Sfântul Gheorghe – în basme, religie și iconografie

sf gheorghe
Distribuie:
În legendele populare și în basme, Sf. Gheorghe este considerat a fi „străjer al timpului”, alături de Sf. Dumitru.

Dumnezeu le-a încredințat cheile vremii și aceștia pot închide sau deschide vremea, după purtarea oamenilor.

Sf. Gheorghe și Sf. Dumitru sunt reprezentați călare: Sf. Gheorghe, când aleargă cu calul său face iarba și copacii să înverzească, deschide pământul și aduce primăvara, iar Sf. Dumitru, aduce frigul, zăpada și iarna.

Între ei ar exista un legământ pe viață și pe moarte:

dacă pădurea nu este înfrunzită pe data de 23 aprilie, Sâmedru îl omoară pe Sângeorz. Aceeaşi soartă o va avea şi Sâmedru dacă de ziua lui, 26 octombrie, Sângiorzul va găsi frunze pe arbori.

Una dintre reprezentările grafice cele mai frecvente a Sf. Gheorghe

este aceea de „omorâtor al balaurului”, ilustrând legendele în care se povestește că acesta ucide un balaur care amenința o cetate sau, în alte variante o scorpie care mânca copiii dintr-un sat.

sfantul gheorghe

În credințele populare românești Sf. Gheorghe e numit „capul primăverii”, despre acesta se spune că poate învinge vrăjitoarele sau că poate să le zădărnicească actele magice, poate arăta celor aleși comorile. Tot el este chezașul tuturor tocmelilor și patronul tinerilor și al armoniei familiale.

Conform istoriei religioase și prezentării din calendarul ortodox,

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, s-a născut în Capadocia, din părinți creștini, a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Diocleţian. Datorită calităților sale, ajunge în slujba împăratului, ca militar, şi se confruntă în mod direct cu persecuțiile asupra creștinilor, începute în anul 303. Sf. Gheorghe își mărturisește credința în Hristos și va fi întemnițat, din cauza convingerilor sale. În încercarea de a-l abate de la credința sa, este torturat și ucis prin decapitare pe 23 aprilie, care rămâne ziua sa de prăznuire.

În iconografie,

Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Această ipostază ilustrează o legendă în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, care era terorizată de un balaur. Reprezentarea sfântului biruitor ilustrează modelul de curaj în lupta cu diavolul.

Sf. Gheorghe este reprezentat într-o mantie roșie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca tribun militar cu o diademă pe cap, cu o platoşă sub mantie, ţinand o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă. În unele icoane Sf. Gheorghe apare însoțit de alți doi sfinți militari, Theodor-Tiron şi Dimitrie.

Rugăciunea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, înainte de a i se tăia capul cu sabia: 

„Bine ești cuvântat, Doamne, Dumnezeul meu, că n-ai veselit pe vrăjmaşii mei, ci ai izbăvit sufletul meu ca pe o pasăre din cursă vânătorilor! Auzi-mă şi acum, Stăpâne, şi stai înaintea robului Tău în ceasul acesta de la sfârşit şi izbăveşte sufletul meu de meşteşugirile duhului celui din văzduh, al vrăjmaşului celui mare şi de duhurile cele necurate. Şi să nu le socoteşti păcatul celor ce au greşit înaintea mea, în neputinţa lor, ci iertare şi dragoste arată-le lor, ca şi aceia, cunoscându-Te, să câştige parte din împărăţia Ta, împreună cu aleşii Tăi. Primeşte şi sufletul meu, împreună cu cei ce bine Ţi-au plăcut în veac, trecând cu vederea toate greşelile mele cele cu ştiinţa şi cu neştiinţă. Adu-Ţi aminte, Stăpâne, de cei ce cheamă numele Tău Cel cu mare cuviinţă, că binecuvântat şi preamărit Eşti în veci. Amin.”

Rugăciuni către Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Rugăciune 1

„ Cu chipurile dreptei credințe bărbătește purtându-te și înșelăciunea păgânătății surpând, mucenice, ai călcat cutezanțele vrăjmașului și cu Dumnezeiască râvnă mintea aprinzându-ți, ai stins semeția tiranilor cea fără de Dumnezeu. Pentru aceasta după vrednicie ai luat cununa, răsplătire pentru chinuri și dai tămăduiri celor ce aleargă la tine cu credință, purtătorule de biruință, Sfinte Mare Mucenice Gheorghe. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greșeli sa dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfânta pomenirea ta.

Bogăția de jos, cea de pe pământ, împărțind-o tuturor, mucenice înțelepte, ai moștenit Bogăția cea Cerească cu ostenelile tale; căci cu Preacurata Cruce ca și cu o platoșa te-ai îmbrăcat și cu ea ai rușinat cutezanța tiranilor. Pentru aceasta cu rugăciunea dai celor ce te roagă pe tine Dumnezeieștile daruri și hărăzirile de tămăduiri, purtătorule de biruință, Sfinte Mare Mucenice Gheorghe. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greșeli să dăruiască celor ce prăznuiesc, cu dragoste sfânta pomenirea ta.”

Rugăciune 2

„O, luptătorule şi biruitorule, mare Gheorghe, în nevoie şi în nenorociri grabnic ajutător şi cald sprijinitor, iar celor întristaţi bucurie nespusă, primeşte de la mine (se spune numele) această rugăminte a smeritului tău rob. Păzeşte-mă în lumea aceasta şi în cea de apoi, de tot necazul şi ispita, de boala şi nenorocirea. Ajută-mă pe mine şi pe familia mea în (se spune problema). Îţi mulţumesc Sfinte Gheorghe şi Te cinstesc pe Tine şi Te preamăresc în veci. Amin” .

Rugăciune 3

„Ca un apărător al celor robiţi şi celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor Împăraţilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”

„Cu nevoinţă bună te-ai nevoit prin credinţă, purtătorule de chinuri al lui Hristos şi păgânătatea chinuitorilor ai mustrat şi jertfă bine primită lui Dumnezeu te-ai adus. Pentru aceasta şi cunună de biruinţă ai luat; şi cu rugăciunile tale, sfinte, tuturor le dai iertare de greşeli.”

Rugăciune 4

„Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci folositor, neputincioşilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.

Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârşit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunii mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.

Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului; de aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl.

Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin.”

Peste 900.000 de români își serbează onomastica în 23 aprilie de SFÂNTUL GHEORGHE

Din cei peste 900.000 de români care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt bărbați și peste 180.000 femei.

Din totalul româncelor, peste 130.00 poartă numele de Georgeta, alte peste 33.000 – Gheorghița sau Ghiorghița și peste 14.000 – Geta, în timp ce peste 500 femei poarta numele de Ghița.

La bărbați, numele Gheorghe, Ghiorghe se regăsește în peste 550.000 dintre cazuri, George – peste 140.000, Gheorghiță, Ghiorghiță – peste 24.00, iar peste 4.800 de români poarta numele Ghiță.

Derivate: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina ş.a.

Citește și Prima minune a Sfântului Gheorghe, Predică la Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Surse: Crestinortodox.ro , Doxologia.ro

Categorie: Religie
Etichete: basme, credinta, religie, sarbatoare, stantul gheorghe
Distribuie:
Articolul anterior
Inevitabilul s-a produs… și nu cu cele mai grave consecințe: un „insular” a rămas blocat în copacul uscat pe care voia să-l taie pentru că punea în pericol viața oamenilor
Articolul următor
Chindia – UTA: 2-1… așa că mai putem spera cel mult la baraj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie