Proiect USR: mai mulți bani pentru spitale

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Medicul Adrian Wiener, senator al USR Arad, propune o modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care să oblige municipalitățile să aloce minim 10% din bugetele locale pentru sănătate. Impactul pozitiv al proiectului este estimat la aproximativ 2,3 miliarde lei (500 de milioane de euro) anual, sume care vor fi folosite pentru finanțarea și susținerea spitalelor de interes județean.

România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile alocate sănătății, raportat la Produsul Intern Brut, dar și la cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor.Subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate se reflectă, printre altele, inclusiv în procentul de mortalitate evitabilă (cel mai mare din Europa), în accesibilitatea la serviciile de sănătate (printre cele mai mici din UE) și în rata mare de nevoi medicale nesatisfăcute.O mare parte din aceste neajunsuri ale sistemului se datorează și infrastructurii de sănătate din România care este precară, majoritatea spitalelor din țara noastră având autorizații de funcționare temporare, cu programe de conformare întinse pe ani de zile.

Adrian Wiener, senatorUSR Arad: „În general, angajarea bugetelor Primăriilor Municipiilor reședință de județ în susținerea sistemului public de sănătate este una marginală și inconstantă, spitalele Județene, care tratează de departe majoritatea cazurilor cu costuri ridicate fiind preluate de Consiliile Județene, cu bugete semnificativ mai mici decât primăriile reședințelor de județ.

În prezent, majoritatea spitalelor din România au ajuns să aloce peste 90% din buget în masa salarială. Listele de investiții întocmite de șefii de secții și centralizate de conducerea spitalelor rămân de multe ori doar deziderate. Una din cauzele principale ale deșertificării medicale din România, ale plecării masive de cadre medicale din țară este chiar vulnerabilitatea practicii medicale și riscul ridicat de malpraxis în condițiile deficiențelor majore ale sistemului de sănătate.

Proiectul depus are in vedere obligarea primăriilor să aloce un minim de 10% din buget pentru a finanța și susține spitalele de interes județean. Acest procent este unul absolut decent, în condițiile în care multe municipalități cheltuie chiar mai mulți bani pentru petreceri sau evenimente care nici nu se pot compara ca importanță cu necesitatea de a oferi medicilor și pacienților condiții decente.”

Facebook Comments Box
Despre Critic Arad Articolele 6529
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy