sâmbătă, octombrie 8, 2022

Rupe-te 3 minute din ce faci și ascultă cum se simte Bach interpretat de reîncarnarea geniului său, pianistul Glenn Gould

 

Glenn Gould este un pianist atât de uriaș încât să scrii despre el necesită virtuozități de alpinist filologic… cel mai bine  e să îl asculți tăcând.

Glenn Gould… un sociofob de geniu (o lungă perioadă din tinerețea sa refuza să cânte altfel decât acoperit de o cortină-separeu), conștient deopotrivă de valoarea și de misiunea sa – caz absolut unicat până și în istoria plină de uriași a muzicii universale… E o legendă. Amănuntele biografiei sale sfidează orice comparații: se retrăgea, câte 6 luni pe an, într-un iglu, blindat de medicamente – muzica sa din acea cură de liniște vine. Era un inginer de sunet de o precizie robotică. Discuta live cu îngerii sonori. E considerat „Avuție Națională” în Canada, iar înregistrări cu muzica sa plutesc, la propriu, prin Cosmos.

Videoclipul propus e noi este viral pe youtube încă de la încărcare, din 2006. Cum fanii Glenn Gould nu coincid cu cei ai lui PSY – deși fanii Gould ascultă și Gangnam Style… invers nu prea-i valabil – 4.109.681 de unici s-ar putea să ți se pară puțin.
Nu e!

***

(Re)ascultă (audiție obligatorie… dacă n-ai auzit asta, să nu îndrăznești să vorbești despre muzică) Variațiunile Goldberg, de Bach, în interpretarea care a întors interpretarea pianistică pe dos și i-a dat lui Bach un asemenea „refresh” încât pare compus… mâine.

BACH: VARIATIUNILE GOLDBERG – GLENN GOULD

 

Sursa foto: alida-altemburg.com

 

Ultimele Știri

Related news