[UTIL] 5o de tipuri de taxe către stat pe care le poți achita cu cardul

plata card
Distribuie:

 

A fost publicat în Monitorul Oficial ( și a intrat în vigoare de la data publicării) Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.376/2016 privind tipurile de creanțe fiscale care pot fi plătite prin intermediul cardurilor bancare în sistem online prin intermediul Sistemului Național Electronic de Plăți, document care se aplică  numai persoanelor fizice rezidente și nerezidente, identificate fiscal pe baza codului numeric personal sau numărului de identificare fiscală (aşadar, inclusiv persoane fizice autorizate, dar nu şi firme). Conform acestor reglementări pot fi plătite online 50 de tipuri de creanţe fiscale (inclusiv taxe şi impozite) pe care contribuabilii persoane fizice le pot plăti  prin intermediul cardurilor bancare pe care le deţin. Concret, este vorba despre toate tipurile de impozite și taxe –  atât la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, cât și la cele administrate de alte instituții publice.

Spre exemplu, persoanele fizice pot plăti de acum online, direct de acasă sau de la serviciu, prin intermediul ghișeului virtual de plăți, numit „Sistemul național electronic de plăţi”, impozitul pe venit, incluzând aici impozitul pe venituri din activităţi independente, impozitul pe venituri din salarii, dividende, dobânzi ori premii.

Totodată, actul normativ stabileşte şi posibilitatea achitării online, cu ajutorul cardului bancar, a impozitelor pe veniturile obţinute din România de persoane fizice nerezidente, ca de exemplu impozitul pe venituri din dividende obţinute de aceste persoane, impozitul pe venituri din comisioane sau din premii acordate la concursuri organizate în România.

Printre creanţele bugetare care pot fi plătite prin intermediul cardurilor bancare în sistem online se numără şi accizele, inclusiv cele încasate din din vânzarea de alcool etilic sau ţigarete, ori cele încasate în vamă din importul de alcool etilic, vinuri spumoase sau bere.

Şi contribuţiile de asigurări sociale, inclusiv cele datorate de persoane care realizează venituri din activități independente, activități agricole și asocieri fără personalitate juridică pot fi plătite prin intermediul sistemului de plată electronică. Practic, de o astfel de facilitate se pot bucura contribuabilii cu statut de persoană fizică autorizată, titularii unei întreprinderi individuale ori membrii întreprinderii familiale.

Tot pe lista obligaţiilor fiscale ce se pot plăti online se regăsesc şi contribuţiile de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale, precum şi contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, incluzând contribuţiile datorate de persoanele care realizează venituri din activităţi independente sau din chirii. De asemenea, de pe această listă nu lipsesc nici contribuţiile de asigurări pentru şomaj sau taxa pe valoare adăugată (TVA), mai exact TVA încasată pentru operaţiuni interne.

Nu în ultimul rând, actul normativ include pe lista obligaţiilor bugetare pe care persoanele fizice le pot plăti online amenzile, penalităţile şi confiscările, ca de exemplu amenzile aplicate de Direcţia antifraudă fiscală sau de alte instituţii de specialitate, dar şi amenzile judiciare sau penalităţile de nedeclarare.

Potrivit reglementărilor în vigoare, instituțiile publice acceptă toate mijloacele electronice de plată online (internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea). În cazul în care contribuabilul optează pentru plata impozitelor și taxelor utilizând cardul bancar, atunci poate utiliza carduri Visa, Visa Electron, Mastercard și Maestro emise de orice bancă din țară sau străinătate.

Conform portalului www.ghișeul.ro, prin intermediul căruia se realizează plățile online, SNEP pune la dispoziția utilizatorilor două secțiuni, una de plată cu autentificare și una de plată fără autentificare. Astfel, pentru secțiunea de plată cu autentificare sunt necesare date de acces, adică un nume de utilizator și o parolă, care se primesc de la primăria în raza căruia contribuabilul își are domiciliul.

Pentru a-si achita obligațiile, contribuabilul se autentifică în sistem, introduce numele de utilizator și parola și, mai departe, selectează obligația de plată aferentă unei institutii publice beneficiare. În continuare, pentru a efectua plata, contribuabilul trebuie să selecteze obligația de plată, introduce suma pe care dorește să o achite, confirmă acceptarea termenilor și condițiilor de utilizare a serviciilor oferite de SNEP și confirmă inițierea plății. La final, introduce datele aferente cardului bancar și autorizează plata.

După efectuarea tranzacției, SNEP emite contribuabilului o dovadă de plată ce conține numărul dovezii de plată, data plății (data autorizării tranzacției), CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care s-a achitat obligația de plată, codul și denumirea obligației bugetare, denumirea și CIF-ul instituției publice beneficiare, suma plătită și explicații.

Totodată, există și posibilitatea ca un contribuabil să efectueze o plată electronică și fără autentificarea în sistem. În acest caz, însă, nu este disponibilă consultarea în timp real a obligațiilor de plată și istoricul tranzacțiilor. Prin urmare, pot fi plătite doar taxe și impozite al căror cuantum este cunoscut contribuabililor.

În anumite judeţe, taxele şi impozitele pot fi plătite şi cu cardul la ghişeele ANAF , începând cu luna iulie, de persoanele fizice din zece judeţe , respectiv Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, Arad, Caraș Severin, Hunedoara și Timiș au posibilitatea de a plăti obligațiile fiscale cu ajutorul cardului bancar, direct la ghișeele instituţiei. Mai exact, este vorba despre 101 POS-uri instalate în 53 de sedii ANAF din judeţele amintite, aparţinând direcţiilor regionale, administrației fiscale județene și serviciilor fiscale orășenești cu unități de trezorerie.

Lista completă se poate vizualiza cu un click aici:   Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.376/2016

Categorie: Știri
Etichete: ANAF, creanțe fiscale, persoane fizice, plată cu cardul, taxe și impozite
Distribuie:
Articolul anterior
Zilele Aradului: Redirijarea traficului și Program
Articolul următor
Execuție în direct

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie