Proiectul ADI DEȘEURI: Milioane de euro aruncate, la propriu, la gunoi. Un JAF din banii publici ai județului Arad

10 anrsc 4
Distribuie:

 

În cadrul proiectului s-au achiziţionat peste 165.000 de unităţi de compostare individuală, pubele şi containere pentru colectarea selectivă (50.000 de unităţi de compostare individuală, 46.500 euro-pubele de 120 litri, 58.000 de euro-pubele de 240 litri și 8.230 de containere din plastic sau metal pentru colectarea diferențiată a deșeurilor). În 2011, acestea au ajuns în județul Arad din import, costul celor peste 165.000 de bucăți fiind de 23.88.598 lei. Totodată au fost achiziționate și mașinile, 15 la număr. Un început promițător s-ar putea spune… Numai că, odată achiziționate au rămas nefolosite… Și asta din 2011. În prezent, pubelele și containerele, depozitate timp de 6 ani  în diverse locații din municipiu și județ sunt în stare de degradare din cauza condițiilor improprii de depozitare iar autoritățile, încă, nu pot evalua pagubele. Cât despre mașini, starea lor este deplorabilă și nimeni nu garantează că vor putea fi folosite. Mai mult, pe lângă rugina evidentă ( vezi foto din galeria articolului) și cablurile roase de șobolani, a mai intervenit și omul… Din informațiile noastre, o mare parte dintre mașini au rămas doar „carcasa”, piesele de schimb și, mai grav, motoarele au fost valorificate. În ciuda faptului că aceste mașini nu au fost niciodată folosite, acestora li s-au făcut și niște revizii tehnice și, o parte din piese au fost deja „înlocuite”.

Stațiile de compostare și sortare (vezi foto din galerie) nu au o soartă mai bună… Odată construite și amenajate au devenit la fel de inutilizabile ca și pubelele sau mașinile… Rampe de beton, construcții și garduri de sârmă, porți închise…  Numai portarul și câinii de pază calcă p-acolo…

S-a costituit și Asociaţia de dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor judeţul Arad (ADI DEȘEURI)  în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de salubrizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional. La fel ca pubelele, mașinile sau stațiile de compostare, nici Asociația nu-și găsește utilitatea din moment ce, scopul ei principal, cel pentru care a fost constituită, nu poate fi îndeplinit.

Implementarea proiectului ar fi trebuit să aibă loc în decembrie 2015 dar, încă, cei responsabili pierd vremea cu pase de responsabilități pe traseul CJA – ADI DEȘEURI. Un joc de ping-pong fără utilitate care nu face altceva decât să blocheze implementarea proiectului care, în cel mai rău caz, nu va fi implementat niciodată iar cineva, adică autoritatea publică și respectiv comunitățile locale din județ, vor suporta consecințele acestui fapt.

Nimeni nu vrea sau nu poate să răspundă la întrebări legitime legate de proiect.

 

ADI DEȘEURI conform informațiilor publice de pe Deseuri-arad.ro

„Pentru constituirea cadrului institutional în vederea implementării proiectului ,,Sistem de management integrat al deşeurilor solide în județul Arad” au fost adoptate Hotărâri ale celor 78 Consilii Locale din judeţul Arad şi Hotărârea Consiliului Judeţean Arad privind constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitara Asociaţia Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad.

Membrii asociaţi sunt următorii: Judeţul Arad, prin Consiliul Judeţean Arad, Municipiul Arad, Oraşul Chişineu Criş, Oraşul Curtici, Oraşul Ineu, Oraşul Lipova, Oraşul Nădlac,Oraşul Pecica, Oraşul Pâncota, Oraşul Sântana, Oraşul Sebiş, Comuna Almaş, Comuna Apateu, Comuna Archiş, Comuna Bata, Comuna Beliu, Comuna Birchiş, Comuna Bârsa, Comuna Bârzava, Comuna Bocsig, Comuna Brazii, Comuna Buteni,Comuna Cărand, Comuna Cermei, Comuna Chisindia, Comuna Conop, Comuna Covăsânţ, Comuna Craiva, Comuna Dezna, Comuna Dieci, Comuna Dorobanţi, Comuna Felnac, Comuna Frumuşeni, Comuna Ghioroc, Comuna Grăniceri, Comuna Gurahonţ, Comuna Hălmagiu, Comuna Hălmăgel, Comuna Hăşmaş, Comuna Igneşti, Comuna Iratoşu, Comuna Macea, Comuna Mişca, Comuna Moneasa, Comuna Olari, Comuna Păuliş, Comuna Peregu Mare, Comuna Petriş, Comuna Pilu, Comuna Pleşcuţa, Comuna Săvârşin, Comuna Secusigiu, Comuna Seleuş, Comuna Semlac, Comuna Sintea Mare, Comuna Socodor, Comuna Şagu, Comuna Şeitin, Comuna Şepreuş, Comuna Şicula, Comuna Şilindia, Comuna Şimand, Comuna Şiria, Comuna Şiştarovăţ, Comuna Şofronea, Comuna Tauţ, Comuna Târnova, Comuna Ususău, Comuna Vărădia de Mureş,Comuna Vinga, Comuna Vârfurile, Comuna Zădăreni, Comuna Zărand, Comuna Zerind, Comuna Zimandu-Nou, Comuna Fântânele, Comuna Livada.

Asociaţia a fost înscrisă prin Certificat de înscriere a persoanei juridice nr. 44/28.07.2008 şi încheierea nr. 5005/03.07.2008, pronuntată în dosarul nr. 5129/55/2008 în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor de pe lângă Judecătoria Arad.

Statutul şi Actul constitutiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitara Asociaţia Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad a fost adoptat şi întocmit în conformitate cu prevederile H.G.nr 855/2008 şi Ordonanţa 26/2000 modificată prin Legea 246/2005.

Unităţile administrativ teritoriale membre şi-au exprimat voinţa de a coopera şi de a se asocia în conformitate cu prevederile Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr.101/2006 privind serviciul de salubrizare , precum şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, în cadrul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciile de salubrizare “Asociaţia de dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor judeţul Arad, persoană juridică de drept privat, cu statut de utilitate publică.

Asociaţia a fost consttituită în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de salubrizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului.

Forma de gestiune a Serviciului va fi gestiunea delegată, care se va realiza, în baza mai multor contracte de delegare a gestiunii atribuite operatorilor conform prevederilor Legii nr. 51/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale legilor speciale aplicabile.

In vederea indeplinirii scopului şi obiectivelor Asociaţiei, consiliile locale, respectiv consiliul judeţean adoptă hotărâri din care să reiasă participarea acestora la mecanismul de cofinanţare aferent bugetelor locale, totodată adoptă hotărâri privind disponibilitatea terenurilor pentru realizarea proiectului.

Pentru realizarea scopului şi obiectivelor sale, Asociaţia a constituit un aparat tehnic propriu,condus de un director executiv numit de consiliul director. Membrii aparatului tehnic au statutul de salariaţi ai Asociaţiei.

Controlul financiar intern al Asociaţiei este asigurat de o comisie de cenzori.

Sediul Asociaţiei este în România, Arad, B-dul Revoluţiei nr. 81, judeţul Arad.”

Rolul Consiliului Județean Arad în proiectul de gestionare a deșeurilor- conform Deșeuri-Arad.ro – secțiunea Beneficiari

„În cadrul Proiectului, Consiliul Județean Arad se află în poziția de Autoritate Contractantă, fiind practic responsabil principal pentru implementarea cu succes a acestuia. Ţinând cont însă de complexitatea Proiectului care include investiții, achiziții de bunuri, atribuiri de contracte de delegare a gestiunii şi desfășurarea unei ample campanii de informare şi conștientizare a publicului, Consiliul Judeţean Arad a solicitat asigurarea unei Asistente Tehnice pentru a fi sprijinit la aducerea la bun sfârșit a fiecăreia dintre componentele menționate mai sus. Astfel, Consiliul Județean Arad poate fi considerat ca prim Beneficiar al Măsurii beneficiind de sprijin în:

-gestionarea Contractului de Finanţare încheiat cu AM (Ministerul Mediului) și implementarea cu succes a Proiectului;

-corelarea cu alte autorități româneşti (OI, AM) în pregătirea Manualului de Proceduri pentru Departamentul de Achiziții;

-pregătirea unui sistem de arhivare şi monitorizare a documentelor compatibil cu SMIS;

-supervizarea lucrărilor astfel încât să se asigure un nivel înalt de calitate a lucrărilor în conformitate cu prevederile legale, în special cu Legea 10/1995 a Calității în Construcții;

-asigurarea recepției bunurilor şi echipamentelor, realizarea probelor tehnologice şi punere în funcțiune a capacităților de tratare, recepția finală;

-creșterea capacității manageriale a membrilor Unității de Implementare a Proiectului (UIP) şi a specialiștilor ADI SIGD ARAD;

-asigurarea unei bune vizibilități a sistemului de gestionare integrata a deşeurilor în judetul Arad, finanțat prin POS Mediu și conștientizarea publicului;

Prezentarea proiectului conform Deșeuri-Arad.ro – sectiunea Despre Proiect

„În urma unei evaluări ample derulate de către reprezentanții administrației județene și locale sprijiniți de specialiști în domeniu, s-a constatat că sistemul de management al deșeurilor existent la nivelul județul Arad înregistra deficiențe majore a tuturor componentelor specifice: colectare-transport-depozitare/tratare.

În sensul remedierii acestei situații, în anul februarie 2010, Consiliul Judeţean Arad a solicitat şi primit fonduri europene prin programul POS Mediu în vederea implementării proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide (SMIDS) la nivelul întregului judeţ. Valoarea totală a proiectului este de 122.573.648 lei, din care valoare eligibilă conform POS, 112.905.765 lei. Din această ultimă valoare, co-finanțarea Uniunii Europene prin FEDR a fost 80%, adică 90.324.607 lei. Cealaltă parte a finanțării POS Mediu este asigurată de la bugetul de stat (18%) și de bugetul local (2%).

Prin aceasta finanţare se asigură amenajarea unor facilităţi pentru tratarea deşeurilor şi achizitia unor bunuri utilizate în gestiunea deșeurilor, măsura fiind completată cu activități de informare şi conștientizare a publicului şi încheiată de delegarea gestiunii unor importante componente ale serviciului de salubritate.

Ţinând cont de complexitatea măsurii care include investiții, achiziții de bunuri, atribuiri de contracte de delegare a gestiunii şi desfasurarea unei ample campanii de informare şi constientizare a publicului, Consiliul Judeţean Arad (în calitate de Autoritate Contractantă) a solicitat asigurarea unei Asistenţe Tehnice pentru a fi sprijinit la aducerea la bun sfârşit a fiecareia dintre componentele menţionate mai sus.

Implementarea proiectului a început în Septembrie 2010 și este programată a se va încheia în luna Decembrie 2015.”

Informații despre implementarea proiectului – conform Deșeuri-Arad.ro- secțiunea Galerie/ stadiul implementării

În cadrul contractelor prevăzute a fi implementate în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide (SMIDS), s-au desfășurat până în prezent următoarele activități:

Contractul de Asistenţă Tehnică – a fost semnat la data de 10 august 2010 şi este implementat de asociaţia de firme S.C. Project Developer S.R.L. (România) şi Finnish Consulting Group Ltd. (Finlanda). Rolul acestei Asistenţe este de a oferi consultanță permanentă Unității de Implementare a Proiectului înființată în cadrul Consiliului Județean Arad, de a superviza lucrările de construcții care se execută în proiect, de a elabora strategia de informare și conștientizare și de a oferi sprijin în procesul de achiziții. Contractul de Asistență Tehnică urmează a fi finalizat la mijlocul lui Iulie 2015.

Contractul de audit s-a semnat în 10 martie 2011 şi a fost câştigat de către SC Diaconu Audit SRL.

Contractul de furnizare de echipamente (pubele, containere, compostoare individuale) s-a semnat în 10 februarie 2011 între Consiliul Judeţean Arad şi S.C. Fritz Schaeffer GmbH şi S.C. Iridex Group Plactic S.R.L.. S-au achiziţionat peste 165.000 de unităţi de compostare individuală, pubele şi containere pentru colectarea selectivă – 50.000 de unităţi de compostare individuală, 46.500 euro-pubele de 120 litri, 58.000 de euro-pubele de 240 litri și 8.230 de containere din plastic sau metal pentru colectarea diferențiată a deșeurilor. În 2011, acestea au ajuns în județul Arad din import, costul celor peste 165.000 de bucăți fiind de 23.88.598 lei.

Contractul de furnizare vehicule, ultimul rămas de semnat din cele 5, a fost încheiat între Consiliul Judeţean Arad şi SC Grădinariu Import Export SRL, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în 29 iulie 2011.

Contractul de Execuţie al Lucrărilor a fost atribuit ofertantului declarat câştigător, ASOCIAŢIA S.C. CONFORT S.A. din TIMIŞOARA şi S.C. VEL SERVICE S.A. din Bucureşti. Valoarea totală acceptată a Contractului de Lucrări este de 57,455,117.08 Lei (fără TVA). Contractul are la bază condiţiile generale similare FIDIC, Cartea Galbenă cu modificări. Contractul de lucrări are ca scop proiectarea şi execuţia a 4 staţii de transfer (Chişineu-Criş, Mocrea, Sebiş, şi Bârzava), 2 instalaţii de compostare (Arad şi Mocrea), 1 staţie de sortare (Mocrea), precum şi închiderea şi ecologizarea depozitelor municipale neconforme din Arad, Nădlac, Pecica, Sântana, Pâncota, Chişineu-Criş, Ineu, Sebiş şi Curtici şi închiderea şi ecologizarea gropilor de gunoi din mediul rural. Contractul de lucrari a ajuns la termen la 7 oct 2012, fãrã finalizarea lucrãrilor.

Drept urmare au fost incheiate:

Contractul ref. no. 132 din 03.11.2014 incheiat intre Asociarea SC KASDUM-GF SRL & SC CONSTRUCTIM SA si Consiliul Județean Arad PENTRU LUCRARILE DE INCHIDERI DEPOZITE URBANE NECONFORME REST DE EXECUTAT IN CADRUL INVESTITIEI „SISTEM INTEGRAT DE GESTIONARE A DESEURILOR IN JUDETULA ARAD” FINANTAT PRIN PROGRAMUL POS MEDIU, AXA PRIORITARA 2 MANAGEMENTUL DESEURILOR DATA INCEPERE 01 .03.2015

si

Contractul ref. no. 140 din 14.11.2014 incheiat intre Asocierea SC KASDUM-GF SRL, SC CONSTRUCTIM SA, SC TEHNIMARKET SRL, SC SPATIU UAD SRL si Consiliul Județean Arad PENTRU LUCRARILE DE CONSTRUIRE STATIE DE TRANSFER, SORTARE, COMPOSTARE DESEURI – REST DE EXECUTAT IN CADRUL INVESTITIEI „SISTEM INTEGRAT DE GESTIONARE A DESEURILOR IN JUDETULA ARAD” FINANTAT PRIN PROGRAMUL POS MEDIU, AXA PRIORITARA 2 MANAGEMENTUL DESEURILOR DATA INCEPERE 01 .03.2015

Categorie: Investigații
Etichete: ADI deseuri, CJ Arad, fonduri europene, gunoaie, operator salubrizare, scandal
Distribuie:
Articolul anterior
Un DEBUT pe scenele de concert din România și o partitură în PREMIERĂ în programul FILARMONICII Arad de joi, 11 mai
Articolul următor
AVERTISMENT emis de la cel mai competent nivel: „În 10 ani România va rămâne FĂRĂ MEDICI de familie!”
Bagă un „16”

1 comentariu. Leave new

  • avatar of ioan teudan
    Ioan Teudan
    11 mai 2017 8:42

    Rusine demolatorului falca , rusine ciumei pdl , rusine PNL ! Chiar nu raspunde nimeni ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie