[UTIL] Vezi cum poți vota la parlamentare dacă ai domiciliul sau reședința în străinătate

12931150 1157468400938794 5166131568798927688 n
Distribuie:

 

 

Românii cu domiciliul stabilit în străinătate vor putea vota la scrutinul Parlamentar ( Senat și Camera Deputaților) din toamna lui 2016 în următoarele modalități: 1. prin corespondență sau 2. la secțiile de votare speciale, înființate la cerere. 

Precizările Ministerului Afacerilor Externe cu privire la condițiile, documentele și procedura scrutinului au fost făcute publice pe site-ul instituției www.mae.ro

 Ce trebuie să știți dacă aveți domiciliul sau reședința în străinătate

Indiferent de opțiunea cu privire la modalitatea de vot, trebuie să vă înscrieți în Registrele Electorale.

Dacă optați pentru votul prin corespondență, nu veți putea vota (și) la secțiile speciale amenajate la cerere. Secţia de votare va fi organizată în apropierea locuinţei alegătorilor și, la acest tip de  secții, vor putea vota doar alegătorii care au formulat cereri și au fost arondați secțiilor respective.

La secțiile de votare organizate la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale ale României în străinătate, vor putea vota alegătorii care nu s-au înscris în Registrul Electoral.

Condiţia pentru a vota în străinătate este să aveţi domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Turiştii nu pot vota în străinatate la alegerile parlamentare!

PAȘI DE URMAT PENTRU ÎNSCRIEREA ÎN REGISTRUL ELECTORAL

-Descărcaţi Formularul cererii de înscriere în Registrul Electoral, pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare, de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, secţiunea www.mae.ro/parlamentare-2016;

-Completaţi formularul cu datele personale şi bifaţi una dintre cele două opțiuni: 1. prin corespondență sau 2. la secțiile de votare speciale, înființate la cerere.

-Semnaţi şi dataţi cererea;

-Anexaţi la cererea de înscriere: a) dacă aveţi DOMICILIUL în străinătate – o copie a paşaportului românesc (valabil) cu menţionarea statului de domiciliu; b) dacă aveţi REŞEDINŢA în străinătate – o copie a actului de identitate românesc (valabil) şi o copie a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate pentru fiecare stat în parte o găsiţi pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, secţiunea www.mae.ro/parlamentare-2016.

-Depuneţi personal sau transmiteţi prin poştă cererea de înregistrare şi documentele anexate la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă;

-Verificaţi dacă solicitarea de înscriere în Registrul Electoral a fost realizată.

După 5 zile de la expirarea termenului de depunere a cererilor de înscriere în Registrul Electoral, puteţi verifica on-line, pe www.registrulelectoral.ro, dacă solicitarea dvs. a fost validată.

Perioada de înscriere a început la 1 aprilie 2016 şi se încheie aproximativ cu trei luni înainte de data alegerilor.

VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ

Alegătorii care şi-au exprimat optiunea de a-şi exercita votul prin corespondenţă vor primi prin Poşta Română, cu confirmare de primire, cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, următoarele documente necesare votării:

-un plic exterior autoadresat;

-un plic interior;

-un autocolant cu menţiunea „votat”;

-certificatul de alegător;

-buletinul de vot prin corespondenţă;

-instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, inclusiv TERMENUL în care alegătorul trebuie să depună la poştă opţiunea de vot exprimată.

Transmiteți cât mai rapid buletinul de vot pentru ca acesta să ajungă la timp!

Până cel târziu cu 20 de zile înaintea datei votării, puteţi comunica Autorităţii Electorale Permanente dacă nu aţi primit documentele necesare votării, sau dacă acestea au fost pierdute, furate sau deteriorate din motive neimputabile dumneavoastră. În acest caz, veţi putea vota la secţiile de votare organizate pe lânga misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale române.

Alegătorul care a confirmat primirea documentelor necesare votării prin corespondenţă NU îşi poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul unei secţii de votare!

VOTUL LA SECȚIILE DE VOTARE SPECIALE

Alegătorii care au fost înscrişi în Registrul Electoral cu opţiunea de a-şi exercita votul la o secţie de votare înfiinţată la cerere vor putea vota numai la secţia la care vor fi arondaţi, nu şi la cele organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale.

Secţiile de votare speciale din străinătate se pot infiinţa dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

-Dacă în Registrul Electoral s-au înscris cel puţin 100 de alegători cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea sau grupul de localităţi respectiv;

-Dacă există acordul autorităţilor din ţara respectivă.

La secţiile de votare speciale vor putea să îşi exercite dreptul de vot numai alegătorii care s-au înscris în Registrul electoral şi au fost arondaţi secţiilor respective.

VOTUL LA SECŢIILE DE VOTARE ORGANIZATE LA SEDIILE MISIUNILOR DIPLOMATICE, OFICIILOR CONSULARE ŞI INSTITUTELOR CULTURALE ALE ROMÂNIEI

Alegătorii care nu s-au înscris în Registrul Electoral vor putea să îşi exercite votul numai la secţiile de votare organizate la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale ale României.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că, până la data de 1 august 2016, au fost validate 4.616 cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Pentru mai multe detalii și pentru a descărca formularele necesare în vederea înscrierii în Registrul electoral,  accesați www.mae.ro

Categorie: Știri
Etichete: alegeri, buletin de vot, diaspora, MAE, parlamentare, români în străinătate
Distribuie:
Articolul anterior
Gheorghe Falcă – omul, crezul și fapta… sau despre universuri paralele tăiate de o secantă
Articolul următor
Răspunsuri pentru întrebaci şi hateri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie