Strada Grigore Ureche – o parte din blestemul „afacerii Falcă-Elecon-Tender”. Videoreportaj loco și scurtă istorie recentă a Fabricii de zahăr (vai și) amar [GALERIE FOTO]

Distribuie:

 

Strada Grigore Ureche este situată în Centrul Istoric Vechi al Aradului, reabilitat, dacă vă amintiți, cu puţini ani în urmă. Doar că strada mai sus menţionată este atipică; astfel jumătate din aceasta este asfaltată, pe când cealaltă  jumătate arată ca un veritabil drum de ţară, plin de gropi şi mizerie – de-ți vine să ironizezi de maniera „acolo li s-au terminat, brusc, banii”. Dar cum acest lucru nu ar fi fost suficient, odată cu demolarea, anul trecut, a clădirilor fostei Fabrici de zahăr (clădiri trecute ulterior pentru o perioadă de timp în proprietatea firmei Elecon, ce a declanşat celebrul scandal Falcă – Elecon – Tender),  strada  Ureche a devenit un adevărat focar de infecţie. Astfel, pe locul în care nu demult era o sală de fotbal a Clubului Atletico, în prezent sunt mormane de gunoaie, urât mirositoare, care îngrașă șobolanii din întregul cartier. Riveranii zonei sunt de-a dreptul indignaţi, toate sesizările adresate autorităţilor locale rămânând fără rezultat. Referitor la starea jalnică a străzii, unul dintre locuitori ne-a declarat că aceasta ar figura în acte ca şi asfaltată pe de-antregul.

Sala de antrenament folosită de campioanale Aradului este în vecinătatea acestui focar de infecție

Mai grav este însă că, exact în vecinătatea acestei adevărate rampe de gunoi, se află sala de gimnastică ritmică a CSM Arad, unde se antrenează zilnic zeci de sportive, care-şi riscă astfel sănătatea și integritatea fizică… Dar, cui îi pasă? Despre gimnastele de la ritmică ale CSM Arad s-a mai scris, semnalând totodată sumar aspectele negative legate de logistica de antrenament întrucât, e păcat să umbrești într-un material de presă reușitele și performanțele acestor fete, cu adevărat CAMPIOANELE ARADULUI.

Totuși, este de neîngăduit ca acestor fete și antrenoarelor lor să le fie pusă în pericol, la propriu, sănătatea și integritatea fizică având în vedere traseul pe care îl au de făcut până și de la sala de antrenament, de multe ori pe întuneric sau în zile ploioase când pe această stradă se declanșează iadul.

Povestea uitată a Fabricii de zahăr și implicarea lui Gheorghe Falcă în scandalul Elecon

Scandalul despre fabrica de zahăr  este de notorietate, s-a scris enorm de mult pe acest subiect în perioada în care era pe rol un dosar al DNA în care primarul Aradului era acuzat de fapte de corupție. Implicarea primarului Falcă în această afacere și obținerea pentru sine a unor sume considerabile de bani, desi nerecunoscută oficial și nesancționată penal este una dintre mizeriile care bântuie Aradul pentru că, din păcate, conștiința și integritatea lui Gheorghe Falcă nu au fost încă zdruncinate din acest motiv. Totuși, măcar la nivel metafizic, această zonă îl bântuie rău din moment ce, în cei 12 ani de mandat, nu a găsit nici măcar o soluție pe cale administrativă pentru a o amenaja urbanistic și decent. Mai mult, nenumăratele sesizări ale sufletelor vii care locuiesc în zonă, l-au lăsat cu totul indiferent. Astfel, la cum arată astăzi strada Grigore Ureche, aceasta rămâne un capitol trist al Aradului, o dovadă evidentă a incompetenței administrative, a efectelor actelor de corupție, a tupeului și a lipsei de decență a politicienilor. Pentru Arad, dosarul „Fabrica de zahăr” nu va fi niciodată închis… Într-un fel sau altul rămâne în conștiința noastră fie ca o legendă urbană despre un jaf al unui primar, fie ca o speță juridică pe care DNA nu a putut-o susține cu probe pentru ca cineva să răspundă, fie ca, pur și simplu, o legendă a unei zone blestemate a orașului în care bunele intenții au fost înăbușite de spirite malefice…

 Scurt istoric al dosarului „Fabrica de zahăr

Pentru afacerea „Fabrica de Zahăr” au fost judecați doi dintre patronii Elecon și martor fiind consultantul privat care a intermediat tranzacția. În cadrul procesului, acesta a povestit instanţei implicarea sa în tranzacţionarea acelui teren. El  a intermediat prin una dintre firmele sale de consultanţă vânzarea terenului de către Elecon către societatea Timişoara Plaza, tranzacţie în urma căreia a încasat un comision de 633.000 de euro pe care i-a încasat astfel: 183.000 de euro au fost plătiţi de către Elecon, în vreme ce cumpărătorul terenului, Timişoara Plaza (Ovidiu Tender – actualmente încarcerat la Penitenciarul Arad, condamnat la 12 ani și 7 luni închisoare cu executare pentru înșelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată și continuată, constituirea și apartenența la un grup de crimă organizată, spălare de bani și spălare de bani în formă continuată) i-a achitat 460.000 de euro.

Primarul Gheorghe Falcă a fost acuzat atunci  de luare de mită și abuz în serviciu dar după o tevătură juridică și mediatică, a fost achitat, în 2012, de către Tribunalul Alba pe baza lacunelor procurorilor DNA din materialul probator și a expertizelor judiciare.

Potrivit sentinței penale din 22 mai 2012, redactată în data de 14 septembrie 2012, completul Tribunalului Alba, prezidat de judecătoarea Teodora Țâmpea l-a achitat pe Gheorghe Falcă în baza dispozițiilor art.11 pct.2 lit.a Cod de procedura penală, raportat la art. 10 lit.d Cod de procedura penală (faptei îi lipsește unul din elementele constitutive ale infracțiunii).

Prin sentința pronunțată de magistratul Teodora Țâmpea s-a apreciat că probele administrate în cursul cercetării judecătorești „nu confirmă primirea sau darea de bani sau alte bunuri în scopul exercitării în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu sau efectuării cu întârziere a unui act (așa cum se reține în rechizitoriu)”.

Sentința nu a fost însă definitivă, fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Alba Iulia de către procurorii DNA în ziua imediat următoare emiterii sentinței.

Procurorii DNA au dispus în 2007 trimiterea în judecată a primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, sub acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave.

Alături de Gheorghe Falcă, în dosar au mai fost judecați Radu Gavril Vasil, director la Elecon Plus, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și Florica Mioara Popa, șeful Serviciului Administrare patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Arad, pentru săvârșirea de infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave. Asupra bunurilor celor patru la fost luată măsura aplicării unui sechestru asigurator.

Conform rechizitoriului, procurorii au stabilit că Gheorghe Falcă ar fi primit de la Radu Vasil și Francisc Demeter o casă având o suprafață de 242 de metri pătrați în zona ultracentrală a municipiului Arad (str. Caragiale, nr. 22), dându-le în schimb un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafață de 90 de metri pătrați, diferența valorică dintre cele două imobile fiind de 111.550 de euro. Demeter și Vasil au vândut fostul apartament al lui Falcă după trei săptămâni, cu suma de 80.000 de euro.

Tranzacția a fost efectuată pentru ca ulterior, potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, edilul Aradului să-i favorizeze pe cei doi la obținerea, la un preț subevaluat, a unui teren aparținând Consiliului Local al Municipiului Arad. În rechizitoriu, Falcă a fost acuzat că ar fi acționat pentru ca Vasil și Demeter să dobândească un teren cu suprafața de 52.434 de metri pătrați, situat în zona centrală a Aradului, teren pe care fusese amplasată vechea fabrică de zahăr din municipiu.

Potrivit procurorilor, primarul Gheorghe Falcă ar fi constituit, cu încălcarea prevederilor legale, o comisie de negociere al cărei președinte a fost numit pentru atribuirea acestui teren, din comisie făcând parte, între alții și Florica Popa.

Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilită la 838.944 de euro, sumă cu care SC Elecon Plus SRL a cumpărat terenul de la Consiliul Local Municipal Arad, iar după numai o zi de la încheierea tranzacției cumpărătorii au vândut terenul cu 2.936.304 euro altei societăți comerciale, realizând un câștig de 2.097.360 de euro, sumă cu care procurorii apreciază că a fost prejudiciat Consiliul Local Arad.

Imediat după întabularea terenului pe SC Elecon Plus SRL Arad, firma care a cumpărat terenul de la administrația locală, aceasta l-a vândut unei companii care se ocupă de afaceri imobiliare – respectiv lui Ovidiu Tender -, valoarea tranzacției situându-se în jurul a 17 milioane de euro.

Foto / video – Radu Bădoiu

 

Categorie: Investigații
Etichete: administratie, Elekon, Gheorghe Falca, gunoaie, strada Grigore Ureche
Distribuie:
Articolul anterior
Toți cei care l-au cunoscut îl plâng… Romeo Peca s-a stins la 38 de ani, după 11 zile de comă pe un pat al Spitalului Județean Arad
Articolul următor
Biblioteca Județeană Arad deține veritabile bijuterii ale tiparului. Iată un incunabul al unui „Doctor Subtilitis”, de la 1481
Bagă un „16”

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie