Se împlinesc 70 de ani de la Deportarea în Bărăgan. Puținii supraviețuitori se întâlnesc la „Pădurea Verde” din Timișoara

poza 11
Distribuie:

 

În această săptămână au început în mai multe locuri din țară manifestările comemorative prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la deportarea  în Bărăgan. Cu acest prilej, în Timișoara, la Pădurea Verde își  dau întâlnire foștii deportați de către comuniști din această parte de țară în Bărăgan. Din păcate, de la an la an, sunt tot mai puțini martori oculari  ale acelor moment trist pentru Istoria României. La finele acestei săptămâni, mai exact vineri 18 iunie, este programată o întâlnire comemorativă în orașul de pe Bega, din  Arad fiind prezent și medicul Vasile Aciocârlănoaei o persoană activă care a scris cărți și broșuri având ca temă deportarea în Bărăgan și anii petrecuți acolo, un alt volum fiind acum în lucru. Se vor acorda distincții celor care au așternut pe hârtie memoriile cu privire la deportarea în Bărăgan.

O zi mai târziu se va depune o coroană de flori la monumental de la Timișoara va avea loc o slujbă de pomenire, se vor rosti scurte alocuțiuni. Va fi prezent și Octav Bjoza, președintele sociației naționale a  Foștilor Deținuți Politici, precum și parlamentarul Slavoliub Adnagi, din Sânnicolau Mare care a inițiat proiectul de lege cu privire la compensarea bănească a celor deportați numită „Legea Copiilor fără copilărie”  .

Până atunci, doctorul Vasile Aciocârlănoaei va fi prezent mâine, 17 iunie în comuna Gelu, în locul de unde a fost ridicată familia (mai exact mama împreună cu ceilalți frați), la acea vreme, el fiind elev la internatul școlar din Satchinez.

***

Deportările în Bărăgan au fost o acțiune întreprinsă în anii 1950 de regimul comunist din România, care a început prin relocarea forțată în Câmpia Bărăganului a populației dintr-o rază de aproximativ 25 km de granița cu Iugoslavia, din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, în urma conflictului izbucnit între Stalin și liderul comunist de la Belgrad, Iosip Broz Tito și, odată efectuat acest „transfer de amploare de dislocare”, a continuat prin condamnarea la muncă silnică a cetățenilor socotiți de regim ca fiind „nesiguri” sau „dușmani”.

În noaptea de 17-18 iunie 1951, de Rusalii, a fost pusă în mișcare cea mai amplă acțiune de deportare din istoria contemporană a României, după deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică, întreprinsă în ianuarie 1945. Un număr de 12791 de familii, respectiv 40320 de persoane, din 258 de localități situate în apropierea frontierei cu Iugoslavia, în actualele județe Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, au fost ridicate din căminele lor și deportate în Bărăgan. Au fost duși români, germani, sârbi, bulgari, refugiați din Basarabia și Nordul Bucovinei, aromâni. (Wikipedia)

Foto: poza de grup a celor care au comemorat evenimentul acum 10 ani

Categorie: Cultură
Etichete: octav bjoza, Slavoliub Adnagi, vasile aciocarlanoaei
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 2] S-a deschis un DOSAR PENAL vizând agresiunea viceprimarului comunei Hălmăgel, Adrian-Florin Tat, împotriva vecinului său. Din nefericire pentru „bunul mers al Justiției”, de caz se ocupă Secția 10 de Poliție Rurală Gurahonț…
Articolul următor
Înotătoarea Andreea Popescu, triplă campioană naţională şi de şase ori medaliată la Naţionale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

balcea 1

Domnul Bovary

Motto: „…domnul Charles-Denis-Bartholomé Bovary, fost subchirurg militar, compromis, prin anul 1812, în nişte afaceri cu recrutarea şi silit în acea vreme să-şi dea demisia, profitase atunci de farmecele sale personale…