Vernisajul expoziției „UMBRA 2”, semnată de artistul Ciprian Chirileanu, va avea loc marți, 12 decembrie, la Muzeul de Artă

invitatie chirileanu maa 2017
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – Complexul Muzeal Arad]

Complexul Muzeal Arad vă invită la vernisajul expoziției de artă intitulată UMBRA 2, semnată de artistul timișorean Ciprian Chirileanu, eveniment care va avea loc la Muzeul de Artă / Sala Ovidiu Maitec (str. Gh. Popa de Teiuș, etaj 2), marți, 12 decembrie, orele 18.00.

Prezintă:

Adriana Pantazi, istoric, Complexul Muzeal Arad

Expoziţia este deschisă publicului arădean, până în data de 20 ianuarie 2018,

program de vizitare: Marți-Duminică, 09.00-17.00, Luni – închis.

Proiect expozitional realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

UMBRA 2 este o expoziție-sinteză a unei îndelungate preocupări personale, un cumul de gânduri şi idei început cu proiectul lncursiuni 980199 (trei expoziții desfăşurate în spații neconvenționale din Penitenciar 1998, Peșteră 2001 şi Aeroport1999, reunite ulterior la Muzeul de Artă Timişoara , în 2002).

În prezenta expoziție nu este reprezentată nicio umbră vizibilă datorată luminii fizice. Prezența ei este doar sugerată, pornind de la enunțurile lui C.G.Jung despre umbră și persona, anima și animus (sau syzygia, adică aspecte feminine regăsite la bărbat și invers), stările timerice (frică, angoasă etc.), elemente de natură metafizică (dedublare, spirite etc.), pierderea memoriei, precum şi visul nocturn şi dicteul automat al suprarealismului (în cele două linogravuri din salamică). Majoritatea lucrărilor expuse fac parte din două concepte (expoziții) care se întrepătrund şi se completează reciproc.

În primul, Înconjurat de iarbă, 2009, proiectul are la bază texte literare proprii (2005-2009) care descriu o călătorie inițiatică a personajului principal în jurul lumii. Acesta se desparte de prietenul său, iar la reîntâlnirea cu el realizează că prietenul este de fapt el însuşi (idea de dublu şi dedublare). Fiecare instalație îşi are conceptul propriu, regăsit în textele respective.

În al doilea, Căderea îngerilor, 2013, este observat, într-o interpretare personală şi non-teologică, fenomenul „căderii îngerilor” în lumea reală (porumbei, ca mesageri înaripați, striviți pe asfalt) şi singurătatea îngerului căzut (licuriciul, în mitologia românească) care iși caută împlinire cu o pământeancă într-o poveste de dragoste unică şi utopică. „Din perspectiva documentării fotografice, realizată între anii 2006 – 2013, pot afirma că apogeul fenomenului „căderii îngerilor” se petrece doar odată pe an, în perioada de tranziție de la primăvară spre vară”, spune Ciprian Chirileanu.

În alt registru conceptual şi vizual, în sala mai mică este prezentată o instalație şi „o povestire” despre condiția ambalajelor lucrărilor de artă, de multe ori tratate ca obiecte efemere, însă cu roluri bine definite în viața unui artist vizual –de protecție, de depozitare sau de transport al operelor de artă. Instalația a fost expusă în cadrul expoziției Unseen, 2016, a grupului Avantpost.ro din Timişoara.

Ciprian Chirileanu (n.1966, Timişoara) este absolvent al Facultății de Arte şi Design Timişoara (1998), membru UAP (1999), al grupurilor Graphium (1998), (2008) şi Avantpost.ro (2016), vicepreşedinte (2010) al UAP Timişoara. Cu peste 20 de expoziții personale, prezent la peste 60 de bienale internaționale şi la peste 60 de expoziți din România, dar şi inițiator de proiecte – Student Fest (1992), Bienala lnternațională de Gravură Mică Graphium (2004), Plăci comemorative (2013), Diplomatic Art (2014) etc. Lucrările artistului se regăsesc în colecții private şi muzeale, activitatea artistică fiind semnalată de presă şi critica de artă începând din 1990.

 

 

Categorie: Cultură
Etichete: Adriana Pantazi, Caderea Ingerilor, Ciprian Chirileanu, Complexul Muzeal Arad, Expozitia UMBRA 2
Distribuie:
Articolul anterior
[HIP HOP NEWS] Povestea de succes a Renatei: de la buda din curte la yachturile din Abu Dhabi (spusă la beție)
Articolul următor
Cioncando, belico del mondo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

balcea 1

Domnul Bovary

Motto: „…domnul Charles-Denis-Bartholomé Bovary, fost subchirurg militar, compromis, prin anul 1812, în nişte afaceri cu recrutarea şi silit în acea vreme să-şi dea demisia, profitase atunci de farmecele sale personale…