[ACTUALIZARE] SFINȚIREA Picturii Catedralei Arhiepiscopale [FOTO]

catedrala arad 3
Distribuie:

 

Slujba SFINȚIRII picturii din Catedrala Arhiepiscopală a Aradului va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un  sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi și va începe la ora 9.00.
Între orele 10:00 și 12:00 se va oficia Sfânta Liturghie Arhierească.
Vecernia şi un Concert de colinde la Catedrala Arhiepiscopală interpretate de către Corul Catedralei vor avea loc cu începere de la ora 17:00.

***

Piatra de temelie a catedralei a fost pusă de către arhiepiscopul Aradului, I.P.S. Timotei Seviciu pe data de 24 noiembrie 1991, iar lucrările au început în 1992. Catedrala a fost târnosită în 6 decembrie 2008 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patrhiarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Catedrala are cinci clopote care au fost turnate la cea mai prestigioasă fabrică din Europa, Grass Mayer din Innsbruck, Austria. Cântăresc în total 6.565 kg. Pe catedrală se află o cruce de 7,3 m înalțime și 2 cruci de 7,3 m înălțime. În exterior, cele 44 de firide cuprinzând chipuri de sfinţi, sunt realizate din mozaic georgies, opera maestrului prof. Virgil Moraru din Iaşi. Icoana hramului de pe frontispiciu, a Sfintei Treimi, cu o dimensiune de 30 mp, este executată în mozaic de acelaşi pictor.

Catedrala Arhiepsicopală păstrează moaște ale Sfântului Părintelui Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, primite în dar de la Vatican  şi sunt aşezate într-o raclă din argint confecţionată la Monetăria Naţională, aşteptând sfinţirea, odată cu târnosirea catedralei.

Ierarhii care participă la sfințirea picturii Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad – 9 decembrie 2018

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului,
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului,
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului,
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei,
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și locțiitor de Episcop al Daciei Felix,
Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu,
Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei,
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

 

………………………………………………….

[ACTUALIZARE] (9 decembrie) Pictura catedralei arhiepiscopale din arad a fost sfințită de un sobor de ierarhi

Duminică, 9 decembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre, a sfințit pictura Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad. Împreună cu Mitropolitul Banatului au slujit: IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și locțiitor de Episcop al Daciei Felix, PS Părinte  Paisie, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. La sfânta slujbă a asistat și PS Părinte Daniil Stoenescu.Evenimentul a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală arădeană, de către numerosul sobor de ierarhi, preoți și diaconi, sub protia Mitropolitului Ioan al Banatului, în prezența oficialităților centrale și locale, a conducerii celor două universități arădene, a  primarilor din localitățile însemnate ale județului, a sutelor de credincioși veniți din cuprinsul eparhiei și a celor învecinate.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Daniil, care a explicat pericopa evanghelică a duminicii, despre tămăduirea femeii gârbove (Luca 13, 10-17). Preasfinția Sa a făcut amintire în cuvântul său și de cele două sfinte pomenite astăzi, Sfânta Ana, mama Sfintei Fecioare Maria și Sfânta Prorociță Ana, mama Prorocului Samuel. Fiind în Anul Centenar, Preasfințitul Părinte Daniil a făcut o comparație între ridicarea femeii gârbove, prin minunea săvârșită de Mântuitorul Hristos și ,,ridicarea” Transilvaniei prin Marea Unire de la 1918.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, împreună cu soborul de ierarhi, preoți și diaconi a săvârșit slujba de sfințire a picturii catedralei.

Imediat după sfințire, Mitropolitul Banatului a dat citire Mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul sfințirii picturii Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad, intitulat: ,,Catedrala Sfânta Treime din Arad – o bucurie pentru Centenarul Marii Uniri din 1918”.

După citirea mesajului, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură legat atât de pericopa evanghelică a Duminicii a 27-a după Rusalii, cât și de rolul pe care l-a avut Aradul, prin personalitățile marcante ale vremii, în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

Cuvinte de felicitare pentru cele realizate de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei la Arad, dimpreună cu clericii și credincioșii arădeni, au adresat: Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, fii duhovnicești ai Eparhiei Aradului.

Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a arătat în cuvântul rostit că aceasta este o împlinire a dorinței vrednicilor ierarhi care au păstorit Eparhia Aradului, a intelectualilor arădeni, corifei ai Marii Uniri de la 1918 și nu numai, care au militat activ pentru realizarea dezideratului ortodocșilor din aceste părți ale Aradului de-a avea o catedrală eparhială. După aceasta, Înaltpreasfinția Sa a adus cuvânt de aleasă mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, tuturor ierarhilor, oficialităților centrale și locale, soborului de preoți și diaconi, slujitorilor catedralei, ctitorilor și binefăcătorilor care au sprijinit substanțial această măreață lucrare,  precum și miilor de credincioși participanți la această zi de sărbătoare a eparhiei.

Răspunsurile liturgice au fost asigurate de Corul Catedralei, condus de Diac. Laviniu Morariu și Grupul ,,Trifon Lugojan”, condus de tânărul Marinel Roz.

Cu prilejul acestui eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a oferit tuturor ierarhilor prezenți Distincția eparhială ,,Sfântul Ier. Sava Brancovici” (engolpion și cruce), Părintelui Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, crucea pectorală a aceleiași distincții, și la fel, crucea pentru mireni celor care au avut o contribuție deosebită în ducerea la bun sfârșit a lucrărilor desfășurate la Catedrala Arhiepiscopală.

La Sfânta Liturghie au participat și zeci de studenți și elevi de la școlile teologice arădene, însoțiți de către Părintele Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” și Pr. Prof. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad.

În seara zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a participat la Slujba Vecerniei și la  Concertul de colinde susținut de corul Catedralei, condus de către Diac. Laviniu Morariu, în Catedrala Arhiepiscopală. Prezentarea concertului a fost făcută de către Părintele Dr. Mircea Cricovean.

La final, Chiriarhul i-a felicitat pe membrii corului pentru concertul susținut.

***

MESAJUL PATRIARHULUI DANIEL CU PRILEJUL SFINŢIRII PICTURII CATEDRALEI ARHIEPISCOPALE „SFÂNTA TREIME” DIN ARAD

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj cu prilejul sfinţirii picturii Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad, eveniment care a avut loc duminică, 9 decembrie 2018.

Mesajul Preafericirii Sale este intitulat „Catedrala Sfânta Treime din Arad – o bucurie pentru Centenarul Marii Uniri din 1918”.

Sfințirea picturii Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad, în acest An Centenar 2018, când celebrăm Marea Unire a tuturor românilor într-un stat unitar, este în același timp un act de cult și un moment de cultivare a recunoștinței pentru făuritorii Marii Uniri. Este totodată un moment istoric, plin de semnificație duhovnicească, menit să evidențieze alte momente istorice, cultivând astfel comuniunea între generații.

Este semnificativ și faptul că în anul acesta municipiul Arad sărbătorește 990 de ani de la prima atestare documentară a regiunii (1028-2018), precum și 940 de ani de atestare documentară a cetății (1078-2018). Vechimea dreptei credințe în aceste ținuturi românești are însă începuturi mult mai vechi, din vremea sfinților daco-romani sau străromâni (secolul 4).

Între figurile proeminente ale neamului românesc, care au pregătit și înfăptuit Marea Unire de la 1918, personalitățile arădene, precum Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu sau episcopul ortodox al Aradului, Ioan Ignatie Papp, ocupă un loc de cinste, fiind socotiți corifei ai Marii Uniri.

Aradul, ca cetate a Marii Uniri, a format un adevărat nucleu de intelectuali români, care au înțeles că libertatea românilor din Transilvania se poate realiza doar prin unirea lor cu Regatul României.

Uniți în jurul unor personalități de seamă, precum Vasile Goldiș, care a fost secretar eparhial al Episcopiei Aradului, patriot vizionar și om de înaltă culturpă, considerat de Octavian Goga ,,Părinte al Patriei”, arădenii au desfășurat o perseverentă activitate națională, cu inițiative de mare însemnătate pentru realizarea dorinței de unitate națională românească.

Din rândul marilor ierarhi ortodocși români din Arad se distinge Episcopul Ioan Ignatie Papp (1903-1925), numit și episcopul Marii Uniri, care, în acea perioadă avea și calitatea de Locțiitor de Mitropolit al Transilvaniei (octombrie 1918-mai 1920).

El a rămas în istoria Episcopiei Aradului atât pentru activitatea desfășurată în apărarea școlilor confesionale românești, de o valoare excepțională pentru promovarea conștiinței naționale în Transilvania, cât și pentru atitudinea sa fermă împotriva politicii de oprimare a românilor și de maghiarizare forțată a lor.

După intrarea României în Primul Război Mondial, în anul 1916, Episcopul Ioan Ignatie Papp al Aradului a intervenit în repetate rânduri pe lângă autoritățile de la Budapesta și Viena pentru eliberarea din închisori a preoților și învățătorilor români, întemnițați fără anchetă în închisorile de la Cluj, Aiud, Sibiu, Brașov, Timișoara, Făgăraș, Oradea, Seghedin, în condiții inumane și un tratament discriminatoriu.

Episcopul Ioan Ignatie Papp al Aradului și Episcopul Miron Cristea al Caransebeșului au fost primii ierarhi din Transilvania care, în 8 noiembrie 1918, la Arad, au semnat adeziunea de recunoaștere a Consiliului Național Central Român, autoritate având funcția de reprezentant și conducător politic al națiunii române din Ungaria și Transilvania, urmând să pregătească Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și proclamarea Unirii Transilvaniei cu România.

Astfel, în calitate de Locțiitor de Mitropolit al Transilvaniei, Episcopul Ioan Ignatie Papp al Aradului a organizat la Arad, în zilele de 8-10 noiembrie 1918, două Sinoade mitropolitane, care au votat pentru dobândirea autonomiei bisericești, autodeterminare românească în Transilvania, precum și unirea cu România.

La 20 noiembrie 1918, Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea Marii Adunări Naționale la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.

Episcopul Ioan Ignatie Papp al Aradului a fost desemnat copreședinte al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, împreună cu Gheorghe Pop de Băsești și episcopul greco-catolic de Oradea, Demeter Radu.

În dimineața zilei de duminică, 1 decembrie 1918, în fața altarului bisericii ortodoxe din Alba Iulia, înainte de începutul Marii Adunări Naționale, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Episcopul Aradului, Ioan Ignatie Papp. El a modificat obișnuita încheiere a Sfintei Liturghii, adăugând la cuvintele: ,,Cel ce a înviat din morți”, cuvintele: ,,și a înviat astăzi și neamul nostru românesc, Hristos adevîratul nostru Dumnezeu…”, subliniind astfel că Marea Unire era o înviere, o biruință și o bucurie sfântă a poporului român.

Ierarhii Episcopiei Aradului, împreună cu clerul și credincioșii mireni din această parte a țării noastre au luptat neîncetat pentru apărarea credinței ortodoxe și păstrarea identității naționale prin cult, cultură, educație și slujire socială.

În urmă cu 10 ani, în anul 2008, împreună cu un sobor numeros de ierarhi, preoți și diaconi, am sfințit altarul noii Catedrale ,,Sfânta Treime” din Arad, aceasta fiind prima Catedrală episcopală ortodoxă din România, construită după anul 1989.

Evenimentul de astăzi, al sfințirii veșmântului pictural al Catedralei Arhiepiscopale din Arad, ne ajută să înțelegem că icoana ortodoxă este chemare la rugăciune și sfințenie, la comuniune cu Dumnezeu și cu oamenii. Redescoperirea semnificației profunde a iconografiei și spiritualității ortodoxe contribuie la reînnoirea efortului misionar de comunicare a Evangheliei iubirii lui Hristos pentru lume și a comuniunii vii cu El și cu toți sfinții, deoarece rostul vieții noastre trecătoare pe pământ este pregătirea pentru viața veșnică din Împărăția cerurilor, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Cu prilejul acestor evenimente sfinte și solemne de la Arad, felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pe Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Emilian Crișanul, autoritățile de stat centrale și locale, pe toți clericii și credincioșii arădeni, precum și pe toți cei prezenți la această sărbătoare.

Ne rugăm Preasfintei Treimi să ocrotească această nouă Catedrală și să dăruiască pace și bucurie, sănătate și mântuire tuturor ctitorilor, slujitorilor, închinătorilor și binefăcătorilor ei.

Cu aleasă prețuire și părintești binecuvântări,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.episcopiaaradului.ro

Categorie: Știri
Etichete: catedrala arhiepiscopala arad, ips timotei seviciu, moastele sfantului ioan gura de aur, sfintirea picturii, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
ALIANȚA VESTULUI cică: Boc, Bolojan, Falcă și Robu pun mână de la mână ca să facă mai multe mâini… [POZIȚII]
Articolul următor
Proiect USR: mai mulți bani pentru spitale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie