[UTIL] Va fi eliminat TVA-ul pentru achizițiile de locuințe noi

cartier rezidential stejarii tiriac imobiliare 4
Distribuie:

 

Se intenționează ca începând cu 1 martie să fie eliminat TVA-ul pentru achiziţiile de locuinţe noi. Taxa pe Valoarea Adăugată va fi eliminată însă numai pentru imobilele sub 100.000 de euro.

Prin eliminarea TVA-ului, preţul apartamentelor şi caselor noi se vor ieftini cu 4,8% pentru cei care se află la prima achiziţie şi cu 16% în cazul celor care sunt la a doua. Momentan TVA de 5% se aplică numai la prima achiziţie, de la a doua urmând a se aplica nivelul de 19%. Astfel, dacă accesul la un al doilea imobil era restricţionat din cauza preţului mai mare, acum cine a făcut deja o achiziţie va putea cumpăra la un preţ mai mic un al doilea sau un al treilea imobil nou, susţinând piaţa construcţiilor.

Există și critici ai acestei măsuri

 „Reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% la tranzacţiile cu locuinţe ar putea duce la o uşoară creştere a numărului de tranzacţii, însă preţurile vor rămâne constante”, consideră Gabriel Voicu, director diviziei de locuinţe noi din cadrul Coldwell Banker România citat de publicația Capital.

„Dacă TVA-ul zero va înlocui cota de TVA 5%, deci se va aplica o dată în viaţă doar locuinţelor cu o valoare de până în 100.000 euro şi o suprafaţă de 120 mp, impactul va fi unul pozitiv, dar nu va fi prea mare la nivel de preţuri“, explică Gabriel Voicu.

Motivul este simplu. Cererea mare de locuinţe din ultimul an a determinat dezvoltatorii să înceapă să crească preţurile. Voicu este de părere că dezvoltatorii care până acum mai negociau preţul, nu o vor mai face, ba chiar este posibil să opereze uşoare creşteri de 2-3% la preţ, care vor anula parţial efectul reducerii TVA.

„Imaginea generală a pieţei nu va reda o scădere de preţuri, ci, mai degrabă, o constanţă a lor. Clar nu vom vedea o scădere a preţurilor de tranzacţionare cu echivalentul cotei TVA reduse“, spune el.

Despre eliminarea TVA-ului pentru achizițiile noi se discută din anul 2011 și această măsură  a stârnit și atunci un val de reacții în piața imobiliară. Sinteză declarații din presă ( Imobiliare.Net) , din 2011, aplicabile și astăzi

Dezvoltatorii au  lăudat ideea, însă consultanții  au fost și atunci sceptici și s-au întrebat cum ar putea fi aplicată această măsură de statul român.

Prima opinie – Mihnea Șerbănescu, director general și acționar majoritar al companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox, citat de Ziarul Financiar

„Statul ar trebui să elimine temporar TVA pentru vânzările de locuințe noi, întrucât această măsură ar avea un efect psihologic ce ar debloca piața imobiliară. Această scutire nu ar însemna ca statul să «piardă» TVA pe întregul preț al imobilului, ci doar pe marja aferentă dezvoltatorului. Acesta ar urma să suporte integral TVA aferent costurilor de construcție”.

A doua opinie – Gabriel Sincu, partener în cadrul companiei de consultanță Mazars

„Privită din prisma unui om de afaceri din domeniul imobiliar, măsura poate reprezenta un impuls psihologic important pentru deblocarea pieței, dar se ridică mai multe întrebări pentru un specialist în fiscalitate. Prima întrebare este cât ar pierde bugetul de stat din TVA neîncasat în cazul tranzacțiilor care s-ar efectua și fără această măsura și cât ar câștiga, pe de altă parte, din impozitul pe profit sau venit rezultat din tranzacțiile suplimentare aduse de o asemenea măsură? O altă întrebare care se naște este dacă se poate aplica o astfel de măsura fără acceptul Uniunii Europene, întrucât orice astfel de facilitate trebuie să primească mai întâi OK-ul de la Bruxelles înainte de a fi pusă în practică. Proces care nu se întâmplă de pe o zi pe alta”.

A treia opinie –  Valentin Ilie , CEO al companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania

„Eliminarea TVA pentru vânzările de locuințe noi ar scădea prețurile cu 24% în cazul apartamentelor mai scumpe de 380.000 lei, ceea ce ar fi un lucru bun pentru toată lumea, însă pentru a fi pusă în practică, măsura necesită crearea unor anumite mecanisme de către consultanții imobiliari. Este dificil de imaginat cum ar putea fi aplicată o astfel de inițiativă, pentru că dezvoltatorii au de recuperat TVA, iar mecanismele de deductibilitate nu sunt ușoare. Chiar și în contextul în care TVA ar fi eliminată, iar locuințele noi ar deveni astfel mai accesibile pentru puterea de cumpărare a populației, tendința ar fi să se păstreze în continuare o diferență de 15-20% între prețurile apartamentelor noi și ale celor vechi.”

A patra opinie – Andrew Prelea , CEO al dezvoltatorului South Pacific Construcții

Este total de acord cu ideea eliminării TVA pentru vânzările de locuințe noi și crede că este una dintre puținele soluții pentru a stimula construcțiile, dar și pentru a dezvolta un număr important de locuințe noi accesibile pentru marea masă a populației. O astfel de măsură este posibilă și ar putea relansa piața imobiliară dacă ar fi limitată la o perioada scurtă de timp, de 12-18 luni, aplicându-se atât în cazul imobilelor noi, cât și pentru cele aflate în stadiul de proiect. Eliminarea TVA nu numai că ar duce la epuizarea stocului de locuințe noi, dar ar încuraja dezvoltatorii și băncile să finalizeze proiectele neterminate și să înceapă altele noi, creând locuri de muncă și taxe indirecte pentru stat, astfel încât să nu producă nicio pierdere, ci din contră.”

A cincea opinie – Dan Ioan Popp, președinte și acționar majoritar al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor

„Stocul de locuințe noi va fi consumat și se poate reporni ciclul de investiții în construcțiile de locuințe, cel mai multiplicativ motor economic de generare a valorii adăugate și încasare de taxe, impozite și contribuții sociale. Astfel, statul are două variante: nu anulează TVA și se vor încheia doar 2.000 de tranzacții cu locuințe noi, încasându-se 27 de milioane de euro sau anulează TVA și se vor realiza 20.000 de tranzacții, încasându-se 35 de milioane de euro.”

 

Deși se intenționează ca această măsură să intre în vigoare începând cu data de 1 martie 2017, în acest moment este la faza de Proiect de lege și se află în dezbatere la Senat.

 

Surse și informații conexe: Capital, Ziarul Financiar și Imobiliare.Net

FOTO: Machetearhitectură.ro

Categorie: Știri
Etichete: apartamente noi, cumpărători, dezvoltatori imobiliari, piață imobiliară, TVA
Distribuie:
Articolul anterior
Jandarmii au prins în flagrant trei hoți de lemne care au masacrat o mică pădure, lângă Săvârșin
Articolul următor
Tu ce aşteptări ai de la o tabără în care îţi trimiţi copilul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie