joi, iulie 7, 2022

Trei DOAMNE deodată cu ROMÂNIA MARE, sărbătorite în cadrul campaniei „O viață cât un centenar” [FOTO]

 

[COMUNICATE DE PRESĂ]

În cadrul campaniei inițiate de Ministerul Afacerilor Interne, intitulate „O viață cât un centenar”, Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, le-a vizitat, în cursul săptămânii care s-a încheiat  pe doamnele Ana Ianchici (Arad), Marta Păcurariu (localitatea Cuvin)  și Firona Puia (localitatea Bîrsa), care au împlinit 100 de ani în anul centenar.

Ana Ianchici – Arad

Prefectul Județului i-a adresat doamnei Ianchici un mesaj de felicitare din partea Ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, însoțit de un tricolor și o insignă cu inscripția „România 100”. De asemenea, doamna Florentina Horgea i-a dăruit sărbătoritei un tort aniversar, inscripționat cu sigla Anului Centenar. Pe tot parcursul vizitei, venerabilei doamne i-a stat alături fiica acesteia, Minerva Ianchici, în vârstă de 76 de ani, profesoară pensionară de limbile engleză și franceză.

Ne bucurăm ori de câte ori ne vizitează cineva, a spus Ana Ianchici. Cea mai mare durere a noastră este că nu mai avem pe nimeni. De aceea, tare ne bucurăm că ne-ați deschis astăzi ușa.”

Doamna Florentina Horgea a stat de vorbă cu minunata gazdă vreme de peste o jumătate de oră, care a zburat extrem de repede. De altfel, toți cei prezenți au ascultat, uimiți, poveștile femeii, al cărei har de a istorisi nu s-a diminuat odată cu trecerea anilor: „Am fost refugiată din Basarabia, în ’44, cu doi copii mici. Eram gravidă cu cel de-al treilea. Zece zile am călătorit într-un vagon de marfă, până la Arad. Veneam aici la un frate de-al meu, stabilit la Bătuța. Am fost șase frați cu toții; numai unul a rămas în Basarabia atunci, împreună cu bunicul meu patern. Ceilalți, am fost strămutați… Mi-a fost extrem de greu. Zece zile nici nu mai știu ce-am mâncat și cu ce mi-am hrănit copiii. Soțul meu a venit cu mult în urma noastră. Era ceferist și așa a fost atunci; fusese programat să vină abia cu ultimul tren…”

Ana Ianchici își trăiește bătrânețile citind, deși nu mai vede bine cu unul dintre ochi, sau urmărind diverse emisiuni la televizor. Le-a mărturisit celor prezenți: „În trecut, îmi plăcea să citesc istorie. Istorie românească, universală, istoria civilizațiilor… Știți cum e, fiecare avem câte o hachiță!”

Alături de Prefectul Județului, pe Ana Ianchici au felicitat-o și șeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, colonelul Claudiu Daniel Burlan, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, lt. col. Cristian Gârbău, fiind prezenți și purtătorii de cuvânt ai IPJ Arad, IJJ Arad, Poliției de Frontieră Arad, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, respectiv Prefecturii Arad.

Gazda le-a mai mărturisit musafirilor săi că este văduvă de peste 30 de ani și că toată viața și-a dorit să ajungă din nou în Basarabia, să-și revadă locurile natale, fără însă să reușească: „Le voi avea în gând până al sfârșit…” De asemenea, și-a spus și cea mai mare durere: „Doi dintre copiii mei nu mai sunt. Un părinte nu trebuie niciodată să-și piardă copiii, indiferent de vârsta lor…”

Vitalitatea Anei Ianchici, care trăiește din pensia de urmaș a soțului ei și cu sprijinul necondiționat al fiicei sale, i-a determinat pe toți cei prezenți s-o admire o dată în plus.

La plecare, femeia a ținut s-o conducă personal la ușă pe doamna Florentina Horgea, spre bucuria acesteia, care i-a promis că în câteva zile va primi toate fotografiile făcute împreună.

„Această vizită a fost un prilej nemaipomenit de aducere aminte. Mi-am amintit de propriii bunici, de faptul că am crescut în preajma lor, că am învățat atâtea de la ei. Este extraordinar că pot avea această șansă, în Anul Centenar, să-i cunosc pe cei care de un secol trăiesc pe acest pământ, alături de noi, acumulând experiențe pe care mă bucur atât de mult să le aflu!”, a declarat Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea.

Marta Păcurariu ( localitatea Cuvin)  și Firona Puia ( localitatea Bîrsa)

Campania inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, intitulată „O viață cât un centenar”, a continuat cu două vizite memorabile în localitățile Cuvin și Bîrsa, unde Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, le-a vizitat pe Marta Păcurariu și pe Firona Puia, două doamne de poveste, care au împlinit, anul acesta, 100 de ani. Pentru secolul de viață prin care au trecut, Prefectul Județului Arad le-a oferit celor două sărbătorite câte un mesaj de felicitare din partea Ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, însoțit de un tricolor și o insignă cu inscripția „România 100”. De asemenea, doamna Florentina Horgea le-a dăruit sărbătoritelor și câte un tort aniversar, inscripționat cu sigla Anului Centenar.

În locuința sa de la Cuvin, Marta Păcurariu și-a întâmpinat musafirii în fotoliul său preferat, fiindu-i alături fiica, Zenica, de 83 de ani, împreună cu soțul acesteia și nepoata, de 62 de ani. Bucuroasă de oaspeți, Marta Păcurariu și-a uimit oaspeții când, dând cu ochii de drapelul oferit de Ministrul de Interne, a cerut să fie fotografiată imediat cu „steagul meu”, față de care nutrește un imens respect. Între Prefectul Județului și venerabila gazdă s-a înfiripat un dialog savuros, plin cu amintirile doamnei care de un secol a văzut atâtea: „Soțul meu a murit în război, în ’43. L-am așteptat ani de zile să se întoarcă, dar nu s-a întors. Ultimele semne au venit despre el din Stalingrad. După aceea… nimic. Am crescut-o pe Zenica singură și niciodată nu m-am gândit să mă recăsătoresc. Omul meu, dacă a fost dat dispărut și nu am avut ocazia să îl îngrop creștinește, m-am gândit ani în șir că ar putea să revină, să fie iarăși cu noi. Dar… Am rămas văduvă de război. Așa mi se spune…” Momentului trist de aducere aminte i-a urmat unul vesel, Marta Păcurariu dezvăluindu-i Florentinei Horgea secretul senectuții: „Am ajuns la 100 de ani luând zilnic câte o vitamina C și tot la două zile câte un grepfrut. În fiecare dimineață, beau câte o cafeluță. Iar șunca o mănânc prăjită. Doar prăjită. Am muncit mult însă. Zi lumină am muncit fizic, în grădină, cultivând roșii, ardei, vinete, de toate…”

Înainte de plecare, Marta Păcurariu a asigurat-o pe Florentina Horgea că va mânca imediat după masa de prânz din deliciosul tort primit în dar: „Am voie să mănânc dulce, nu am diabet, nu am nimic. Doar auzul m-a lăsat puțin și picioarele. În rest, pot să mănânc cât dulce vreau. Și apoi, mai vreau să trăiesc neapărat încă cinci ani. Măcar cinci ani.” – a încheiat, zâmbind.

De la Cuvin, Prefectul JudețuluiArad, doamna Florentina Horgea, împreună cu șeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, colonelul Claudiu Daniel Burlan și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, lt. col. Cristian Gârbău, dar și cu purtătorii de cuvânt ai IPJ Arad, IJJ Arad, Poliției de Frontieră Arad, respectiv Prefecturii Arad, s-au deplasat la Bîrsa, la locuința Fironei Puia, o altă doamnă care și-a serbat, de Rusalii, împlinirea a 100 de ani de viață.

Puțin emoționată, Firona Puia a găsit, totuși, resorturi pentru a glumi: „Abia aștept să vă vizitez și eu la Prefectură”, i-a spus Florentinei Horgea, care a asigurat-o că va fi considerată, pe bună dreptate, un oaspete de onoare. Femeia le-a povesstit apoi musafirilor săi, copleșită de amintiri și exprimându-și bucuria că o ascultă cineva: „Fiica mea, Jenica, mă mai ascultă, dar are atâta treabă. Mă bucur că vă pot povesti acum, dumneavoastră, despre viața mea plină de greutăți, întristări și lacrimi, dar binecuvântată, slavă Domnului, cu sănătate. Eu m-am născut în Harghita. În timpul războiului am fugit cu fetița mea, care atunci era mică, în munți. A fost tare greu. Fără mâncare, fără siguranță… Bărbatul meu fusese înrolat… Am coborît până la Călan unde am stat mai mulți ani, apoi ne-am adunat aici, la Bîrsa, unde aveam apropiați și iaca, am ajuns la 100 de ani. Am tot lăsat lucruri în urma noastră… Am pierdut atâtea… Am fost o familie foarte modestă, dar unită.”

Fiica Fironei Puia, Jenica, extrem de vivace la cei 78 de ani ai săi, semn că genele moștenite pe linie maternă sunt de excepție, ne-a povestit că nicio mulțumire nu e mai mare decât aceea de a-și vedea mama sănătoasă, la 100 de ani, fără să ia vreun medicament, fără să aibă nevoie de vreo îngrijire specială: „Îi gătesc tot ce-și dorește. Îi plăceau sarmalele cândva, acum însă îi plac ciorbele de verdețuri proaspete. Mă bucur mult că e mama în viață!” La fel se bucură și cei patru nepoți ai Fironei Puia, dar și cei șase strănepoți ai săi.

„Secretul celor 100 de ani? Vi-l spun: Oricâtă durere ați avea, să fiți credincioși și calmi, să o puteți duce. Calmul și liniștea sunt secretele vieții îndelungate” – le-a dezvăluit tuturor celor prezenți Firona Puia.

„Sunt impresionată profund de viețile acestor oameni, ajunși, iată, la un secol de viață. Emoțiile trăite în preajma lor sunt de nedescris. Sunt destine speciale, sunt adevărate lecții de viață, de înțelepciune și de profundă trăire sufletească. Am învățat, împreună cu acești oameni care au împlinit vârsta României, că viața este un dar de preț, pe care trebuie să-l prețuim cu toată ființa. Le urez sărbătoritelor și, deopotrivă, tuturor bunicilor noștri aflați în viață, ani mulți înainte, sănătoși, plini de bucurii, alături de copii, nepoți și strănepoți! Cu siguranță, „O viață cât un Centenar” a fost una dintre acțiunile cele mai dragi mie.” – Florentina Horgea, Prefectul Județului Arad

Biroul de presă al Instutuției Prefectului Județului Arad

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news