[ȘTIREA POZITIVĂ A ANULUI] Arădeanca Anamaria Effler este în ECHIPA câștigătoare a PREMIULUI NOBEL pentru FIZICĂ pe 2017

Distribuie:

 

Premiul Nobel pentru Fizică din 2017 a fost acordat marți, la Stockholm, în cadrul unei ceremonii transmisă de toate mass-media internaționale.

Rainer Weiss, profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts,  Kip Thorne și Barry Barish, din cadrul Institutului de Tehnologie din California, au primit marți premiul Nobel pentru fizică pentru descoperirea valurilor în spațiu-timp, cunoscute sub numele de valuri gravitaționale, care au fost prezise de Albert Einstein acum un secol, dar nu au fost niciodată văzute direct. La anunțarea premiului, Academia Regală Suedeză a numit-o „o descoperire care a zdruncinat lumea”. Revelația s-a petrecut în februarie 2016, când o colaborare internațională a fizicienilor și astronomilor a anunțat că au înregistrat valuri gravitaționale provenite din ciocnirea unei perechi de găuri negre masive, la un miliard de ani lumină distanță. Descoperirea a fascinat, efectiv, lumea.

„Lucrarea a validat predicția lui Einstein, conform căreia spirala spațiu-timp se poate agita ca un castron de jeleu atunci când obiecte masive leagă greutatea lor și a pus astronomii în termeni intimi cu cele mai adânci nivele ale realității fizice: un vid în plină expansiune și balansare cu cataclism invizibil” – scriu site-urile de specialitate.

La 14 septembrie 2015, fundația LIGO, fondată de Fundația Natională de Științe (FSN), a realizat primele observări directe ale valurilor gravitaționale în buclă de spațiu și timp predicate de Albert Einstein cu 100 de ani mai devreme. Anunțul public a avut loc în data de 11 februarie 2016, la Washington DC. Fiecare din observatoarele LIGO duble – una în Hanford, Washington și cealaltă în Livingston, Louisiana – a luat semnalul slab al undelor gravitationale generat acum 1,3 miliarde de ani când două găuri negre s-au spiralat și s-au ciocnit. Două alte detectări ale undelor gravitaționale, din nou, din fuzionarea perechilor de găuri negre, au fost făcute pe 26 decembrie 2015 și pe 4 ianuarie 2017, iar pe 14 august, 2017, un al patrulea eveniment a fost detectat de LIGO și de Fecioara europeană gravitațională detector de undă.

Excepționalul, în plan local, constă în faptul că din echipa celor trei savanți de la LIGO face parte arădeanca Anamaria Effler

Anamaria Effler are 33 de ani și s-a născut în Arad. Studiile le-a terminat la cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Arad, Colegiul „Moise Nicoară”, fiind parte a unei generații de elită care a absolvit în anul 2003. Ea face parte din LIGO  (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory ) – echipa câștigătoare alături de care a lucrat la acest proiect timp de 10 ani.

Categorie: Știri
Etichete: Anamaria Effler, Livingston, Louisiana, premiul nobel, REMIULUI NOBEL pentru FIZICĂ
Distribuie:
Articolul anterior
Ilie Cheşa (PSD):„Administraţia locală face Aradul să pară un oraș bombardat!”
Articolul următor
UTA a zdrobit Național Șebiș, în Cupa României. Curtuiuș și-a recăpătat pofta de gol

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie