplasarea de garaje moderne, de tip european, autorizate, în locul celor demolate.

  1. Redimensionarea semaforizării. Semaforizarea în Arad este la ora actuală una excesivă.

Regândirea sistemului de semaforizare pentru fluidizarea traficului, eliminarea semafoarelor inutile, aplicarea unui sistem de semaforizare de tip inteligent cu contorizarea timpilor de așteptare.

  1. Reamplasarea logică a stațiilor de tramvai.

Stațiile de tramvai din Arad sunt amplasate, de cîțiva ani, în mod defectuos. Studierea fiecărui amplasament de stație de tramvai în parte și modificarea actualelor stații, acolo unde se impune, pentru eficientizarea traficului și sporirea gradului de siguranță a călătorilor.

  1. Refacerea și modernizarera parcului de tramvaie și autobuze.

Mare parte din parcul de autobuze și tramvaie din Arad este învechit. Modernizarea acestuia este posibilă prin accesarea de finanțări pe fonduri atrase pentru creșterea gradului de mobilitate și prin contractarea, în condițiile legii, a unor tramvaie noi de la producătorul local, cu stabilirea clară a condițiilor de garanție și service post-garanție.

II. SOCIAL

  1. Reînființarea Spitalului municipal Arad.Este necesară reînființarea și modernizarea Spitalului Municipal Arad, pentru a spori calitatea actului medical pentru populația Aradului. Acest lucru se poate realiza prin accesarea de finanțări europene, dar și de la Guvernul României.
  2. Construirea de creșe moderne. Construirea unor creșe în municipiul Arad este necesară deoarece vine în sprijinul familiilor tinere, care de cele mai multe ori, pentru a-și păstra un loc de muncă bine plătit sunt nevoite să recurgă la serviciul unor bone.
  1. Întreținerea parcurilor și spațiilor verzi existente și înființarea de parcuri în toate cartierele Aradului. Parcurile Aradului nu sunt întreținute corespunzător. O modernizare a parcurilor existente și întreținerea lor se poate realiza cu costuri minime. De asemenea, arădenii au nevoie de parcuri moderne în cartiere, unde copiii să se poată juca în siguranță, dar și pensionarii să beneficieze de locuri de relaxare, unde să poată juca șah.
  1. Gratuități la transportul în comun pe raza municipiului Arad pentru pensionari. Se va institui gratuitatea totală la transportul în comun în municipiul Arad pentru toate categoriile de pensionari, fără limită de vârstă sau de nivel al pensiei.
  1. Dezvoltarea și modernizarea centrelor de zi pentru vârstnici. Dezvoltarea sistemului actual de centre de zi pentru persoanele în vârstă și diversificarea paletei de activități pentru cei care le frecventează. Centrele de zi pentru vârstnici nu trebuie să rămână, ca în prezent, doar rezervă de capital electoral pentru primarul în funcție.
  1. Amplasarea corturilor de prim-ajutor în perioada verii. Se va realiza un parteneriat cu Crucea Roșie pentru ca vara, în perioada de caniculă să fie amplasate corturi de prim-ajutor atât în centrul Aradului cât și în puncte fixe din cartiere.
  1. Amenajarea parcului chinologic și înființarea unor parcuri pentru iubitorii de animale în cartierele Aradului. Se va realiza un parteneriat cu Asociația-chinologică pentru amenajarea parcului chinologic, care trebuie să primească o destinație firească și să stea la dispoziția tuturor iubitorilor de câini din municipiul Arad. Vor fi înființate mici parcuri pentru iubitorii de câini în principalele cartiere ale Aradului.

III. CULTURAL 

  1. Reînființarea Casei de Cultură a Municipiului Arad. Casa de Cultură a Municipiului Arad este o instituție care și-a demonstrat viabilitatea. Reînființarea acesteia poate conduce la creșterea calității actului cultural în municipiul Arad.
  1. Înființarea unui spațiu neconvențional de creație și activități pentru tineri. Tinerii au nevoie de un spațiu adecvat de creație. Trebuie înființat un spațiu neconvențional în care tinerii Aradului să poată să creeze. Ei vor avea un perete pentru a realiza graffitti, vor putea beneficia de săli pentru jocuri video, de un loc unde să poată să practice diverse stiluri de muzică.
  1. Înființarea unui muzeu municipal care să contribuie la cunoașterea și valorificarea istoriei municipiului în context local și regional. Istoria și tradițiile Aradului pot fi puse în valoare prin existența unui asemenea muzeu, care să completeze spațiile de expunere ale Muzeului județean și să contribuie la cunoașterea și valorificarea istoriei municipiului în context local și regional. Un muzeu al tehnicii arădene poate fi amenajat într-un spațiu adecvat, legat de tradiția industrială a Aradului (de exemplu, prin preluarea și renovarea clădirii Marta).
  1. Refacerea fațadelor și conservarea patrimoniului arhitectural al Aradului. Fațadele clădirilor de patrimoniu ale Aradului au un aspect jalnic. De aceea trebuie gândit și adoptat un sistem eficient tip parteneriat public-privat cu identificarea posibilității de accesare a fondurilor europene pentru refacerea fațadelor și conservarea patrimoniului arhitectural al Aradului. Studierea soluțiilor găsite de alte municipalități (Oradea sau Timișoara, de exemplu) și adaptarea lor la condițiile Aradului ar putea reda strălucirea meritată clădirilor care au marcat istoria Aradului.
  1. Punerea în valoare a Cetății Aradului. Potențialul Cetății Aradului este imens. De aceea, municipalitatea trebuie să-și respecte angajamentele luate în fața Ministerului Apărării Naționale pentru a putea prelua Cetatea în circuitul civil. Spațiile Cetății, renovate cu fonduri europene, pot oferi numeroase oportunități. Cetatea Aradului poate deveni principalul obiectiv turistic pentru municipiul Arad, alături de Ștrandul „Neptun”.
  1. Promovarea artiștilor și a oamenilor de cultură locali. Aradul are o veche și frumoasă tradiție culturală, prin mari oameni de cultură pe care acest oraș i-a dat de-a lungul anilor. Respectarea acestor tradiții și încurajarea artiștilor și oamenilor de cultură contemporani ar produce o continuitate a spiritualității arădene. Organizarea de evenimente culturale, festivaluri și simpozioane de ținută patronate de Primărie.
  1. Salvarea unor edificii importante pentru istoria Aradului. Primăria are datoria de a identifica metodele și sursele de finanțare pentru preluarea acestor clădiri, renovarea și punerea lor în valoare. Sursa de finanțare poate fi gândiră prin parteneriate public-privat și accesarea de fonduri europene destinate protecției unor clădiri cu valoare istorică.
  1. Festival al tradițiilor creștine: de Paște și Crăciun. În locul bâlciurilor actuale, Primăria va organiza festivaluri cu ocazia marilor sărbători creștine, cu prezentarea unor tradiții locale și reprezentații de muzică creștină.

IV. SPORT

  1. Finalizarea stadionului municipal. Aradul merită un stadion la standardele secolului XXI, cu teren de joc conform normelor actuale, tribune spațioase, terenuri anexă de pregătire, dotări etc. Ar fi o minimă compensație pentru stadioanele demolate în ultimii 12 ani în Arad.
  1. Sprijinirea echipelor fanion ale Aradului. Primăria trebuie să găsească metode prin care să se implice în sprijinirea concretă și coerentă a formației fanion, UTA, a echipelor de rugby, baschet și polo, prin programe de asistență și parteneriate tip public-privat.
  1. Sprijinirea unor sporturi de tradiție în Arad (rugby, handbal, canotaj, caiac-canoe, tir, tenis de masă, atletism etc.). Aradul a fost mult timp un punct nodal pe harta sportului românesc. La ora actuală, sportul arădean mai trăiește la nivel de înaltă performanță doar prin câteva inițiative punctuale, fără sprijin concret din partea Primăriei. Un program de refacere a bazelor sportive, derulat din fonduri atrase și din redirecționarea unor sume destinate unor spectacole populiste spre baze sportive și sportul de performanță, în condițiile legii, organizarea de competiții sportive incluse în programul anual de evenimente din domeniul cultural-sportiv finanțate din bugetul local și stimulente pentru tinerii performeri sunt câteva măsuri care pot conduce la revitalizarea sportului arădean.
  1. Construirea unor baze sportive pentru tineret. Construirea de baze sportive în toate cartierele Aradului, pe spații care deja au fost identificate, destinate activității sportive de amatori, tineretului, cu investiții minime și întreținute prin organizarea de parteneriate cu ONG și asociații de voluntari poate fi soluția pentru a oferi tinerilor condiții pentru a practica sportul și a-și îmbunătăți starea de sănătate.
  1. Înființarea unui skatepark . În Arad există o comunitate în creștere de skateri și bikeri care nu au unde să se antreneze. Construirea unui skatepark este soluția pentru ca acești tineri talentați să poată progresa.
  1. Realizarea unei piste speciale pentru curse legale de mașini și moto. Amatorii de curse auto sau moto merita o pista special amenajată, pentru a-și practica hobby-ul în condiții de siguranță. Aceasta ar veni în întâmpinarea lor și ar fi una din soluțiile de eliminare a curselor ilegale de pe străzile orașului.

 

Citește mai multe pe ciprian-luca.ro

(P)

NOTĂ: În perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie, criticarad.ro va publica articole cu conținut politic-publicitar.

 

Categorie: Știri
Etichete: campanie electorala, candidat, Ciprian Luca, primaria aradului, PROGRAM
Distribuie:
Articolul anterior
S-o ajutăm pe ALINA ȚOLEA. În lupta cu cancerul, nimeni nu trebuie să fie singur!…
Articolul următor
Hai la lupta anti-Falcă sau ne ducem dracu` toți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie