marți, martie 28, 2023

Rupe-te 5 minute din ce faci și citește unul dintre cele mai puternice poeme mistice scrise vreodată: Rilke – Dumnezeu vorbește fiecăruia

 

Fără nicio altă introducere: citiți acest poem al lui Rainer Maria Rilke și veți înțelege de ce este considerat unul dintre cele mai puternice mesaje transmise umanității de către un poet care (fără să fie nevoie să-i crezi pe cuvânt pe biografi și contemporani) „avea fir direct cu Dumnezeu”… (de menționat că excepționala traducere a lui Dinu Pillat a fost publicată abia în 1993… la 17 ani după moartea scriitorului român!)

 

 

 

 

 

Dumnezeu vorbește fiecăruia numai înainte de a-l face,

atunci se duce cu el tăcând afară din noapte.

Dar cuvintele, înainte ca fiecare să înceapă,

aceste noroase cuvinte sunt:

 

 

Trimis afară de simțurile tale,

du-te până la marginea dorului tău;

dă-Mi vestmânt.

 

În dosul lucrurilor să crești ca un foc,

ca umbrele lor, întinse,

să Mă acopere mereu întreg.

 

Lasă să ți se întâmple orice: frumusețe și spaimă.

Trebuie numai să mergi: nici un sentiment nu este cel mai depărtat.

 

Nu te lăsa despărțit de Mine.

Aproape este țara

pe care ei o numesc viața.

 

Ai s-o recunoști

după gravitatea ei.

Dă-Mi mâna.

 

 

………………………………………………

P.S. Îi mulțumesc confratelui Răzvan Țupa care, pe pagina sa de facebook, a distribuit linkul site-ului poetic.ro – de unde am preluat poemul. 

Ultimele Știri

Related news

6 COMENTARII

  1. Bantuiti de Rilke,azi…

    Si de „frumusete si spaima”,ca oricum nu scapam de ele!

  2. Rilke are poeme mult mai frumoase. După mine, poem prezentat e slab, iar traducerea e discutabilă, insuficient decantată în rostirea românească… Dacă vreți un poem superb, acela e ”Orfeu, Euridice, Hermes ” Apoi, minunatele „ Elegii Duineze ”. Dar mai penetrant în spirit este Georg Trakl, e mai sintetic, cu un libaj devastator , cum e în „ De Profundis „ ori „ Băiatului Elis ” etc. Apoi, Gottfried Benn…ș.a.

  3. Radu ,tu faci parte acelei nuante din mesterul Manole.Este nuanta prostiei ma baiete Daca tot ai citit Rilke cred ca poti intelege la ce ma refer desi am retineri daca ai interpretat asa cum o faci tu de obicei.Ori ai vrut sa ne spui cumva ca ai citit Rilke,ori ca ai o aplecaciune si mai mare,ori ca vrei sa spui cat de bun esti,ori………………………..esti un prost !

Comentariile sunt închise.