Romulus Bucur și Ioan Matiuț citesc la Festivalul Internațional de POEZIE din București

festivalul international de poezie bucurești
Distribuie:

Poeții arădeni Romulus Bucur și Ioan Matiuț au onoarea de a face parte din grupul select compus din 85 de poeți români din România 35 de poeți din străinătate aleși să citească la cea de-a XI-a ediție a Târgului Național al Cărții de Poezie și a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), organizat la Muzeul Național al Literaturii Române.

Ioan Matiuț va citi vineri, iar Romulus Bucur sâmbătă, 17 septembrie.

STIREA – așa cum apare pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române
TÂRGUL NAȚIONAL AL CĂRȚII DE POEZIE, EDIȚIA A XI-A – FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE POEZIE BUCUREȘTI, EDIȚIA A XII-A | 12 – 18 SEPTEMBRIE 2022

„Surâsul inumerabil al valurilor” (Eschil)
Poezia și nenumărații ei poeți… la București
 

Muzeul Național al Literaturii Române din București va organiza, în perioada 12 – 18 septembrie 2022, cea de-a XI-a ediție a Târgului Național al Cărții de Poezie și a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB). Publicul din Capitală, precum și turiștii români și străini sunt invitați să participe la lecturi publice, proiecții de filme, expoziții de artă vizuală, recitaluri ale unor actori celebri, spectacole de teatru, concerte de muzică, performance-uri și programe experimentale de artă digitală și noile media, în confluență cu scrierea creativă contemporană.

Ediția din acest an a festivalului are ca motto un vers din piesa Prometeu înlănțuit a lui Eschil: „Surâsul inumerabil al valurilor”.

Argumentul alegerii acestui vers îl oferă scriitorul și traducătorul Dinu Flămând, directorul artistic al festivalului: „Fernando Pessoa, patronul perpetuu al întâlnirilor internaționale de poezie de la București,  cita deseori un fragment din marele atenian Eschil: «Surâsul inumerabil al valurilor…». Considera că este cel mai frumos vers scris vreodată, poate fiindcă această mișcare neostoită a valurilor este și ritmul timpului în care se amestecă viețile noastre de clipe numărate, dar ca părți componente din viața lumii,  ca un zâmbet rostogolit infinit. Orizontul zilei de azi nu e tocmai senin: noi războaie, noi calamități, noi confiscări de putere în numele celor mai brutale vanități și instincte care ignoră forța imensă a Universului. Și surâsul impersonal al timpului… Oare Antropocenul știe secretul valurilor și importanța surâsului? Lăsați să vină poeții, ca valurile, ascultați-i!”.

Programul festivalului cuprinde lecturi publice susținute de poeți din:

Argentina, Brazilia, Bulgaria, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Peru, Polonia, România, Serbia, Spania, Turcia și Ungaria. Pe lângă lecturi publice, vor avea loc întâlniri cu editori și traducători din Bulgaria, Italia și Grecia, vor fi vernisate trei expoziții de artă plastică și fotografie, care au ca temă diversitatea și care iau pulsul actualității, punând în legătură arta și literatura, se vor proiecta două filme documentare (Distanța dintre mine și mine, despre poeta Nina Cassian, în regia Monei Nicoară, după o idee de Ada Solomon, și Bukovina – Țara Oamenilor Fagi, Țara Unirii Adevărate, în regia lui Florin Kevorkian), vor fi organizate nouă concerte de muzică clasică, jazz și folk, precum și recitaluri ale unor actori români îndrăgiți de public: Horațiu Mălăele, Ioana Crăciunescu, Răzvan Vasilescu, Simona Măicănescu și Marius Bodochi.

Vor susține lecturi publice peste 85 de poeți români din întreaga țară și peste 35 de poeți din străinătate,

care vor oferi o perspectivă de ansamblu asupra fenomenului poetic contemporan. Poeți consacrați la nivel național și/sau internațional vor fi prezenți în cadrul festivalului alături de poeți debutanți pentru a crea un spațiu de dialog între generații, culturi și geografii literare diferite, realizând astfel o hartă cât mai extinsă a limbajului actual prin care poezia este redată la nivel global.

La ediția din acest an, au fost introduse evenimente noi, printre care cel mai important este Jeudi de la Francophonie, dedicat sărbătoririi poeziei, culturii și valorilor francofoniei, a diversității și bogăției pe care aceasta o oferă întregii lumi, eveniment realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei, Biroul Europa Centrală și Orientală – AUF ECO, Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România – GADIF, Ambasada Franței în România și Institutul Francez.

Alte două elemente inedite ale acestei ediții sunt serile dedicate celor mai bune volume de debut din ultimii doi ani, precum și poeziei feministe.

În cadrul celei de-a XI-a ediții a Târgului Național al Cărții de Poezie, vor fi invitate cele mai reprezentative edituri care publică poezie pentru a organiza lansări de carte și dezbateri.

Categorie: Cultură
Etichete: a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), Ioan Matiut, Muzeul Național al Literaturii Române, Romulus Bucur, Târgul Național al Cărții de Poezie
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Fifor: PSD se opune categoric ca statul să impună forțat economisirea, așa cum fac unele state din Europa
Articolul următor
O fată de 14 ani care se deplasa cu bicicleta a fost accidentată grav de un autotren, la Pilu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie