[SCANDALOS] 68 de arădeni figurează pe lista „eroilor impostori”! Parchetul General a dispus extinderea acțiunii penale în cauza „Certificate de revoluţionar false”

 

[COMUNICAT – Extindere acţiune penală – abuz în serviciu ş.a. – SUPC – PÎCCJ]

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cauza cunoscută generic sub denumirea „Certificate de revoluţionar false”, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus prin ordonanţă extinderea acţiunii penale faţă de inculpaţii SANDA ADRIAN, TĂNASE DENISA-CORINA şi CECHI CRISTINA-VALENTINA, întrucât s-au constatat noi fapte penale în sarcina acestora, respectiv comiterea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a trei infracţiuni de abuz în serviciu.

Din probele administrate până în prezent a reieşit că, în calitate de membri ai Comisiei pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 341/2004, constituită la nivelul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv acelea de a verifica, admite sau respinge solicitările privind includerea şi a altor localităţi în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, au emis mai multe procese verbale, respectiv decizii, cu încălcarea prevederilor legale cu privire la condiţiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a primi titlul de „Luptător cu rol determinant”. În consecinţă, prin includerea a cinci oraşe în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, un număr mare de persoane au primit fără drept, începând cu data de 1 ianuarie 2015, o indemnizaţie lunară de 2020 lei, producând următoarele prejudicii bugetului de stat:

 

Constanţa – 157 de persoane: prejudiciu estimat în valoare totală de 6.977.080 lei;

Craiova – 125 de persoane: prejudiciu estimat în valoare totală de 5.555.000 lei;

Reşiţa – 228 de persoane: prejudiciu estimat în valoare totală de 10.132.320 lei;

Arad – 68 de persoane: prejudiciu estimat în valoare totală de 3.019.200 lei;

Braşov – 330 de persoane: prejudiciu estimat în valoare totală de 14.665.200 lei.

 

Totodată, cercetările au relevat că săvârşirea celor trei infracţiuni de abuz în serviciu a constat în includerea în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului şi a oraşelor Piatra Neamţ, Hunedoara şi Suceava, cauzându-se prin aceasta o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale României, respectiv afectarea negativă a bugetului de stat prin crearea condiţiilor necesare în vederea acordării indemnizaţiilor unor persoane care nu au avut rol determinant la victoria Revoluţiei din 1989. Stabilirea, în mod incorect, a modalităţilor de exercitare a recunoştinţei pe care statul român o datorează faţă de persoanele care au avut un rol determinant pentru victoria Revoluţiei din 1989, nerespectarea criteriilor clare de evidenţiere şi determinare a persoanelor care au avut un rol determinant la victoria Revoluţiei din 1989, reprezintă aspecte care au încurajat abuzurile şi încălcarea prevederilor legale şi au  impact social negativ care aduce atingere autorităţii statului.

Astfel, din probatoriul administrat a rezultat că, deşi nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, au fost incluse în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, în total 13 localități: Constanţa, Craiova, Reşiţa, Arad, Braşov, Piatra Neamţ, Hunedoara, Suceava, Deva, Buzău, Băile Herculane, Târgoviște şi Brăila.

Reamintim că în această cauză, pe 16 noiembrie 2016, în baza autorizaţiilor emise de instanţă, s-au efectuat un număr de 21 de percheziţii domiciliare, atât la domiciliile/reşedinţele persoanelor implicate în săvârşirea infracţiunilor menţionate mai sus cât şi la sediile unor instituţii publice. Ulterior, faţă de mai mulţi inculpaţi s-au dispus măsuri preventive.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Facebook Comments Box
Despre Critic Arad Articolele 6514
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

8 Comentarii

 1. Fără a cunoaşte vreun nume dintre cele 68, deci fără a fi bănuit de rea intenţie faţă de cineva anume, dar DIN RESPECT PENTRU CEI CARE AU MURIT ÎN ACELE ZILE ÎN ARAD, eu aş încerca publicarea listei cu cele 68 de nume!
  Semnează un cetăţean care a fost între primii 100 prezenţi din prima zi şi până după căderea lui Ceauşescu în piaţa primăriei şi care niciodată nu a acceptat ideea de a cere un certificat de acest gen, tot din respect pentru cei ce au murit…

 2. Ce scrieţi, sau ce se crede că s-a descoperit acum, nu e o noutate ! În afară de cei câteva zeci de mii de arădeni care au ieşit în stradă împotriva regimului, pentru că aşa au considerat ei, că regimul de dictatură trebuie abolit, şi care şi-au adus aportul pentru căderea dictatorului, fără să ceară ulterior recompense, tot aşa o serie de impostori, au fost primii la recompense.
  S-au declarat revoluţionari în fals. Au fost cazuri absolut mizerabile.
  În sera de 21 dec. am fost la o sursă şi i-am spus să meargă la Flacăra Roşie şi să preia ziarul, că Ceauşescu pică. M-a refuzat. Ştiţi cum s-a întâmplat, apoi? El şi nevasta, s-au declarat revoluţionari! Cred că şi acum e pe listă. I-am spus nevesti să se retragă că îl denunţ. Nu s-a retras. Nu am vrut să-l deconspir. Mi-era ruşine.
  A venit la mine un lider autentic al Revoluţiei, m-a rugat să-l ajut să-i acţioneze în Instanţă pe impostori, dar l-am refuzat, deşi ştiam câteva zeci.
  Eu am fost la Aeroport în 22 – 28 decembrie 1989. La Revoluţie.
  Înafară de băieţii de la Aeroclub, adjunctul Dragă Florin, şi încă vreo 4-5 care au fost în tură liberă, au fost în piaţă (le ştiu numele, nu am acordul să-i numesc), restul nu şi-au adus nici un aport la Revoluţie, nici unul! Eu am fost acolo!
  Vă rog să lecturaţi „revoluţionarii” de la Aeroport apăruţi în cartea Lui Emil Şimăndan – Întrebătorul din Agora apărutî în 2003. Pe ce documente? Câţi bani au primit pentru declaraţii în fals?
  Culmea revoluţiei! Din cca 120 de angajaţi 73 s-au declarat revoluţionari‼‼

 3. Cine a pus steagul revolutiei (tricolorul cu gaură) in varful turnului Primariei Arad in 21decembrie 1989 ? Eu stiu foarte bine cine a facut asta. Era pe atunci un tânăr exuberant în mulțimea de manifestanți care s-a bucurat si el ca a cazut dictatorul. S-a expus extrem de mult prin acel gest care putea să-l coste scump. S-au facut diverse speculatii aiurea dar sunt cativa martori iar domnul Virgil Jireghie cred ca mai are imaginile video de atunci. Omul respectiv nu a cerut niciodata certificat de revolutionar desi poate ar fi putut sa o faca. Au cerut si au obtinut acel certificat fel si fel de impostori, unii care nici macar nu au fost la revolutie ci au stat ascunsi ca soarecii. Sau, unii din instituțiile de forță și din nomenclaturiștii PCR care au ordonat reprimarea manifestantilor iar acuma sunt cu certificatul in buzunar. Păcat.

 4. Aveam 8 ani când părinții mei au plecat în fata primăriei din Arad la protest. Mi-a spus ca dacă nu se întorc pana seara sa sun o mătușa. Nu au cerut niciodată certificat de revoluționar. Un coleg de clasa care avea 8 ani și el, am aflat dupa cativa ani ca el a dobandit acest certificat.

 5. este unul remus43 din arad care de cand Aradul nu mai este determinant ataca psd ul numai ii ataca pe basescu si ..kw johannis ce ..lepra nenorocit acest oportunist si sluga

  • nu stiu intrati pe …portalul revolutiei acolo semneaza el cu remus 43 D …ca sa vedeti cat de oportunist este si mai ales lepra de om

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy