miercuri, martie 29, 2023

Vesela slujbă de îngropăciune a democraţiei

 

Câteodată – ba nu, întotdeauna – avem tendinţa de a nu vedea pădurea din cauza copacilor. Pe de altă parte, o privire în ansamblu, la rece, ar putea să dăuneze imaginii noastre despre noi înşine, şi să ne arate o realitate diferită de ceea ce credem. Sau suntem făcuţi să credem. A sta strâmb şi a judeca drept nu este cel mai plăcut lucru, dar câteodată e necesar.

În primul rând, evenimentele de săptămâna trecută, dar mai ales cele de ieri, mi-au arătat, fără urmă de îndoială, că nu mai trăim într-o democraţie. Şi că votul e absolut inutil, din moment ce strada hotărăşte ce legiferăm şi ce nu, ba mai mult, pare-se că hotărăşte şi cine conduce în România. Şi când spun strada, nu mă refer la oamenii buni, cei care au acumulat frustrări timp de zece ani băsişti, plus Colectiv, plus guvernul zero barat al tehnocraţilor, şi-acum îşi varsă nervii pe pesedişti care, chiar dacă au câştigat alegerile, au o mare problemă de comunicare, sau comunicatori, şi o şi mai mare problemă cu veşnica fantomă a lui Ion Iliescu. Şi nu mă refer nici la angajaţii multinaţionalelor, siliţi să vină la proteste. Nu. Mă refer la gaşca de manipulaţi gălăgioşi, care îmi amintesc foarte bine de momentul Ermächtigungsgesetz şi protestele din martie 1933, din Germania, unde grupurile violente, infiltrate între protestatari exasperaţi de criza economică, au silit Reichstagul german să îi acorde puteri dictatoriale unui insignifiant caporal, conducător al unei minorităţi foarte zgomotoase şi violente, pe numele său, Adolf Hitler.

Bineînţeles, să nu credeţi că îl asemăn pe neamţul nostru cu neamţul, de fapt austriacul de mai sus. Ăla, totuşi, avea o anume carismă. Şi ştia vorbi. Şi avea un crez. Pe de altă parte, există mari asemănări. Amândoi au ajuns la putere pe campanii negative. Şi amândoi au fost susţinuţi de marile concernuri. De asemenea, amândoi au asasinat democraţia în ţara lor. Nu că asta ar fi o problemă aici, unde nu prea ştim ce e aia democraţie, dialog sau dezbatere. E curios cum, atunci când şapte milioane de români au votat împotriva lui Băse, iar pe el l-a durut la şase metri în faţa Elenei Udrea, nimeni, sau aproape nimeni, n-a ieşit furios, şi chiar dacă ieşea, nu s-ar fi întâmplat nimic. E curios şi dubios cum brusc ne cresc aripi democratice în, poate, cel mai nedemocratic moment.

Şi, din nou, multinaţionale. Nu de mult, am fost într-o ţară asiatică, plină de resurse, care are o politică diferită de a noastră în ceea ce privesşte investitorii străini. Eşti bine venit să investeşti, ai forţă de muncă ieftină, ţi se concesionează teren, nu ţi se vinde, iar 55% din profit îl reinvesteşti în ţară. Nu îl scoţi afară. Asta se numeşte să ai grijă de ai tăi. Pe de altă parte, în România, toţi banii ies afară, există scutiri de impozite de nu vă vine să credeţi, pentru multinaţionale, iar acum, când guvernul PSD-ALDE doreşte creşterea impozitului pe dividende, investitorilor le-a dat cu virgulă, chiar cu minus. Drept urmare…ei, vedeţi şi voi ce. Pentru că, la capătul oricărei poveşti, politice sau nu, e vorba de nişte bani. În cazul ăsta, foarte mulţi bani.

Ce rămâne, după această scurtă analiză? Un gust foarte amar, în timp ce văd cum democraţia, încă vie, e dusă cu alai la groapă.

Ultimele Știri

Related news

7 COMENTARII

  1. NIMENI nu contesta legitimitatea guvernului sau rezultatul alegerilor . ROMANII AU FOST TRADATI DE ACEST GUVERN CARE A FOST PUS ACOLO SA CONDUCA TARA IN INTERESUL CELOR CARE I-AU VOTAT SI NU SA FACA SCAPATA DE PUSCARIE TOATA ‘ GASCA LOR POLITICIENI HOTI ” ! Toti acesti POLITICIENI HOTI au furat din buzunarele romanilor , au furat de la gurile copiilor romanilor, iar GUVERNANTII vor ca HOTII sa nu mai faca nici puscarie si sa ramana si cu banii furati ! Ordonanta de abrogare a Ordonantei 13 a fost o alta HOTIE , adica o mare cacialma , pentru ca textul Ordonantei de abrogare este NECONSTITUTIONAL , astfel ca ORICINE o poate ataca si invoca NECONSTITUTIONALITATEA EI ! Rezultatul va fi : ANULAREA acesteia ! Daca este Ordonanta de ABROGARE a Ord. nr. 13 este ANULATA rezulta ca Ordonanta 13 este ESTE IN VIGOARE SI ISI PRODUCE EFECTELE ! Deci se APLICA ! ASA CA TOATA GASCA DE POLITICIENI HOTI SCAPA DE PARNAIE SI RAMAN SI CU BANII FURATI DE LA ROMANI ! Asta e toata problema ! Romanii nu mai au incredere in ACEST GUVERN si nici in LIVIU DRAGNEA si nici in CALIN POPOESCU TARICEANU !

  2. Bazil, suntem în situația unor tătici care își atrag ura fiicelor de 13 ani pentru că nu le lasă să facă sex. Mă bucur că nu sunt singurul pus pe panoul pentru scuipat. Desigur,„mă bucur” e doar un fel de a spune.

  3. 1. Dacă făceau lucrurile transparent corect și în interesul cetățeanului ajungeau aici?(li sa spus sa nu adopte aceasta ordonanța de mai multe instituții și de către oameni din stradă)

    2. De ce trebuie sa minta(stenograme) și sa nu fie transparenți.

    3. Toate instituțiile din Europa și toată lumea care e împotriva acestor demersuri crezi că greșesc?

  4. Punctul de vedere stangist ar fi comic daca nu ne-ar influenta viata. Adica ii prinzi pe astia cu mata-n sac si o dai dupa aia ca votul popular si alte vrajeli ieftine, pai cine i-a pus sa fie niste hoti si niste magari care abuzeaza de putere? nu iesea nimeni in strada daca faceau lucrurile transparent si nu incercau sa legifereze hotia. Sa fim seriosi. Faptu ca nu intelegeti nimic din ceea ce se petrece sper sa duca la o puternica lovitura pentru PSD, poate dispare naibii mizeria asta de partid comunist si corupt care n-a facut decat rau acestei tari… Si va duce, sunt curios cat mai are acum in sondaje… oricum ma mir ca exista oameni cu mai mult de 8 clase care gandesc in halul asta de absurd..

  5. Faptul ca un organ legislativ greseste o lege pe care apoi o corecteaza nu e un motiv ca acesta sa fie dat jos de la putere in timpul mandatului castigat in mod democratic. Sunt alte sanctiuni pentru asta. Plus, conform principiului separatiei puterilor oin stat nu e normal ca o putere a statului sa ancheteze o alta putere . Daca au gresit vor raspunde in fata celor care i-au ales. Oamenii pot iesi in strada sa le ceara demisia dar asta se poate realiza doar prin referendum! Cel putin in democratie. Dar cum democratia a fost ingropata sa trecem la mancatul colivei cu bomboane de ciocolata. 🙁

  6. Eu subscriu la ce spune Basil. Camatarii si multinationalele tin Romania la statut de colonie. Sa privim spre America unde Trump, ales democratic si el este supus unor presiuni mediatice enorme plus manifestatii zilnice si violente stradale. Oare sa-si dea Trump demisia? Evident ca nu. Exavt si la noi. Ordonanta nu trebuia retrasa. Din acest moment PSD este kaput iar „camatarii’ (creditorii) Romaniei si-au luat tara inapoi, din pacate

Comentariile sunt închise.