PLEDOARII

Ruptura dintre Falcă și PNL – un pas mic pentru Bruxelles, dar unul mare pentru Arad!

 

A început răzbiul liberalo-liberal, iar Gheorghe Falcă este împins din ce în ce mai  aproape de tușă.

Cu câteva zile în urmă, Constantin Igaș a ieșit pe scena publică cu un mesaj extrem de dur adresat conducerii liberale. În opinia mea, Igaș a produs primul act de frondă, sau de revoltă, real, din ultimii ani, la adresa liberalilor. Desigur, este trist faptul că din toată adunătura aia de interese și parveniți, portavocea rațiunii să fie purtată de Igaș și doar de Igaș. Dar, după cum se știe, Partidul Național Liberal, prin organizarea sa, este mai degrabă o unitate militară decât o formațiune politică. Definiția boului liberal este similară cu definiția boului comunist: boul este animalul care merge înainte, atunci când linia dreaptă a partidului o cotește la stânga sau la dreapta.

Să fie acesta semnul unei rebeliuni interne? Să reprezinte vocea lui Igaș doar un vârf de iceberg, iar în spatele său să existe de fapt o mișcare serioasă de contestare a liderului absolut, cunoscut publicului larg sub numele de Gheorghe Falcă? Noi suntem convinși că da. Iar când spunem aceasta  ne bazăm atât pe informații din interiorul partidului, cât și pe fapte petrecute în ultima vreme, care au trecut nebăgate în seamă de opinia publică, datorită minunatei noastre prese locale, cumpărată cu mărunțiș de mai-marii urbei.

Da! Tot mai mulți liberali de seamă au început să își arate nemulțumirea față de liderul maxim. Acum sunt la stadiul de bârfit pe la colțuri, dar sunt convins că nu va mai trece multă vreme până când aceștia vor urla în gura mare: Jos Falcă! Într-adevăr, între partid și luminatul edil s-a produs o ruptură serioasă. Falcă nu se mai poate impune deloc în fața liberalilor și a început să observe și el asta în ceasul din urmă. Scenariul de supraviețuire liberală pentru următoarele alegeri (anticipate sau nu) presupune trimiterea lui Falcă la Bruxelles, cu un mandat de europarlamentar. Asta dacă nu cumva, până atunci, Falcă va câștiga un alt mandat. De la DNA!

Oastea liberală se gândește acum la pasul următor. Cum să își asigure partidul supraviețuirea politică, învingând la următoarele alegeri? Ei bine, din spuma mării și din voința divină, va intra în scenă Gheorghe Seculici. Sursele noastre susțin că, în proporție de 99,99%, el va fi candidatul partidului la următoarele alegeri. Mișcarea, cred eu, e de succes, atâta vreme cât Seculici are o imagine extrem de bună în municipiu iar opoziția nu găsește nici acum un contracandidat cu șapcă, demn de o victorie electorală. Așadar, dacă totul merge bine, viitorul liberal sună bine.

Ce face Falcă în timpul acesta, în afară de faptul că își construiește două case, una în Grecia și alta în Italia (zice lumea cunoscătoare)? Falcă se reorganizează, se regândește ca icoană a politicii locale, naționale și mondiale… se reinventează, ca să fim pe trend. Rămas singur în fața furtunii, edilul își face ordine în ogradă. De câteva luni încoace, vuiește Primăria de schimbările din sistem. Ședințe peste ședințe cu instituțiile subordonate. Șefii de instituții sunt amenințați, pe bune, cu demiterea. Audituri interne și controale la aproape toate aceste organisme. De ce? Pentru că Falcă nu mai are încredere în nimeni acum, iar oamenii pe care el însuși i-a numit în funcții urmează să fie zburați subtil, departe de ochii lumii, urmând ca în locul lor să fie numiți alții, loiali și dedicați lui. Baiul e că prin acestă mișcare Falcă își creează mai mulți dușmani decât are nevoie și sunt convins că în curând vom avea de a face cu niște dezvăluiri serioase venite pe filiera celor executați. Dezvăluiri care îl vor afecta serios pe primarele nostru.

În altă ordine de idei, Falcă are o mare problemă la capitolul imagine. Cei care se ocupă de fardarea în public a edilului mai mult greșesc decât muncesc. Ca un exemplu de profesionalism dus în derizoriu vine și următoarea pildă care, dacă nu ar fi puțin cam ilegală, atunci ar fi de-a dreptul amuzantă. Ca să facă pe transparenții absoluți, responsabilii cu comunicarea din Primărie s-au apucat să transmită presei toate amănuntele neesențile. Printre altele, presa a intrat și în posesia planului amănuțit al casei lui Ionel Ciupe. Omul a vrut și el să mai adauge ceva la casă. Un bec, un coteț de găini, o cușcă de câine. Mă rog, neesențial. Ciupe, omul legii fiind, a depus la Primărie toată documentația necesară, inclusiv planul detailat al căminului conjugal, urmând să obțină printr-o hotărâre de consiliu dreptul de a-și construi cotețul sau cușca de care avea nevoie. Dar cum între transparență și prostie există o distanță infimă, cei de la comunicarea instituției au remis presei întregul dosar. Oare cum ar fi fost să îl publicăm? Să vadă lumea pestriță a urbei pe care geam să intre în casa lui Ciupe ca să îi lasă o bucurie în sufragerie? Adevărul e că dacă mă va invita Ciupe la o bere la el în habitat, voi găsi baia chiar dacă se ia curentul. Mulțumim Primăriei! I-am ruga pe cei în putere ca, dacă tot au pornit pe drumul acesta, să ne transmită și PIN-ul de la cardul lui Ciupe. Măcar să știm de o treabă!

Așadar, în viitorul apropiat vom sta cu ochii larg deschiși și urechile ciulite. Am impresia că în următoarele luni vom avea mult de lucru, așa că ne înarmăm de pe acum cu tot ceea ce trebuie ca să vă ținem informați și dezvăluiți. Va fi o iarnă lungă!

Cristian Titca, 11 octombrie 2017 1:20