Un mesaj din Lisabona, de Ziua Poliției. Polițistul de origine română, George Daniel Zsurkis: „Succes în serviciu și putere să facă bine și lucruri bune. Îi admir…” [FOTO]

 

E tânăr, inteligent, român și, în plus, are umor… deci are tot ce-i trebuie pentru a fi un polițist bun. Cel puțin în Lisabona. George Daniel Zsurkis a plecat în anul 2000, la 13 ani, din România, din Satu Mare mai precis, și s-a adaptat ușor în noua lui patrie  după cum lasă să se înțeleagă… Este unul din românii care schimbă în bine imaginea noastră în lume… A muncit pentru asta și nu și-a uitat visul din România, să fie „șef de post în Germania”… Ei, n-a fost Germania pe hartă dar a fost să fie Portugalia… Dacă ar fi un singur lucru pentru care să-l respect, deși sunt și altele, este acela că nu a uitat să scrie și să vorbească românește.

Sasha Romanov: Cum ai ajuns în Portugalia? Stai în Lisabona?

George Daniel Zsurkis: Am ajuns în Portugalia în 2000, tata era aici din 1999 și a reușit să reunească familia. Mama, eu și încă 2 frați. Locuiesc la periferia Lisabonei, la 6 km, într-un oraș numit Amadora, cu 175.000 de locuitori și 41 de naționalități din 4 colțuri ale lumii.

S.R: În România ce făceai? Mai exact în Satu Mare că ești sătmărean…

George Daniel Zsurkis: Nu am lucrat deloc în România pentru ca aveam doar 13 ani pe acea vreme. Dar dacă aș fi putut atunci tot polițist eram.

S.R: Cum ai ajuns polițist în Portugalia? Ți-ai dorit sau a fost o întâmplare?

George Daniel Zsurkis: Mi-am dorit de mic asta. Tot timpul le spuneam părinților mei, încă de pe  când aveam 4-5 ani, că vreau să mă fac „șef de post în Germania”. Uite că mi s-a împlinit visul și am ajuns în Portugalia…Chiar  dacă încă nu sunt șef. Eu am obținut naționalitatea doar în 2013, după 13 ani de Portugalia. Și aici doar până la 27 de ani poți să intri în Poliție. Am avut noroc… am intrat la limită. Am vrut să am um loc de muncă stabil și un loc de muncă care să-mi placă și m-am decis să particip la concurs. Au fost  300 de candidați din care am intrat doar 14.

S.R: Am fost în Lisabona. Mi-a plăcut enorm sediul poliției. L-am văzut dinafară. Cum e pe dinăuntru? Mă refer aici la sistem, la colegi, la atmosferă chiar și la reguli.

George Daniel Zsurkis: În Lisabona sediul poliției este frumos. impresionant chiar pentru turiști…  dar  „Esquadras” (posturile de poliție) sunt multe care au condiții rele. Din fericire, unde lucrez eu sunt condiții foarte bune. Lucrez doar 6 ore pe zi și 2 zile pe săptămână am liber. Ca în orice mediu sau serviciu,  avem colegi buni și colegi mai puțini buni. Dar mă respectă toți, nu am avut niciodată probleme. Le place să spună despre  noi cei din estul europei că suntem nebuni. Dar în sensul fain… Comandantului nostru îi place disciplina, trebuie să fim impecabili în fiecare zi, trebuie să avem grijă cum ne tundem, nu putem întârzia nici 1 minut la program, și, dacă ni se întâmplă,  trebuie să fie bine justificat.

S.R: Care sunt cele mai comune infracțiuni  în Portugalia? Cu ce vă confruntați?

George Daniel Zsurkis: Cele mai comune sunt cele de circulație. În trafic, portughezilor le place să vorbească la telefon când conduc chiar dacă amenda este 120 euro, 4 puncte și 1 lună fără permis. Cel mai des sunt prinși vorbind la telefon și trecând pe roșu la semafor. Apoi, cum sunt mulți imigranți din coloniile portugheze în fiecare zi aproape ne confruntăm cu scandaluri între ei,  bătăi cu cuțite și chiar și cu pistoale. Din păcate sunt mulți pedofili și droguri deci ne confruntăm cu probleme de acest gen. Cel mai frecvent ne confruntăm cu grupările de hoți care sparg bancomate și fug în mașini cu mulți cai putere. Dar cum doar din octombrie 2016 am semnat contractul și sunt polițist definitiv, pot să-ți spun mai multe abia peste 2 ani…

S.R: Care-i relația polițist-cetățean  acolo?

George Daniel Zsurkis: Suntem respectați. Și când văd numele meu străin mă respectă mai mult. Mai există situații cu câte unul care încearcă să vadă până unde poate merge…  Dar la sfârșit își cere scuze, fără bătaie, să știi ))))… 

S.R: În cele 10 zile petrecute în Lisabona m-am simțit în siguranță deși nu știu dacă de ori am văzut poliție pe stradă. Și aia într-o zonă  de periferie. Care-i tipologia infractorului portughez?

George Daniel Zsurkis: În Portugalia este lipsă de politiști. Și în Amadora, unde stă familia mea,  există multe cartiere cu baraci/cocioabe. Tipologia infractorului portughez și nu numai… În Portugalia o problemă sunt drogurile… Și există multe droguri și așa ajung mulți să fure  ca să-și alimenteza viciile. Avem și grupurile de portughezi și din coloniile portugheze ( Insulele Capului Verde, Angola și Guina Bissau) care trăiesc doar din bancomate și care intră în casele oamenilor cu pistoale, fură și apoi dispar  în țara/colonia lor. Avem și românii, hoți de buzunare în centrul vechi al Lisabonei, care fură mai mult de la turiștii străini portofele prin tramvai. În urmă cu 7 ani era mult mai periculos. Acum cum au fost  instalate camere video în tot orașul și nu prea mai au curaj să fure pe stradă, a scăzut considerabil acest tip de infracțiuni.

S.R: Există comunitate de români în Lisabona?  Este una cu probleme?

George Daniel Zsurkis: Nu mai sunt așa mulți români, odată cu criza au plecat de aici, acuma sunt rromi (din România) care se ocupă doar cu furturi mărunte, cum ți–am spus. Fură portofele de la turiștii străini.  Aici rromii nu au loc de muncă. Din acest motiv,  majoritatea portughezilor spun despre noi românii că suntem țigani. Când aud asta cel mai la îndemână îmi este  să deschid google pe telefon, scriu originea țiganilor, și le dau să citească… atunci își cer scuze…

S.R: Ești blond, atipic pentru portughezi deci exotic. Te plac femeile lor?

George Daniel Zsurkis: Sunt brunet!))))

S.R: Da… chiar, ești brunet… scuze…

George Daniel Zsurkis: Nu mă pot plânge, mai ales când sunt îmbrăcat polițist… Habar nu am de ce le plac femeilor bărbații în uniformă de polițist ))).  Iubita mea este portugheză dar de origine din Insulele Capului Verde deci mulatră…

S.R: În 25 martie este Ziua Poliției Române. Ce mesaj le transmiți colegilor tăi români?

George Daniel Zsurkis: Le urez tututor colegilor mei din Poliția Română multă forță, sănătate, putere de muncă, succes în serviciu și putere să facă bine și lucruri bune. Îi admir și vă admir mult și tot timpul urmăresc ce se întâmplă acolo și tot ce postați. Vă  aștept în Portugalia…

S.R:  Obrigado, George. Boa sorte! Para obter o chefe de polícia em Lisboa … ( Mulțumesc, George. Multă baftă! Să ajungi șeful poliției în Lisabona…)

 

 

 

Facebook Comments Box

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy