Schitul Tămand, din Arhiepiscopia Aradului, a fost târnosit de doi Ierarhi, în Duminica Sfinților Români

timotei_siluan_schit tamand
Distribuie:

Schitul Tămand, din Arhiepiscopia Aradului, cu hramurile „Veșmântul Maicii Domnului” („Așezarea Veșmântului Maicii Domnului în biserica din Vlaherne”), „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei” și „Duminica Sfinților Români”, a îmbrăcat în Duminica a Doua după Rusalii, din acest an, a Sfinților Români (26 iunie 2022) haină de sărbătoare și podoaba sfințeniei.

Biserica Schitului, construită din lemn, în stil maramureșean, a fost târnosită de doi Ierarhi ai Bisericii noastre:

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Chiriarhul locului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un numeros sobor de Preoți și Diaconi, din care a făcut parte și Părintele Adrian Zaha, Protopopul de Ineu.

Totodată, Schitul și-a sărbătorit și cel de-al doilea hram, închinat Sfinților Români.

La acest eveniment, alături de Maica Stareță Serafima Ciorbă, de Soborul Maicilor și de credincioșii care participă săptămânal la rugăciunile înălțate în acest locaș de nevoință monahală arădean, au luat parte și oficialități din Arad, ca de pildă Domnul Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad.

După Întâmpinarea Ierarhilor și cuvântul de bun venit adresat de către Părintele Protopop Adrian Zaha, a urmat înconjurarea locașului de cult, cu sfințirea sa în exterior, precum și sfințirea Sfintei Mese și a interiorului bisericii, cu icoanele pictate acolo, care a constituit și prima parte a acestui eveniment important din viața Maicilor și a Schitului de la Tămand, care s-au remarcat și în timpul pandemiei, la începutul ei, prin hrana caldă pregătită pentru lucrătorii vamali și românii care veneau în țară în număr mare, în acea perioadă dificilă, dar și prin măștile și cearșafurile pentru spitale, pe care le-au pregătit Maicile.

Biserica din lemn, târnosită acum, a fost ridicată în anul 2003, de către Arhiepiscopia
Aradului,

în cadrul programului eparhial de acordare de asistență sociale în spitale, aici funcționând și un spital de bătrâni, iar după ce acesta și-a încheiat activitatea, din anul 2009, a fost înființat în acest loc Schitul Tămand, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei și sub purtarea de grijă a Arhiepiscopiei Aradului. Și iată că acum a venit vreme de bucurie pentru Maicile Schitului, ca să-și vadă sfințită biserica.

Îndată după sfințire, în pridvorul bisericii nou-sfințite, a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, de către cei doi Ierarhi, răspunsurile liturgice fiind date de Corul Mixt „Nașterea Domnului” din Parohia Micălaca Veche II, din Arad condus de Domnul Profesor Ovidiu Căpitan și de Grupul Psaltic al Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad. Condus de Domnul
Cosmin Mihaly.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre chemarea la apostolat a Sfinților Ucenici și Apostoli ai Mântuitorului, dar și despre Sfinții Români, pe care
Biserica Ortodoxă Română și românii de pretutindeni îi cinstesc în această a doua Duminică după Rusalii, după cum a stabilit Sfântul Sinod, prin hotărârea sa din 21 iunie 1992.

Este al doilea act de canonizare a unor Sfinți Români,

după cel din anul 1950 și el a stabilit introducerea în calendar și cinstirea a 62 de noi Sfinți Români. Cu tot cu cei canonizați în 1950 și proclamați în 1955, cu cei canonizați în 1992, dar și în anii care au urmat după aceia, avem astăzi un număr de 153 de Sfinți Români și Străromâni, sau care au predicat, s-au nevoit și au fost muceniciți pe pământul Patriei noastre, urmând ca în 2025, la împlinirea a 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și a 100 de ani de la ridicarea ei la rang de Patriarhie, să fie canonizați noi Sfinți ai Bisericii noastre, între care se vor număra Părintele Cleopa Ilie, Părintele Paisie Olaru, Părintele Dionisie Ignat, de la Schitul Colciu, din Sfântul Munte Athos, dar și Părintele Dumitru Stăniloae și alți luceferi și luminători ai Neamului Românesc.

Sunt, însă și mulți alți Sfinți Români necunoscuți, pe care îi cinstim în mod deosebit, în această Duminică și ei sunt rodul ales al întemeierii Bisericii Creștine Dreptmăritoare și a lucrării ei pe pământ românesc și în același timp, o chemare pentru noi toți, pe calea sfințeniei.

Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru frumusețea acestei zile și tuturor credincioșilor pentru participarea la acest eveniment, îndemnându-i pe toți să păstreze la loc de mare cinste credința străbună ortodoxă și chemarea la sfințenie.

Înaltpreasfinția Sa l-a hirotesit Iconom Stavrofor pe Părintele Iulian Tiberiu Suciu, care
este Preot pensionar și ajută la slujirile liturgice desfășurate la Schitul Tămand.

Maica Stareță a mulțumit, la rândul său, tuturor pentru participarea la acest eveniment înălțător din viața Schitului, iar cei doi Ierarhi au primit câte o icoană cu Mântuitorul, executată
de același pictor care a făcut și icoanele din biserică.

Participanții au fort invitați și la o agapă comună, așa cum se obișnuiește la Mânăstirile românești, cu prilejul hramului.

Tot astăzi, de Ziua Drapelului Național, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârșit de dimineață sfințirea Drapelului, în Catedrala Arhiepiscopală Nouă, din Arad, iar o ceremonie asemănătoare a fost săvârșită și înaintea Primăriei Orașului Arad, de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Imagine: Arhid. Emanuel Văduva

Categorie: Știri
Etichete: Duminica Sfinților Români, IPS Timotei, PS Siluan, schitul tamand
Distribuie:
Articolul anterior
Coliziune între două microbuze pe A1, lângă Pecica. 10 persoane, printre care și un copil – transportate la spital [FOTO]
Articolul următor
FESTIVALUL BERII – Arad, 2022: o ecuație matriceală cu coeficienți complecși, pe care ca s-o înțelegi ai nevoie de UN REFRESH și o nouă formă de empatie: să-i pui pe YNI Sebi pe aceeași scenă cu Zdob și Zdub, să nu se bată nimeni decât pe locurile din față și să nu se-njure decât „coada de la budă”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie