Provocatorul imatur al Ursului

abb
Distribuie:

 

Cineva îmi sugera să fac o analiză a Summit-ului NATO de la Varşovia. Am ezitat. Era şi greu şi confuz. Concluzia posibilă: a fost un eşec. Dar când am realizat că şi exercițiul militar NATO „Saber Guardian-16”, cu „2.700 de militari din Europa, Statele Unite şi Canada participă la antrenamente tactice şi de luptă”- cum era comunicatul – se apropie de alt eşec, m-a stimulat să mă pronunţ asupra temelor.

Ce zicea domnul Preşedinte despre scopul summit-ului de la Varşovia? Citez: „Agenda summit-ului vizează, cu prioritate, adoptarea de măsuri privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei, pe fondul multiplicării provocărilor de securitate, precum şi proiectarea stabilităţii în vecinătăţile estică şi sudică ale NATO”, se arăta într-un comunicat transmis joi de Agerpres de la Administraţia Prezidenţială.

Deşi nu sunt chiar un novice în percepţia enunţurilor enigmatice, de acoperire, a limbajului diplomatic sau strategic, formularea comunicatului m-a pus în dificultate. „Consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei ”. Ce vrea să zică? Dar continuarea: „proiectarea stabilităţii în vecinătăţile estică şi sudică ale NATO” ?!

Semantic, dacă „postura se consolidează”, înseamnă că nu se schimbă, rămâne aşa cum este imobilă, poate îi mai punem nişte console! Pui nişte console să descurajezi? Şi apoi, dacă aşa procedezi, de ce mai trebuie să „proiectezi stabilitatea estică şi sudică”? A proiecta înseamnă a elabora ceva nou, diferit de ce există, adică, nu consolidezi, ci proiectezi ! O contradicţie între termenii aceleeaşi fraze, ca să nu spun, că ce e în mintea unora. Apoi, Preşedintele la summit m-a derutat complet.

Ce zicea: „Construirea unei poziții de descurajare și de apărare adaptată și puternică a NATO trebuie să includă o prezență credibilă și persistentă a Alianței Nord-Atlantice pe flancul estic. Sunt încrezător că, prin implementarea lor completă, aceste decizii vor asigura un sistem coerent de apărare și descurajare de la Marea Baltică la Marea Neagră, protejând țările noastre, cetățenii noștri și evitând calcule greșite asupra intențiilor ostile (…) Aștept cu interes viziunea autorităților militare NATO pentru dezvoltarea unui cadru de prezență navală și aeriană a Alianței până la ministeriala Apărării din octombrie acest an” – a mai spus președintele Johannis.

Vă spun cinstit, că am rămas din nou derutat! Cu câteva zile înainte, Premierul Bulgariei, a declinat propunerea de a crea o flotă NATO în Marea Neagră, care poate genera conflicte armate; ministrul apărării din Germania Federală l-a atenţionat să nu provocăm Rusia, şi nici alte ţări NATO nu au acceptat propunerea. Care a căzut.  Însă noi, prin vocea molcomă, rar exprimată, a Preşedintelui cerem „proiectarea stabilităţii” prin înarmare şi crearea de noi forţe armate în flancul estic.

Meditând, am presupus. Poate o fi inspirat din învăţătura lui Mao Zedong: să ne înarmăm pentru a menţine pacea! Asta nu e propunerea României. Preşedintele Johannis, cu toate calităţile sale, nu putea ajunge cu gândul aşa departe! Am zâmbit şi mi-am amintit de adolescenţă. Scuze, dar asta e varianta plauzibilă.

Când eram la ţară, mă împrieteneam cu băieţii mai mari. În sat erau rivalităţi între tinerii din diferite zone ale satului. Cei din centru cu cei de pe Ogradă sau cei din Uliţa Mare cu cei de la Moară. Nu se ştia care grupare deţine puterea. La horă participau toţi, iar aici motivele de confruntare se găseau: o fată frumoasă curtată de băieţi din altă zonă, dar nu existau totuşi motive de iniţiere a confruntării, care să se finalizeze cu un învingător. Atunci, Lupul, cel care dorea disputa, găsea un motiv. Îl instiga pe prietenul mai mic şi imatur, să-l provoace pe liderul grupării opozante.

– Du-te şi înjură-l de mamă pe Urs, apoi fugi spre mine. Te apăr eu! Că suntem prieteni! Aşa se întâmpla. Îl provoca, Lupu îl apăra, se declanşa lupta, ca în final să facă pace; Lupul obţinea ce dorea, în contrapartidă. Erau prea puternici ca să se distrugă reciproc. Era totuşi o victimă. Provocatorul imatur! Ursul nu uita şi nu ierta provocatorul, iar Lupul nu-l mai apăra, pentru că Ursul i-a devenit prieten.

Aşa mi se pare că a devenit România. Provocatorul imatur al Ursului!

Deşi Preşedintele Johannis susţine că: „A fost un summit de succes (…) România îşi consolidează poziţia ca membru NATO şi actor regional într-o zonă cu numeroase riscuri şi provocări (…) o prezenţă Aliată înaintată adaptată, cu un pachet de măsuri complex, în plan terestru, maritim şi aerian (…) şi vom avea o brigadă multinaţională”, în realitate summit-ul pentru noi a fost un eşec.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică nu vrea confruntarea militară, ci dialogul constructiv cu Moscova, (…) „Alianţa Nord-Atlantică nu reprezintă nicio ameninţare pentru nimeni. Nu vrem un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmării. Şi nu vrem confruntare militară. Consolidăm capacităţile de disuasiune şi apărare, dar, în acelaşi timp, încercăm să avem un dialog constructiv cu Rusia. Rusia este cel mai mare vecin, este un membru permanent al Consiliului de Securitate ONU.(…) Rusia nu poate şi nu trebuie să fie izolată”, a spus Stoltenberg.

Să-l cităm şi pe Preşedintele Franţei: „NATO nu are câtuși de puțin vocația să facă presiuni asupra relațiilor pe care Europa trebuie să le aibă cu Rusia, iar pentru Franța, Rusia nu este un adversar, nu este o amenințare. Rusia este un partener (…) și încercăm să găsim o soluție pentru criza din Ucraina”.

Cât priveşte crearea Brigăzii multinaţionale NATO în România, propusă de Preşedinte şi comunicată vocal, ca aprobată, Jens Stoltenberg în conferinţa de presă de la sfârşitul summit-ului a lămurit dilema. Da, e posibilă formarea unei brigăzi dar din efective româneşti, la care se vor alătura un batalion bulgar de 400 militari.

Nici o propunere a României nu a fost oportună, doar paliativă. Ca să mă alătur opiniei generalului Constantin Degeratu: România nu a obţinut nici un avantaj de la summit-ul NATO – declara la un post Tv. Scopul summit-ului preciza generalul, a fost mai mult, de a verifica coeziunea statelor NATO. Iar eu susţin că această coeziune lipseşte, deoarece, UE importă 68% din necesarul de resurse energetice, din care peste 70% sunt asigurate de Rusia iar deteriorarea relaţiilor ar afecta grav economia acestora. Provocarea nu a reuşit. „Proiectarea stabilităţii” a eşuat!

În compensaţie, susţin eu, pentru a ridica nivelul de partener privilegiat, USA  organizează pe teritoriul României, Exerciţiul Multinaţional „SABER GUARDIAN 2016”, ce face parte din „Iniţiativa SUA de Reasigurare Europeană”, reflectând decizia USA şi NATO de a asigura apărarea comună a membrilor săi. Se comunică participarea a nouă Ţări Aliate. Potrivit MApN, la exercițiu iau parte 900 de militari români, 1.700  americani, dotați cu tancuri M1A2 Abrams și mașini de luptă blindate Bradley, și 47 de militari canadieni, cu mașini de luptă. Deci, nu participă 9 ţări, ci doar trei şi nici numărul nu e cel comunicat iniţial! Că ofiţerii NATO, din alte ţări, ce au fost prezenţi, nu înseamnă participare, ci observare. Să fie nepotriviri de caracter în NATO ?

Exerciţiu de luptă ce a avut loc la Poligonul Cincu – Braşov, a reuşit. Pentru că  Preşedintele felicită combatanţii: „Mulţumesc Armatei României şi Comandamentului forţelor armate ale Statelor Unite din Europa, cei doi co-organizatori ai acestui exerciţiu, pentru modul în care au planificat, organizat şi condus desfăşurarea acestuia, precum şi reprezentanţilor celor nouă ţări Aliate şi partenere participante.”

Români, munciţi şi vă iubiţi liniştiţi, sunteţi apăraţi de SABER GUARDIAN – adică, SABIA PROTECTOARE! Iar cei sceptici, fiţi vigilenţi! Dacă revin ruşii !?

 

 

 

 

Categorie: Știri
Etichete: armata, international, NATO, summit
Distribuie:
Articolul anterior
„Beciurile domnești” din România – reminiscențe ale sistemului judiciar stalinist
Articolul următor
Nicușor Dan a fost la Arad s-o pună de-o „celulă de partid” [FOTO]

1 comentariu. Leave new

  • avatar of balint stefan
    balint stefan
    16 august 2016 10:52

    Iar cade greul pe talpa tarii.
    Ca dintotdeauna.
    Astia o sa organizeze linia de aparare pe aliniamentul Muntilor Alpi.
    Ca intotdeauna.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

zeno moldovan

A murit doctorul Zeno Moldovan

Domnul Dr. ZENO MOLDOVAN a fost nominalizat în lista personalităților arădene cărora în acest an li se va conferi Titlul de excelență (domeniul SĂNĂTĂȚII) –  pentru activitatea prodigioasă desfășurată în…