joi, iulie 7, 2022

Schimbare de PEISAJ: STÂLPII din fier care străjuiau stația centrală a „Săgeții Verzi” de la Covăsînț s-au transformat în CRUCEA de la Șiria [FOTO]

 

De duminică începând, peisajul centrat pe Cetatea Șiria este co-dominat arhitectural și simbolic de o cruce din fier.

A fost puțin scandal, anul trecut, când s-a luat decizia ca stâlpii de înaltă tensiune ce încadrau stația de tramvai a „Săgeții Verzi” din comuna Covăsînț și, în ultimii ani, adăposteau berze, să devină Cruce pe Dealul Șiriei. Protestele (puține, dintre care doar o identitate și l-a asumat public… după care a tăcut) – au vizat orgoliul local al covăsînțenilor, care vedeau în stîlpii respectivi un fel de „arc de triumf” al localității… „un monument care ar trebui să fie protejat… pentru că fier să facem o cruce găsim oriunde!”
„Iubim Săgeata Verde!” la modul declarativ… i-am făcut și un site în care poți să vezi „ce frumos a fost”

Am găsit cu Google această fotografie excelentă a unui unui… olandez, care, exact acum 18 ani, într-un mijloc de iunie, găsea unghiul perfect a… ceea ce ar fi putut să fie stația din centrul Covăsînțului dacă ar fi existat o preocupare pentru respectarea valorilor trecutului – dar nu e… „că n-a avut cine!” și nimeni nu a venit măcar cu o idee ca această – în esența ei – bijuterie de „artă concretă” să rămână așa, dar restaurată:

 

Între timp, centrul comunei Covăsînț a descrescut rău, devenind „capitala palatelor țigănești” din județul Arad – cu orori care chiar nu au nimic de a face cu LEGEA – darămite cu bunul gust în arhitectura rurală a secolului XXI.
Le știe toată lumea, nu?

(Colaj – aradon.ro)

***

Chiar așa… de ce ar fi meritat centrul Covăsînțului o intrare clasic-romantică, din perioada în care nu era invadat de abjecțiile care l-au năpădit acum?! – n-ar ști să răspundă niciun „patriot local” la întrebarea asta!
Și atunci mai bine să se transforme „arcul de triumf” al prostiei edilitare într-o cruce din fier mare, pe care s-o vadă toată lumea care intră-n inima județului Arad… o cruce care spune multe – atât despre Covăsînț, cât și despre restul arădenilor.

În limbaj creștin-ortodox, știrea se formulează așa: „Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a sfințit crucea de pe Dealul Șiriei” duminică, 28 iunie, conform pr. Iustin Popovici, consilierul de presă al Episcopiei Aradului . „Străluceşte, Cruce a Domnului, luminatele fulgere ale harului tău în inimile celor ce te cinstesc pe tine, şi cu dragoste dumnezeiască te primesc, ceea ce eşti de lume dorită”.

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news